Закон
Україна

Закон "Про валюту" пішов на підпис Президенту

4 липня 2018, 12:18
0
0
Сподобалось?
0
Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав та передав на підпис Президенту закон України "Про валюту і валютні операції". 

Про це він написав у Twitter, - пише Укрінформ.

"Підписав закон України "Про валюту і валютні операції". Це реалізація наших зобов'язань прийнятих Угодою про асоціацію між Україною та #ЄС .Цей закон покращить інвестиційний клімат та інвестиційну привабливість України", - наголосив Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, ухвалений Верховною Радою у червні закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено законом". Разом з тим, закон дає Національному банку "зелене світло" для більш швидкої лібералізації валютного регулювання. Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття чинності законом.

У законі передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, що загрожуватимуть фінансовій стабільності, Правління Національного банку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження будуть мати тимчасовий характер - до шести місяців.

Також закон визначає, що для продовження строку дії валютних обмежень або запровадження нового, якщо з дня припинення дії аналогічного попереднього минуло менше ніж шість місяців, наявність ознак кризових явищ повинна буде підтверджувати Рада Національного банку. Крім того, у законі передбачено підзвітність та публічність Національного банку під час запровадження заходів захисту, продовження строку їх дії і оцінки результативності їх запровадження.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності. У тому числі, шість місяців перехідного періоду триватиме доопрацювання нормативно-правових актів Національного банку, після чого НБУ оприлюднить їх для завчасного ознайомлення громадськості. Цей закон буде введено в дію через 30 днів після оприлюднення відповідних нормативно-правових актів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися