У Раді назвали міністрів, які «доклали руку» до розвалу армії
Україна

У Раді назвали міністрів, які «доклали руку» до розвалу армії

3 жовтня 2018, 16:12
0
0
Сподобалось?
0

Міноборони за часів керівництва Анатолія Гриценка упродовж 2005-2007 років продало 200 танків, 145 бойових машин піхоти та десятки одиниць засобів протиповітряної оборони.

Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування розкрадань у Збройних силах України протягом 2004-2017 років, народний депутат від БПП Іван Вінник під час засідання ТСК,- повідомляє  Укрінформу.

«У нас є перелік міністрів оборони, кожен із яких вніс свою посильну лепту в руйнування системи Збройних сил України. Ми починаємо з періоду 04.02.2005 року - це міністр вже після Помаранчевого майдану за президента Ющенка - Гриценко Анатолій Степанович. Він працював за декількох урядів - Тимошенко, Єханурова і Януковича, тобто фаховий міністр оборони. Найбільш звитяжні вчинки - це реалізація щонайменше 200 танків, 145 БМП, десятки одиниць засобів протиповітряної оборони. Загалом майна реалізовано на 1,3 млрд грн - це в цінах 2005 року, а фактично не 2005 року, бо ми розуміємо, що це ціни Радянського союзу, тому що балансова вартість військового майна не індексувалася з 1991 року. Тобто, ви можете уявити, скільки там коштував танк - копійки», - зазначив Вінник.

При цьому він уточнив, бойові машини піхоти реалізовувалися за ціною 8-9 тис. дол. за одиницю, а танки - 40 дол. за одиницю.

«Його справу продовжив Єхануров - міністр оборони у період з 2007 по 2009 роки. До речі, він відзначився найбільшою кількістю проданих вертольотів - 57. Він розпочав роботу з руйнування структури Збройних сил України, системи військового командування», – додав голова комісії.

За часів роботи колишнього міністра оборони Михайла Єжеля, за даними ТСК, було повністю зруйновано системи об'єднаних оперативних командувань України, розформовані військові корпуси, які мали би захищати державу з північно-східного напрямку.

«Справу закінчували російські міністри оборони. Я не випадково назвав «російські», тому що, я так розумію, Саламатін і Лєбєдєв мали російське громадянство. Як вони потрапили на посаду міністра оборони України - це вже інше питання», - зазначив Вінник.

Водночас він поінформував, що також буде перевірена діяльність міністрів оборони, які працювали після 2014 року, а узагальнений звіт ТСК представить у парламенті 6 грудня.

«До Дня Збройних сил України ми зобов'язані затвердити звіт і 6 грудня 2018 року, в четвер, на пленарному засіданні цей звіт Верховна Рада має заслухати», - сказав Вінник.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися