Як служба зайнятості у Луцьку студентів роботодавцям «продавала»
Волинь

Як служба зайнятості у Луцьку студентів роботодавцям «продавала»

5 травня 2018, 18:39
0
0
Сподобалось?
0

Уже зовсім скоро завершиться навчальний рік в українських закладах вищої освіти, і головним завданням для тисяч вчорашніх студентів стане пошук свого першого робочого місця. Тримаючи руку на пульсі часу Волинський обласний центр зайнятості долучився до проведення «Ярмарку кар’єри», який відбувся на базі Центри кар’єри Луцького національного технічного університету.

Аби захід мав не теоретичні, а практичні наслідки до участі у ньому запросили представників потенційних роботодавців: СВК «Урожай», ТОВ «Технологія базальту», «Модерн-експо», РБП «Транс мост», ТОВ «Інтердевелс», «Волинь-авто», «ПАККО холдинг», «Едельвіка», Волинького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На першому етапі вони розповіли студентам, яких фахівців потребують, про умови праці та вимоги до претендентів на робочі місця. Більше детально дізнатися про роботу у тій чи іншій організації бажаючі могли під час презентаційних виступів менеджерів кількох підприємств. Також для студентів провели семінар на тему «Майстерність самопрезентації».

Під час офіційного відкриття «Ярмарку кар’єри» ректор ЛНТУ Петро Савчук зазначив, що й раніше в університеті намагалися проводити профорієнтаційну роботу. Але цього року вперше ініціативу на себе взяв Волинський обласний центр зайнятості. Ректор висловив сподівання, що це додасть роботі результативності, адже студенти навчаються не заради навчання, а заради побудови успішної кар’єри у майбутньому.

Звернуся до студентів і керівник обласної служби зайнятості Роман Романюк.

– Зараз центр зайнятості – це сучасна сервісна служба, а не колишня радянська біржа праці. Ми маємо реальні інструменти, щоб допомогти нам. Думайте про майбутнє вже сьогодні. Ніколи не опускайте руки, ставте перед собою хороші цілі і йдіть до успіху, – зазначив Роман Романюк.

Детальніше про ситуацію на ринку праці, зокрема щодо молоді, директор обласного центру зайнятості розповів під час спілкування із журналістами. Роман Романюк окреслив проблеми, через які молоді буває важко знайти своє перше робоче місце після навчання, навіть тоді, коли є достойні вакансії. Зокрема це не відповідність сьогоднішніх освітніх програм вимогам і баченням роботодавців та невміння молодих людей себе подати. Але найгірше, що сам вибір спеціальності у навчальному закладі після шкіл більшість абітурієнтів роблять несвідомо. Як свідчать дані анонімного опитування, 3 з 5 студентів вчаться заради здобуття будь-якої вищої освіти і шукатимуть робоче місце не за профілем, 2 з 5 пішли вчитися за «порадою» своїх батьків чи клюнули на престижність. Директор Луцького технічного коледжу при ЛНТУ Олег Герасимчук, якій також взяв участь в обговоренні проблематики, зазначив, що нині вперше за історію незалежної України виник брак трудових ресурсів. І потрібні якісні фахівці з робітничих спеціальностей – для них проблем із працевлаштуванням практично немає. Це підтверджує дані Волинської обласної служби зайнятості. Аналіз звернень випускників середніх шкіл, ПТНЗ та ВНЗ, що найбільше звертаються до центрів зайнятості випускники вищих навчальних закладів. Якщо у минулому році цей показних дорівнював 71%, то нині маємо 83%.

Також вкотре Роман Романюк наголосив на ефективності самозайнятості. Адже хто, як не молодь, повинна мати сили та амбіції щодо започаткування власної справи. Фінансову, інформаційну підтримку та супровід для цього готові якісно надавати у службі зайнятості. Про свій успішний досвід співпраці з центром зайнятості розповіли спеціально запрошені на захід волинські молоді підприємці.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися