Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію
Україна

Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію

17 травня 2018, 13:45
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада ухвалила законопроект 2386а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині". "За" проголосували 255 нардепів, -повідомляє Українська правда.

Цей документ дає дорогу впровадженню системи трансплантології в Україні, вводить посаду трансплант-координатора і запроваджує добровільну згоду на вилучення органів після смерті. 

Тобто вилучити анатомічні матеріали (органи, їх частини, тканини, анатомічні утворення, клітини людини або тварини, фетальні матеріали) можна, лише якщо людина за життя дала на це згоду.

За словами голови комітету з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець, цей законопроект підтримала Рада церков. Укладати чи пропонувати договори купівлі-продажу анатомічних матеріалів людини, забороняється. Документ передбачає, що трансплантація буде безплатною (крім гемопоетичних стовбурових клітин). Фінансово трансплантацію забезпечує держава та інші джерела, не заборонені законодавством. Реклама анатомічних матеріалів людини забороняєтьс

Якщо людина померла і за життя не повідомила, погоджується вона на посмертне донорство чи ні, і її представника нема у базі, тоді це питання вирішують її чоловік/дружина, або один з близьких родичів: діти, батьки, рідні брати та сестри. Заборонено вилучати органи для пересадки у тих, хто загинув через війну чи інші бойові дії щодо забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та інших бойових дій.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися