Виходець із Закарпаття шиє костюми американським президентам
Закарпаття

Виходець із Закарпаття шиє костюми американським президентам

14 серпня 2017, 11:40
0
0
Сподобалось?
0

Ім’я кравця американських президентів Мартіна Грінфільда не сходить зі сторінок преси й телеекранів, проте в рідному селі Павлове Свалявського району Закарпатської області про нього не знають.

Максиміліан Грунфельд народився на Закарпатті у серпні 1928 року. Коли йому минуло 14, фашисти забрали його разом з батьками, двома сестрами, братом та дідусем і бабусею у концтабір Освенцім, пізніше – у Бухенвальд. Батько не раз рятував сина від смерті. За тиждень до звільнення полонених усю сім’ю розстріляли. Дивом лишився живим лише Максиміліан. Він на все життя запам’ятав татові слова: «Ти молодий і сильний. Самостійно виживеш. Залишившись у живих, ти повинен шанувати нашу пам’ять». Хлопець раз спробував утекти з полону, але його спіймали і побили до напівсмерті. Проте він не тільки вижив, а й у концтаборі навчився кравецької справи від старих євреїв. Першою його сорочкою стала та, яку підлатав з лахміття у таборі смерті і згодом зберігав як оберіг.

Коли табір звільнили, 17-річний хлопець якийсь час жив у Європі, а згодом подався до родичів в Америку. Там став називати себе Мартіном Грінфільдом, ім’ям, яке легше сприймається американцями. Смерть рідних, жахливі умови, знущання, страждання зробили його агресивним. До двадцяти років він не усміхався. Але згодом відійшов від шоку.

У Штатах Мартін випадково потрапив на найбільшу фабрику з пошиття одягу у Брукліні. І дуже скоро став кращим кравцем. Саме йому доручили шити костюм для генерала Ейзенхауера, який балотувався на пост президента. Йому Мартін був вдячний за визволення з конц­табору. Відтоді клієнтами закарпатського єврея стали відомі люди.

Розбагатівши, Мартін викупив фабрику, де робив перші кроки. Тепер на підприємстві працюють120 робітників, переважно емігранти. Шиють костюми вручну, на фабриці нема комп’ютеризованої техніки, господар не користується електронною поштою, всі перемовини веде особисто. Вартість костюмів стартує від двох тисяч доларів. Серед клієнтів Грінфільда – американські президенти Джеральд Форд, Білл Клінтон, Барак Обама, Дональд Трамп, відомі актори, зокрема Леонардо ді Капріо, зірки спорту, співаки. Зараз Грінфільду 89 років, проте він і досі займається улюбленою кравецькою справою.

У своїх щоденниках відомий американець пише, що він вихідець із закарпатського села, проте на землі, де народився, жодного разу після вивезення не був. На жаль, і в Полянській об’є­д­наній громаді, куди належить село Павлове, нічого не знають про іменитого уродженця. Тим паче, як нам повідомили по телефону, і старожилів, які могли би пам’ятати єврейську родину Грунфельдів, теж уже не залишилося.

Юлія ШЕВЧУК, Закарпатська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися