Анатолій і Микола ГАЄВСЬКІ
Житомирщина

Дерев’яного велосипеда для Амстердама зробили житомиряни

23 липня 2018, 10:49
0
0
Сподобалось?
0

Місто Амстердам у Нідерландах недарма називають велосипедною столицею світу. Чимало там і велосипедних прокатних пунктів. Біля одного клієнтів закликає невеличкий дерев’яний ровер, якого виготовили батько та син Гаєвські із села Ушомир, що у Коростенському районі.

Рід Гаєвських з діда-прадіда славився хорошими столярами. Але яким чином їхня слава сягнула аж у далеку Голландію, що отримали таке незвичайне замовлення, і самі дивуються.

– Одна українка, котра емігрувала до Нідерландів ще у дев’яностих роках і має певне відношення до того прокатного пункту, – пояснює  Анатолій Гаєвський-старший, – дізналася про нас через своїх знайомих і нараяла власнику фірми зробити нам таке замовлення. Подивувавшись, ми із задоволенням узялися до роботи, адже ідею зробити повністю дерев’яний велосипед виношували вже давно. Правда, мали намір змайструвати в натуральну величину, щоб можна було на ньому навіть проїхатися…

Працюють Гаєвські у своїй майстерні, куди позвозили старі деревообробні верстати ще 1950-х років. Крім звичних меблів та інших дерев’яних речей, виготовляють  посуд для декору, а також усілякі цікавинки та головоломки. Наприклад, палички, які важко зібрати докупи, або дерев’яний брусок, що самотужки перекидається.

Що дивно, Анатолій, маючи нахил до столярування, після школи пішов у ПТУ вчитися на токаря, бо захопився технікою. Мотоцикли тоді часто ламались, і без токаря, який міг виточити з металу дефіцитну деталь, важко було обійтися. Токарем Гаєвський-старший і пропрацював до пенсії у держлісгоспі.

В Анатолія двоє синів, проте лише менший, Микола, став вірним помічником і компаньйоном у родинній столярній справі. До речі, він закінчив у Житомирі агроекологічну академію, а стажування проходив у Данії. Саме Микола обраховував та розробляв креслення голландського замовлення.

–  Ми хотіли, щоб наш витвір був точною копією, – каже він. – Доводку деталей робили різцем вручну, шліфували наждачною шкуркою. Зробили два велосипеди: для голландців і такого самого собі.

Не полишили ушомирські майстри задуму створити і великого дерев’яного велосипеда. Мріють вони також зробити так званий стопохід Чебишова – механізм, що перетворює обертальний рух на прямолінійний. Планують іще багато інших цікавинок, а яких саме – тримають у секреті. «Зробимо – тоді й покажемо», – кажуть з інтригою у голосі.

Ігор СЛАВИЧ, Житомирська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися