Як зміниться робота «швидкої» і у яких випадках варто її викликати
Україна

Як зміниться робота «швидкої» і у яких випадках варто її викликати

14 вересня 2018, 12:46
0
0
Сподобалось?
0

Міністерство охорони здоров’я розпочало реформу екстреної допомоги, яка розрахована на п’ять років. Якщо зміни пройдуть успішно, допомога стане якіснішою і доступнішою.

Так, спершу візьмуться за саму «екстреність». Наразі бригада екстреної медичної допомоги має прибути на місце події в містах – за 10 хвилин, а у сільській місцевості – за 20. Однак реальна тривалість очікування «швидкої» може займати більше часу. Причинами такої ситуації у МОЗ називають застарілість програмного забезпечення диспетчерських служб, через що на обробку виклику йде 3-5 хвилин, відсутність єдиних протоколів обробки виклику, неоптимальний вибір машин, невдале розташування підстанцій, відсутність якісного аналізу даних про реальну ситуацію в регіонах. Проект з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб  допоможе вирішити ці питання і запровадити в Україні світові стандарти надання екстреної медичної допомоги. Обробка виклику займатиме не більше хвилини, бригади доїжджатимуть на місце за 9-12 хвилин, також буде впроваджено систему неголосових викликів для людей з порушеннями слуху чи мови.

Для забезпечення світових стандартів швидкості та якості екстреної медичної допомоги створюється електронна система «Централь 103». Її впровадження в тестовому режимі розпочинається у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській областях та місті Києві. 

Аби не витрачати дорогоцінний час на тих пацієнтів, які не потребують екстреної допомоги, планується створити спеціальну безкоштовну «гарячу лінію», куди можна буде зателефонувати і отримати пораду лікаря. Сюди диспетчер «швидкої» зможе переадресовувати нетермінові виклики, або і взагалі переключатиме абонента на лікаря, з яким в останнього підписана декларація.

В основному до хворих виїжджають медсестра, фельдшер і водій. Коли випадок складний одразу або потім, додатково, на місце спрямовують лікарську бригаду. Однак таких екіпажів меншість. Після реформи в бригаді буде екстрений медичний технік і два парамедика, до яких в окремих випадках приєднуватиметься лікар медицини невідкладних станів.

Екстрений медтехнік відповідатиме за водіння машиною «швидкої» і буде мати кваліфікацію для догоспітальної базової допомоги. Парамедик – медпрацівник, який представляє розширену догоспітальну медичну допомогу. А лікар невідкладних станів – медик, який надає повний спектр допомоги пацієнту в лікарні. Лікарські бригади залишаться. Вони будуть виїжджати на виклики, які вимагають втручання лікаря. Також у профільному міністерстві обіцяють працівникам екстреної медичної допомоги достойну зарплату. Для цього планують створити тарифну сітку вартості медичних, які надаються «швидкою». Їх оплачуватиме держава, у тому числі й медичні препарати, отже для людей екстрена медична допомога має залишитися безкоштовною.

МОЗ також хоче створити Агентство екстреної медицини, яке відповідатиме за підготовку та сертифікацію відповідних фахівців. Відповідні процедури проходитимуть не лише медики, а й поліцейські та рятувальники. Їх будуть регулярно навчати для підтримки навичок і підтвердження сертифікатів. Більше того, сертифікати зобов'язані будуть мати водії, машиністи, провідники і кондуктори громадського транспорту, вихователі, вчителі і викладачі. За бажання, пройти сертифікацію зможе будь-хто. А ще у людних місцях планують розмістити дефібрилятори і джгути. Зокрема, мова йде про великі вокзали, аеропорти тощо.

Також у Міністерстві охорони здоров’я затвердили нові правила виклику екстреної медичної допомоги. Приводом для виклику «швидкої» є: втрата свідомості; судоми; раптовий розлад дихання; раптовий біль в грудній клітці; гострий біль у черевній порожнині та поперековому відділі; головний біль, що супроводжується запамороченням або нудотою; пору­шення мови, що виникли раптово; гіпо- та гіперглікемічна кома; температура тіла від 39 градусів і вище; значна зовнішня кровотеча; гостре отруєння; порушення перебігу вагітності; сильна алергічна реакція; укус змії та павука; всі види травм, які загрожують життю; надзвичайні ситуації; гострі психічні розлади.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися