Василь МОЙСЕЙ - назавжди молодий
Волинь

«Я би помер за Україну»

23 лютого 2018, 09:17
0
0
Сподобалось?
0

Казав Герой «Небесної сотні» Василь Мойсей

Він не встиг посадити сад, збудувати будинок, народити сина. Не встиг довчитися в університеті, не став священиком, як мріяв. Але встиг померти за Україну: 20 лютого 2014-го на Інститутській 21-річний тернопільський хлопець Василь Мойсей отримав смертельне кульове поранення в груди. А через три дні його з військовими почестями як героя проводжали в останню путь десятки тисяч лучан, бо кілька років жив у Луцьку – тут у нього мешкає старший брат отець Роман. Василя поховали на Меморіалі Слави, де згодом був встановлений пам’ятник усім волинським героям «Небесної сотні».

Усе вказує на те, що Василя вбив Садовнік

– Старший мій син почав допитуватися, що ж з Василем сталося? Пояснюємо, що його вбили. «А що з убивцями?» – питає хлопець. Нічого, кажу, живі, здорові… – розмірковує вголос отець Роман. – Як ми прожили ці чотири роки без Василя? Особливо важко переживати свята. Різдво, Великдень – у ці дні ми завжди збиралися великою родиною. Найтяжче, звичайно, мамі. Він міг би багато чому навчити моїх дітей. Вася був добрий, щирий, сильний і вольовий. Хоча й молодший за мене на шість років, але був опорою. Нас мама виховувала в любові. І ми, діти, теж не цуралися одне одному казати, що любимо. Певно, вже в передостанні дні лежали з ним на дивані. Я обняв, притулив його до себе. І так добре, коли чуєш оте тепло, ту любов рідної людини. Але так уже не пригорнеш, не обнімеш…

– Скільки разів їздили на суд?

– Три. Востаннє був у суді 31 січня. Засі­дання зривають навмисне, не приходять адвокати підозрюваних, придираються до кожного слова. Захисники у підсудних дуже добре підковані. Усе вказує на те, що Василя вбив командир «чорної роти» «Беркута» Дмитро Садовнік, якого відпустили і він втік у Росію. Співставляли відео, і приблизно у ті хвилини й секунди, коли отримав смертельне поранення Василь, видно, як він стріляє. У нас є свідок Сергій Мерчук, який бачив, хто стріляв, з якого боку. До речі, куля увійшла дуже цікаво. Експерти-балісти вказують, що вона переверталася. Увійшла збоку, пошматувала всі органи й вийшла ззаду. Зникли речі Василеві і телефон. Можливо, на ньому якісь фотографії з Майдану були.

«Більше надіюся на Божий суд»

– Чотири роки тому Ви вірили, що вбивць у погонах швидко покарають?

– Я знав, що справедливості буде тяжко добитися. Більше надіюся на Божий суд. Родичам загиблих зразу казав, щоб не чекали дива. Сотні вбитих, поранених, 450 осіб визнано потерпілими. Скільки тих беркутівців було, скільки їх втекло, а скільки накази віддавали, зброю видавали… Це величезний масив роботи й томи справ. Насправді ці прокурори, чесно кажучи, золоті люди, що все це зібрали. І судді теж різні є. У нас зараз два судді, один запасний і троє присяжних.

– Після пролитої на Майдані крові дико сьогодні чути з вуст багатьох українців, що хай би й далі був Янукович. Бо він хоч і бандит, але порядок тримав. Мовляв, за що загинули діти, якщо в країні майже нічого не змінилося? Вас ніколи не мучить таке питання?

– «Якби мені сказали вмерти за Україну, я би помер», – це слова Василя. Ясно, він не хотів вмирати, бо ще 17 лютого казав мені, що хоче посадити сад. На Майдан йшов не за Євросоюз. Він там бував, їздив в Італію до мами. Повертався з емоціями, але не з такими, приходив з Карпат – у нього просто душа розквітала! «Кому ми там треба? Нам потрібно Європу будувати в Україні», – казав. Колись мені одна жіночка сказала: «Ви не думайте, що він лише ваш брат. Він наш». Він хотів кращого для держави, для всіх нас. А про Януковича взагалі не хочеться згадувати. Що при ньому краще було? Долар дешевший? А те, що казна була геть порожня, що боргів набрали, як бліх, що через півроку було б те саме – то нічого? Тільки ще гірше, бо прийшов би москаль. І це вже була б крапка.

…А сад імені Василя Мойсея на Волині вже є. Його у Ківерцях посадили рідні й побратими. І рід Мойсеїв теж продовжено у народжених за ці чотири роки двох племі­нниках – у сім’ї брата нині вже трійко діток.

Ніна РОМАНЮК, м. Луцьк

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися