Жінки мають усі права, але чоловіки заробляють більше
Волинь

Жінки мають усі права, але чоловіки заробляють більше

3 квітня 2018, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

В Україні минає той час, коли був чіткий поділ між жіночими та чоловічими професіями. Так, минулого року Кабмін скасував дискримінаційну норму – список з 64 спеціальностей, на які раніше заборонялося працевлаштовувати жінок. Також у Законі України «Про зайнятість населення» при подачі вакансії не можна вказувати стать, аби уникнути дискримінації під час підбору кадрів.

Про аспект гендерної політики на ринку праці Волині минулого тижня журналістам розповів директор обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Фахівці служби провели певний аналіз даних і з’ясували кілька закономірностей, характерних для ринку праці у нашій області. Загалом на Волині приблизно однакова кількість безробітних серед жінок та чоловіків. Так, у 2017 році на обліку у центрах зайнятості перебували 29,2 тисячі волинян, серед яких 15,1 тисячі жінки (на початку 2018-го вони активніше займаються пошуком роботи). Упродовж січня-лютого цього року послугами обласної служби зайнятості скористалися 11,5 тисяч безробітних. Серед них 57% – жінки, 43% – чоловіки. З початку року роботу отримали 3,7 тисячі волинян. Між чоловіками та жінками робочі місця розділилася майже порівну.

Як свідчить аналіз, представницям прекрасної статі, які мають незакінчену і повну вищу освіту, важче шукати роботу, ніж чоловікам з таким же рівнем знань.

Якщо у сільській місцевості серед безробітних домінують чоловіки, то у найбільших містах Волині, зокрема, й в обласному центрі, за цим показником «лідирують» саме жінки. Цікаво, що останні частіше погоджуються на отримання одноразової допомоги на власну справу. Так, у 2018 році спробувати себе у бізнесі наважилися 148 безробітних, серед яких  більше половини – жінки. А самозайнятість, як відомо, найкращий і найкорисніший для держави спосіб працевлаштування.

– Важливо розуміти, що ми не кидаємо колишніх безробітних після того, як вони відкрили власну справу. У чотирьох найбільших центрах зайнятості області діють центри розвитку підприємництва, які здійснюють постійний супровід: організовують тренінги, семінари, де можна дізнатися законодавчі новинки та обговорити питання ведення бізнесу. Тому випадки згортання бізнесу людьми, які отримали одноразову допомогу на відкриття власної справи, одиничні за останні роки, – зазначає Роман Романюк.

Попри візуальну рівність у правах на ринку праці, дані Головного управління статистики у Волинській області свідчать, що ґендер якимось чином досі таки впливає на оплату праці. Минулого чоловіки в середньому заробляли майже на 1000 гривень більше, ніж жінки. Це, ймовірно, пов’язано і з тим, що наразі більшість керівних, а відповідно і краще оплачуваних посад обіймають чоловіки.

– Ця тенденція зберігається на Волині не один рік. Але нині уже й тут відчутні зміни. Адже власники компаній чи бізнесу все частіше залучають на місця топ-менеджерів жінок. Фактор статі давно нікого не турбує, головне – професіоналізм. Тому зараз на Волині й жінки можуть знайти високооплачувану роботу, – каже Роман Романюк.

Керівник обласної служби зайнятості підкреслює, що з одного боку в області є достатньо безробітних, а з іншого – бракує фахових працівників. Але й працедавці, бажаючи отримати якісні кадри, не завжди готові забезпечити їм достойну зарплатню. Тому й маємо сумну картину з відтоком робочої сили до тієї ж Польщі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися