На Закарпатті урочисто розпочався знаменитий гастрономічний фестиваль

На Закарпатті урочисто розпочався знаменитий гастрономічний фестиваль

Закарпаття

У високогірному селі Колочава, що на Міжгірщині, на території скансену «Старе село» почався гастрономічний фестиваль «Ріплянка» — відомої страви, зробленої з «ріпи» (так тут називають картоплю) та кукурудзяної крупи.

Як повідомляє trubyna.org.ua, цього року «Ріплянка», яку заснував народний депутат України 5 і 6 скликань, уродженець Колочави, Станіслав Аржевітін, відзначає 10-річний ювілей. За цей час фестиваль став знаменитим далеко за межами Закарпаття, а сама Колочава — унікальне село, яке налічує 10 музеїв — перетворилася на одне з найулюбленіших місць для туристів.

Почесним гостем фестивалю став Геннадій Москаль.

— Як стверджують старожили, ріплянку придумали саме в Колочаві, — наголосив у своїй вітальні промові голова облдержадміністрації. — Для верховинців, які важко працювали в лісі й бідно харчувалися, приготування ріплянки раніше було життєвою необхідністю — поївши її зранку, людина не відчувала голоду до кінця дня. А сьогодні ріплянка «по-колочавськи» — це символ відомого в Україні гастрономічного фестивалю, який разом із «Закарпатською свальбою» стали візитівкою Міжгірщини та Закарпаття.

Цього року в рамках «Ріплянки» проводилася всеукраїнська науково-краєзнавча експедиція на базі Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. На прикладі Музейного комплексу «Старе село Колочава» науковці-краєзнавці вивчають досвід у справі збереження історико-культурної спадщини та роль громад у створенні громадських музеїв. Представники Національної спілки краєзнавців України нагородили Геннадія Москаля своєю відзнакою — орденом Григорія Сковороди за вагомий внесок у розвиток українського краєзнавства.

Після урочистого відкриття почалася неофіційна частина «Ріплянки», яка включала концерт фольклорних колективів, безкоштовну «децу від губернатора» (сто грамів верховинської самогонки) в «Громадській приймальні Геннадія Москаля», майстер-клас із приготування ріплянки та сиру, огляд експозицій музеїв тощо. А найбільший ажіотаж викликало вже традиційне частування гостей фестивалю ріплянкою та сиром, приготованими власноруч Геннадієм Москалем.

 

Схожі новини

© «Вісник»

Передрук будь-якої інформації можливий лише якщо гіперпосилання на «Вісник+К» стоїть не нижче другого абзацу і у кінці матеріалу не має позначки «Передрук заборонений». Перепублікація матеріалів із друкованих видань «Вісник+К» та «Люди і долі» можлива лише із письмового дозволу редакції.

Наші інформери

«Вісник» в соцмережах

Журнал «Люди і долі»

×
Приєднуйтесь!