Україна отримає Томос: рішення Вселенського патріархату. Що буде з УПЦ МП?
Україна

Україна отримає Томос: рішення Вселенського патріархату. Що буде з УПЦ МП?

12 жовтня 2018, 10:06
0
0
Сподобалось?
0

З 9 по 11 жовтня тривав синод Вселенського патріархату православної церкви. Головною темою обговорення стала церковна справу України. Зрештою синод ухвалив кілька рішень, які дають старт утворенню автокефальної помісної церкви в Україні. Так в офіційному документі підтверджено, що Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії церкві України і вирішив відновити своє представництво (ставропігію) у Києві.

Як випливає з перекладу рішення синоду, яке опублікував речник УПЦ КП Євстратій Зоря, з предстоятелів Української православної церкви Київського патріархату Філарета та Української автокефальної православної церкви Макарія знято анафему. Їх канонічно поновили у своєму єпископському або священицькому сані, також відновлено сопричастя їхніх вірних з церквою. Таким чином відкрито шлях до участі обох патріархатів у процесі створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

Також вселенський патріархат скасував синодальний лист 1686 року (отриманий від тодішнього Вселенського патріарха під тиском), який надавав право патріарху московському висвячувати київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії. Таким чином українська церква виводиться з-під юрисдикції церкви московської.

Також Константинопольська патріархія звернулася у документі до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, у процесі створення помісної церкви в Україні.

А що ж далі? Тепер в Україні має відбутися надзвичайний об’єднавчий собор за участі ієрархів УПЦ КП, УАПЦ та зацікавлених представників УПЦ. На цьому соборі затвердити рішення про церковну єдність, обрати предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ. І уже очільник нової української церкви й отримає від патріарха Константинопольського Варфоломія патріарший і синодальний Томос про автокефалію УПЦ.

Усіх турбує питання, що ж відбудеться із діючою нині в Україні Українською православною церквою Московського патріархату? Як ідеться у заяві УПЦ КП, ієрархи, духовенство і миряни, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському патріархату, мають право на це. РПЦ в Україні буде рівноправно співіснувати з усіма іншими цервами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією, законами і міжнародним правом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися