Як у Матінки Божої з’явилася… третя рука
Закарпаття

Як у Матінки Божої з’явилася… третя рука

27 листопада 2017, 15:24
0
1
Сподобалось?
1

Ікона стала «ігуменею» монастиря

Незвичне зображення Божої Матері мені довелося побачити у Свято-Миколаївському монастирі села Карповтлаш Хустського району, що на Закарпатті. Вразила Богоматір з… трьома руками. Як виявилося, це унікальний образ «Троєручиця», що веде свою історію з давніх-давен та вважається заступницею та миротворцем іноків.

Історія чудотворної ікони Божої Матері «Троєручиця» пов’язана з долею великого церковного піснетворця преподобного Іоанна Дамаскіна (VIII століття). Візантійський імператор Лев III намагався його зганьбити, адже той доводив істинність пошанування ікон. Іоанн проживав у Дамаску та обіймав високу посаду при дворі халіфа. Імператор наказав виготовити фальшивого листа, в якому нібито преподобний пропонував Візантії свою допомогу у захопленні цієї древньої столиці світу. Розгніваний халіф наказав відрубати преподобному кисть правої руки і повісити її на площі для всенародного огляду. Мовляв, ось як карають за зраду. Увечері Іоанн попросив віддати йому відсічену кінцівку. Він приклав кисть до обрубаної руки і став гаряче молитися перед іконою Божої Матері про одужання. Явилася йому у сні Діва Марія й повідомила: «Ти зцілений. Трудися належно й далі твоєю рукою». Прокинувся Іоанн – а рука здорова, наче нічого й не було. На знак вдячності він приклав до нижньої частини ікони Матері Божої руку, виготовлену зі срібла. Так образ й отримав свою назву «Троєручиця».

Після цього Іоанн вирішив віддати себе служінню Богу і прийняв чернечий постриг. Із собою взяв до монастиря й ікону, через яку отримав зцілення.

До ХІІІ століття цей образ багато подорожував. Врешті опинився на горі Афон біля воріт Хілендарської обителі. Іноки прийняли її як великий дар і поставили святиню у вівтарі соборного храму. Тоді сталося ще одне диво.

Коли помер настоятель монастиря, між монахами почалася суперечка – вони ніяк не могли вибрати між собою головного. Увечері розійшлися спати ні з чим. А коли повернулися вранці, побачили, що на місці ігумена стоїть ікона «Троєручиця». Ченці забрали образ та опечатали двері монастиря, проте наступного ранку історія повторилася. На третю ніч наснилася інокам Богородиця і сказала: «Раз самі не можете вибрати собі ігумена, буду замість нього». З того часу у Хілендарській обителі настоятеля не вибирають, а благословення отримують від Цариці Небесної.

Під час набігу турків на Афон Божа Мати охороняла скит від іновірців. Загарбники, налякані видінням жінки, яка обходила навколо стін обителі, втікали.

Писаних копій ікони Божої Матері «Троєручиця» в Україні є дуже мало. Одна з них – у Свято-Миколаївському монастирі поблизу Хуста на Закарпатті. Особливо до неї моляться під час душевного неспокою, при хворобі рук, ніг та під час пожеж.

Наталія КРАВЧУК, Закарпатська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися