Галина МІНДЕР на порозі свого дому
Волинь

Збудувала хату-казку

11 червня 2018, 09:39
0
0
Сподобалось?
0

Біля неї часто зупиняються подорожні, щоб сфотографуватися

Повертаючись з відрядження через село Звірів Ківерцівського району, звернули увагу на незвичайний будинок. Стіни його розмальовані великими червоними птахами, старовинні віконниці дивляться на вулицю. Подумали, що то музей відкрився. Обійшли навколо – і на зад­ньому дворі побачили тендітну жіночку, яка обтесувала здоровенні колоди. Виявляється, цей етнобудинок Галина Міндер звела за власним проектом і оздобила так, як підказувала фантазія.

Звідки взялося німецьке прізвище

Після знайомства одразу «зачепилися» за незвичайне для України прізвище. «Може, пані заміжня за іноземцем?» – не втрималися від цікавості.

– Та ні, – розсміялася у відповідь. – Кажуть, що колись у селі Яревище Старовижівського району, звідки я родом, жив знатний німець Міндер. Можливо, наша родина мала якийсь зв’язок з ним, то й успадкувала це прізвище.

А ще пані Галина зізналася, що помічає у своєму характері педантичні риси, які властиві німцям. Вона дуже скрупульозно й відповідально ставиться до всього, що робить. А створює багато оригінальних речей. Займається реставрацією антикварних меблів, оздоблює різьбою іконостаси, «царські ворота». Вміє зробити будь-яку столярку у хату. Тому меблі у кімнатах та кухні лише авторські. Дивлячись на цю тендітну жіночку, не віриться, що вона на «ти» зі складними інструментами. Захоплюється також коренепластикою, розмальовує пляшки, створює неповторні картини з підручних матеріалів, в’яже гачком. І ще має десятки вподобань, які вимагають неабиякого терпіння та фантазії. Її творча душа перебуває у постійному пошуку. Жінка вважає, що будь-яка робота вдосконалює людину, допомагає відкрити нові здібності.

Вази та світильники з… коріння

Проста людина, яка потрапляє у її дім, ніби опиняється в іншому світі. Світі казки, де фантазія переплітається з реальністю. Бо хіба часто побачиш електричну лампочку в обрамленні хитромудрих гілочок, які створюють незвичайну форму для світильника. Замість табуреток – полаковані пеньочки з м’яким сидінням. І навіть дерев’яна підлога непроста: по ній викладені малюнки меблевими цвяшками. Вхідні двері, які жінка змайструвала сама, оздобила цікавим викрученим корінням та гіллям. Ще в дитинстві Галина почала захоплюватися різними аплікаціями з гілочок, травички. Сухі покручені галузки завдяки фантазії та вмілим рукам перетворювалися в унікальні вироби. Те, що дарує природа, жінка лише трішки підправляє – і народжуються неповторні речі. Співрозмовниця зізнається, що любов до дерева передалася їй від батька-столяра. Тож ще зі школи обрала професію різьбяра по дереву. Заготовки для майбутніх робіт жінка шукає у лісі. Якщо звичайна людина пройде повз вивернуте кореневище, то майстриня у ньому розгледить цікаву річ. Просить знайомих, щоб привезли додому. Кілька днів копіткої праці – і виходить підставка для вазонів або незвичайної краси ваза. Раніше ця невтомна та енергійна жіночка мандрувала світом, але врешті вирішила осісти в ріднім краї. Придбала земельну ділянку у Звірові й звела тут дім. Сама креслила проект, оздоблювала оселю й меблі робила. Зовнішні стіни розмалювала чорно-червоним орнаментом, який символізує дерево життя. Часто біля її хатини зупиняються подорожні, щоб сфотографуватися та висловити захоплення незвичайним будиночком в етностилі. Пані Галина скромно зізнається, що він ще не повністю завершений, зате універсальний: в одній кімнаті спальня, в іншій вона облаштувала майстерню, а в третій планує зробити музей народної творчості. Має чимало робіт, які розповідають про минуле наших предків. Тож сподіваємося, що найближчим часом, Галині Міндер вдасться здійснити цю мрію.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися