Волинь

Поліські боровки їдуть аж на Далекий Схід

8 лютого 2019, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

 

Дій активно!

 

Марія та Руслан Маники із села Дубечне Старовижівського району віддають перевагу органічному землеробству. Одними з перших у регіоні почали вирощувати боровку, привезену батьком двадцять років тому. Стараються максимально використовувати дари лісу, саду та луків, де кожна рослинка цілюща.

– Щороку маємо хороший ягі­дний урожай, – розповідає Ма­рійка Маник. – Торік, наприклад, з одного куща зібрали десять кілограмів боровки, яка нагадувала виноградні грона. А ще реалізовуємо одно-, дво- та трирічні саджанці цієї популярної культури. Минулого літа кілька з них навіть поїхали  на Далекий Схід.

Господиня пригощає ягодами, які добре зберігаються у морозильній камері, а ще жолудевою кавою, що нагадує какао. Родина давно відмовилася від багатьох магазинних продуктів і здоровий спосіб життя прищеплює своїм трьом синам.

У домівці подружжя пахне свіжоспеченим хлібом на заквасці. Її господиня готує сама.

– Поки що обходимося магазинним борошном, але маємо на меті отримати власне із прадідівської пшениці – спельти. Знайшли її у дикому вигляді. Зернова культура невибаглива, стійка до хвороб. Перемелюємо пшеницю, як колись, у жорнах, без жодних відходів – хліб з висівками неймовірно корисний.

Дубечненські прихильники органічного землеробства використовують на городі та в саду бедриків, які борються з тлею на порічках, а каліфорнійських черв’яків запускають у компостну яму, куди складають бур’яни, щоб утворився гумус, бо гною не використовують. Відмовилися від пестицидів, мінеральних добрив, регуляторів росту, генно-моди­фікованого насіннєвого матеріалу, землю не орють, не копають, а лише поверхнево розпушують на глибину 5–10 сантиметрів.

Наталія ЛЕГКА,Волинська область

Передрук заборонено!

 

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися