У селі на Волині запустили установку, яка рятує озеро від «загибелі»
Україна

У селі на Волині запустили установку, яка рятує озеро від «загибелі»

9 червня 2019, 20:59
0
4
Сподобалось?
4

У селі Воєгоща, що у Камінь-Каширському районі, понад два тижні тому запустили унікальну і разом з тим, досить просту установку, яка виконує дуже важливу роль - закачує воду з канави до озера, яке вже кілька років, як обміліло.

Ідея і власне план конструкції установки належить мешканцю Воєгоща – Василю Чмуху. За професією він водій-тракторист, але для «нехитрого механізму», як він зазначає, великих здібностей не потрібно, бо тут – усе логічно.

«Площа озера – до трьох гектарів. Воно знаходиться у селі, за метрів триста від канави. Раніше в озері було достатньо води, бо у нас при в’їзді в поселення була водонапірна башта,  звідки і качали воду. Але потім це задоволення потрібно було оплачувати, тож так все і заглохло. Ідея встановити таку собі «водокачку» виникла у мене років 15 тому, але не було грошей. Хоча, саму конструкцію було з чого зробити, металолому в селі вистачало», - розповідає Василь Чмух.

Спонукали Василя втілити ідею в життя і врятувати єдине в селі озеро від висихання місцеві хлопці, які часто їздять на заробітки за кордон. Вони ж скинулися грошима. Не лишилися осторонь і інші мешканці Воєгоща – хто скільки міг, давав грошей на установку. Не було проблем і в робочій силі. Були й такі, які здавали гроші вже коли «водокачка» запрацювала. Говорили: «я ще не здавав». Загалом на диво-установку, включно з усіма поточними витратами, пішло майже 60 тисяч гривень.

Принцип роботи механізму простий і зрозумілий: течія в канаві рухає лопаті колеса, які задіюють роботу черпаків, що піднімаються у висоту на 6, 5 метрів. Далі вода потрапляє в бак, а з нього – у колодязь, так званий «кайдуб». З нього вода через підземну трубу тече в озеро. Механізм може працювати постійно, але при потребі його можна перекрити. Наприклад, якщо озеро почне виходити з берегів або ж узимку.

Тепер єдине озеро в селі ожило – вода уже помітно прибула. Особливо не можуть натішитися цим діти, адже тепер їм є де похлюпатися у спекотні дні.

- У мене самого 5 дітей і 21 онук, то хай вони в тому озері купаються собі здорові, - сміється Василь Чмух.

Також у планах селян – облаштувати  пляж з альтанками, запустити рибу. Словом, зробити усе, аби мати повноцінне місце для сімейного відпочинку.

Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися