Європейці заохочують волинських селян створювати кооперативи
Волинь

Європейці заохочують волинських селян створювати кооперативи

19 квітня 2018, 17:34
0
0
Сподобалось?
0

З грудня минулого року на Волині втілюється проект «Ключ до успіху» Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Білорусь – Україна. Проект фінансується Європейським Союзом через  Німецьке Товариство міжнародного співробітництва.

Головною метою цього проекту є створення умов для покращення економічної ситуації у сільській місцевості Волинської і Брестської областей Республіки Білорусь завдяки розвитку сільськогосподарської кооперації. У нас головним його партнером є громадська організація «Волинська обласна аграрна дорадча служба». Саме її представники уже провели семінари в  15 районах Волині, на яких пояснювали селянам, навіщо їм створювати кооперативи, які від цього переваги і що у підсумку вони матимуть. Їх відвідало майже 450 учасників. Для більшого ефекту розробили і надрукували тематичну брошуру «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: питання і відповіді». Провели також анкетування у 16 селах та чотирьох об’єднаних територіальних громадах  Володимир-Волинського, Горохівського, Луцького районів. За його результатами розпочато створення транскордонної бази сільгоспвиробників, які займаються вирощуванням картоплі, овочів, фруктів. Інформація, яку отримали люди на зустрічах з фахівцями, була для них надзвичайно корисною.  

– Проект «Ключ до успіху» націлено на створення на Волині трьох обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів, які би працювали у галузі картоплярства, ягідництва та овочівництва, – розповіла його координатор Наталія Козак. – Важливо, що вони створюватимуться не в одному конкретному селі, а можуть охоплювати цілу область або декілька районів. Аби створити кооператив, має бути ініціативна група для об’єднання людей. На сьогодні таких уже маємо чотири. Наприклад, кооператив з вирощування картоплі базуватиметься у Луцькому, Рожищенському та Локачинському районах. Садово-ягідний, очевидно, буде поблизу Горохова. Кооператив з вирощування фундука і ревеню працюватиме у Луцькому, Рожищенському, Володимир-Волиському і Горохівському районах. На Старовижівщині маємо потенційний кооператив, де зібралися виробники ягід і молока. Так що зацікавленість у людей дуже велика. 

Наталія Козак наголосила, що проект не передбачає виділення фінансів на розвиток бізнесу. Тим не менше, фахівці допоможуть створити самі кооперативи, забезпечуватимуть на початках юридичний і бухгалтерський супровід, розроблятимуть бізнес-проекти. Це дуже важливо для людей на селі, які, як правило, не мають ні юридичної, ні економічної освіти. Найголовніше – кооперативам-учасникам проекту фахівці спробують допомогти отримати фінансову підтримку з державного і обласного бюджетів. А вона цьогоріч дуже солідна. Наприклад, кооператив плодово-ягідного або молочарського напрямку, до складу якого входить не менше 20 членів, може отримати до трьох мільйонів гривень допомоги з державного бюджету на придбання обладнання. А це 70% від його вартості. Крім того, обслуговуючий кооператив може отримати фінансову допомогу з обласного та місцевих бюджетів в сумі 200 тисяч гривень.

Так що селянам варто задуматись над можливостями, які відкриває створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу та співпраця з проектом.

Наталка СЛЮСАР, Волинська область

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися