Закарпаття

Ікона плакала, коли молилися за загиблих бійців

7 березня 2017, 14:39
0
1
Сподобалось?
1

Ікона Хреста Спасителя мироточить у райцентрі Перечин уже тринадцять років. Але коли на свято Покрови молилися за закарпатськими бійцями, що загинули у війні на Донбасі, образ замироточив з такою силою, що це Господнє диво здалеку спостерігали тисячі парафіян та священнослужителі. Адже факт мироточення можна побачити, лише коли близько дивишся на святиню.

Образ приніс незнайомий чоловік

Незвичайний лик Хреста Спасителя потрапив до отця Андрія Валька за дивних обставин. 2003 року до священика підійшов незнайомий чоловік, вийняв зі свого плаща обгорнуту в хустину ікону і сказав, щоб її оберігали.

– Ікона була у занедбаному вигляді, у болоті, – згадує отець Андрій. – Думаю, що її переховували. Більше того чоловіка я не бачив і по сьогодні не знаю, хто її віддав. Але незадовго помітив, що образ незвичайний: мироточить. Невідома й історія його, і те, скільки йому років.

Спочатку ікона зберігалась у дзвіниці. Мироточила всі ці роки. Священик розповідає, що лише раз – на цілих два місяці! – перестала давати миро, коли у 2007 році тодішній єпископ направив сюди журналістів. Вони, як стверджує отець Андрій, поводили себе непорядно. Навіть ставили абсурдні запитання: «Чи не продаєте Ісусові сльози?»

Зцілюються безплідні

Згодом ікона знову замироточила – і потягнулися до неї люди в надії на поміч. І зцілених уже є чимало. Про це свідчать золоті прикраси – дари, які лишили на образі ті віряни, хто одужав після важкої хвороби. Священик розповідає, що парафіянка Катерина, яка живе неподалік, вилікувалася від раку. «Якби не ікона, вже давно була би в землі», – так казала сама жінка.

Також біля образа Хреста Спасителя зцілюються від неплідності. Отець Андрій пригадує одне подружжя, яке вже збиралося розлучатися: чоловік мріяв про дітей, а дружина не могла народити. Душевний біль привів жінку до молитви. Але подружжя прийшло разом до священика лише після важкої аварії, в якій чоловік ледь вижив. Пара сповідалася, причастилася, приклалася до мироточивої ікони, стала ходити до церкви, молитися, просити благословення – і відчула радість батьківства. У бездітного подружжя нарешті народилася донечка Богданка! Тепер уся сім’я ходить до храму і дякує Господу за диво.

– Пам’ятаю й інший випадок, – веде далі отець Андрій. – Просто під час богослужіння пролунав телефонний дзвінок: просили помолитися за вагітну, в утробі якої дитинка задихалася від обвитої пуповини. Я закликав людей молитись. І сталося диво: операції «кесарської» жінці не робили, дитинка народилася здорова.

Монумент полеглим воїнам АТО біля церкви

Тепер ікона Хреста Спасителя зберігається теж у Перечині – у новому дерев’яному храмі Святої Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП. Церкву освятив 11 вересня минулого року Патріарх Філарет. І вже на свято Покрови сталося справжнє диво – ікона замироточила з такою надзвичайною силою, що це побачили на віддалі тисячі вірян. І відбулося це якраз під час молебню за закарпатськими бійцями, які полягли у війні на сході.

– Біля церкви ми встановили монумент, де викарбувано прізвища усіх хлопців із Закарпаття, що загинули на Донбасі. Цей пам’ятник ми вирішили поставити громадою за гроші жертводавців, щоб вшанувати пам’ять воїнів, – пояснює отець Андрій. – Коли на Покрову молилися за бійців, люди переказували з вуст в уста, що образ аж засяяв. Побачити ж факт мироточення можна, коли стоїш близько біля ікони.

І справді, коли придивитися, помічаєш, як миро скапує з грудей Ісуса і стікає доріжкою донизу. Священик зауважує, у деякі дні сильніше, в інші – слабше, але потік мира не припиняється. Від чого це диво залежить – чи від подій у державі, чи від людської зневіри – невідомо.

– Нам треба молитися, – каже священнослужитель, – і вірити у Господню силу.

Олена ПАВЛЮК, Закарпатська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися