Волинянка з чоловіком винайшли ліки від раку
Волинь

Волинянка з чоловіком винайшли ліки від раку

9 лютого 2019, 15:40
0
11
Сподобалось?
11

Подружжя Олени та Олега Таратул в Америці досить відоме. На честь них названа лабораторія у штаті Орегон. Останні чотири роки пара працювала над речовиною, що виявляє в організмі ракові клітини та допомагає їх знищувати. Ці талановиті люди – наші земляки. Олег родом з Яворівського району Львівщини, Олена – з Іваничівського на Волині. Тут, у невеличкому селі Грибовиця, що біля Нововолинська, живуть Оленині батьки, сестра, племінники.

 Вчилася на відмінно, корову доїла і городи сапала

Тато Роман Пилипович уже на пенсії, останнім часом хворіє. Мама Галина Семенівна  понад сорок років працює бухгалтером у сільській раді. Про свою старшу доцю (крім Олени, у родині Богунів є ще на шість років молодша Василина) жінка розповідає з гордістю. Каже, що книжки Оленка любила читати з раннього дитинства і мала дуже добру пам’ять. І коли запитували, що привезти, то неодмінно замовляла книжки.

– У років п’ять вже сама навчилася читати. Любила енциклопедії. От тільки одна біда була – говорила дуже погано. Ми ледве розуміли, що вона вимовляє. Переживали страшно, що ж з неї виросте. Лікарі заспокоювали і казали, що виговориться. Так воно й сталося: заговорила у першому класі.  

Оленці, за словами мами, ніколи не треба було нагадувати про уроки. Вона весь час сиділа за книжками і зошитами. Дівчина була відмінницею і дуже спраглою до наук. Сама виписала собі посібник зі швидкочитання і курс навчання англійської мови «Єшко». Вивчила її самостійно, бо у школі викладали німецьку. 

І коли встигала? Адже з першого класу вже корову доїла, городи сапала поперед матері, у хаті прибирала.

Про те, що з восьмого класу вчитиметься не у сільській школі, а у Нововолинському науковому ліцеї, батьків юна Олена поставила перед фактом. Вичитала в газеті оголошення про набір учнів, здала тести і поїхала на співбесіду. Тут Олені Богун дуже пощастило з учителями. Особливо хімії. Не дивно, що цей предмет став її улюбленим, адже його викладала дуже талановитий вчитель, автор підручників з хімії, кандидат наук Ольга Березан. 

– Дуже добре пам’ятаю весь їхній випуск і, звісно, Олену. Розум, інтелект і надзвичайна працелюбність – те, чим вона вирізнялася. Це, звісно, дуже допомогло їй у житті, – з теплотою згадує свою ученицю Ольга Веніамінівна. – І хоч дівчина була дуже здібною, на жодну олімпіаду з хімії вона не їздила. Бо в ліцеї їх вигравав її однокласник Ігор Веремчук. Тепер він працює у Німеччині. Така у нас система, що ліцей міг представити на міську олімпіаду тільки одного учасника.

На випускному вечорі майбутнього професора з хімії на сцену для вручення золотої медалі директор ліцею викликав разом з мамою. І похвалив за найкращий в області… твір з української мови та літератури. Мама Галина Семенівна і досі пам’ятає тему: «Іван Франко в українських піснях».

– Оленка дуже гарні вірші писала, наша бібліотекар їх зберігає, – з гордістю каже жінка.

Що ж, талановита людина талановита в усьому.  

 На візи в Америку продали дві корови

 На хімічний факультет Львівського національного університету імені Франка дівчина з Грибовиці пройшла без проблем, за співбесідою. Галина Семенівна досі не може забути, які ж то були тяжкі часи!   

– Це був 1997 рік. Зарплати ні мені в колгоспі, ні чоловікові на шахті не платили, затримували. Я, щоб якусь копійку заробити, брала відпустку і на декілька тижнів у Польщу їздила. Оленка якраз на третьому курсі вчилася. Приїжджаю, це був вересень, а чоловік прямо з порога ошелешив – дочка зятя привозила знайомитися.

Батькам Олени, звісно, то додало чимало клопотів. Бо жених Олег теж був студентом. Тож після весілля довелося вже двом допомагати – тато хлопця помер, мама хворіла, до того ж, мала менших близнят.

– Діти сказали: «Якщо ми не женимось, то кидаємо вчитися і йдемо працювати». Заочного відділення на хімічному факультеті немає, а допомагати Олегу не було кому. Тож ми тримали курей, гусей, качок, кабанів годували. Візьму кілька літрів молока і їду в Нововолинськ – все якась копійка їм на дорогу. А вони через два тижні приїжджали, помагали, – пригадує ті складні часи Галина Семенівна.

Сказати, що молоде подружжя студентів Таратул сиділо на шиї у батьків, не можна. Вони були талановитими хіміками, тож писали наукові статті і публікували їх за гонорари у зарубіжних журналах. Одна з таких робіт потрапила на очі американському професору, і він зв’язався з Олегом та Оленою і пообіцяв надіслати їм виклик. Час спливав, молоді люди закінчили університет, а від американського професора – ні слуху ні духу.

– Вони хотіли залишитись у Львові в університеті, працювати на кафедрі хімії, але там сказали: «Для вас тут роботи немає». Тож Олег, щоб заробити копійчину, з дипломом хіміка пішов на будівництво. А Олена ніяк не могла роботи знайти. Вона вже навіть погодилася знову піти вчитися на економіста чи бухгалтера, проте у листопаді прийшов виклик з Америки, а 11 січня ми вже садили дітей у літак, – розповідає Галина Семенівна.

Батькам, щоб відправити дітей на чужину, довелося продати дві корови, свиню ще й позичити 1 100 доларів. А що робити, коли у власній країні талановитим хімікам роботи не було?

  У США стали професорами

В Америці молоді українці досягли шаленого успіху. Спочатку довелося вчитися в університеті штату Нью-Джерсі. Тут вони мали змогу  працювати в лабораторії. Потім переїхали у Філадельфію, а декілька років тому оселилися в Орегоні. Олег та Олена працюють у лабораторії, яку назвали на їхню честь, стали професорами. Подружжя прославилося завдяки методу, котрий дозволяє виявляти ракові клітини і знищувати їх на ранній стадії. Його суть у тому, що наночастини, які вони змогли отримати в результаті чотирирічних експериментів, виявляють ракові клітини і вбивають їх, якщо вони маленькі. Якщо ж пухлина більша, то речовина під дією червоного світла чітко окреслює її контури, і хірург зможе бачити її і повністю видалити. Це дуже важливо, адже не видалені ракові клітини продовжують рости, і у них з’являється стійкість до хіміотерапії. Тоді людина не здатна боротися з хворобою і помирає. Ефективність методу доведена на тваринах. Для дослідів самі вирощували ракові клітини. Науковці побачили, що найшвидше росте рак яєчників, найповільніше – простати. 

Для запровадження у медичній практиці наукового методу Таратул залишилося пройти клінічні випробування. Уже є висновки, що речовина безпечна для організму людини. І хто знає, можливо, Олені й Олегу за цей винахід дадуть Нобелівську премію! 

Про цей революційний метод американських науковців з українським корінням розповіли у програмі «Вікно в Америку». Цей випуск переглянули всі уже нинішні учні Ольги Березан. Звісно ж, із завмиранням серця і з гордістю його дивилися у Грибовиці.

– Так вже хочеться зустрітися, обійняти, – з трепетом каже мама. – А то внучці Марії-Вікторії сім років, а я її тільки по Інтернету бачила. Сваха, коли дитина народилася, хотіла поїхати допомогти глядіти, та їй візу не відкрили. Тому Оленка малу в садочок уже в місяць віддала. Добре, що він біля лабораторії. Прибіжить, погодує, і знову на роботу. Живуть вони там добре. Мають великий будинок, внучка у школу ходить. П’ять днів в американську, а по суботах – в українську, щоб мову знала. Взагалі Олена намагається дотримуватися там наших традицій. Паску сама пече. На Різдво колядувати ходять. Спочатку їм важко було, бо в Орегоні живуть вихідці зі Східної України, а вони не дотримувались наших звичаїв. Та поступово підтримувати стали, і зараз у них там гарна громада.  

Мама розповідає, що діти пам’ятають, з якими труднощами їх випроводжали в Америку, і намагаються нині віддячити батькам. Оплатили лікування тата, який захворів цього літа. Але найліпший подарунок буде, каже, коли внучку привезуть.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область 

Передрук заборонено!

Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися