Наші овочі дорожнечею переплюнули апельсини та банани
Перед Великоднем більшість господинь з неприємним подивом оцінювали на ринках та у магазинах полиці з вітчизняними та заморськими овочами-фруктами. Європейські апельсини були в межах 25 гривень за кілограм, африканські банани – близько 30, зате наша цибуля сягнула 40, а капуста – понад 50! Недалеко втекли буряк та морква. Картопля теж піднялася у вартості до 12 гривень за кіло. Травневі свята минули, а ціни на городину майже не змінилися. Чому?
Цибуля – досі тема номер один обговорень після закінчення президентських виборів. У соцмережах люди сиплють жартами: «Міняю дві сітки цибулі на BMW. Без доплати», «Українська цибуля обігнала американський долар. Гордимося!», «Алло, відділ субсидій? Мій сусід їсть цибулю… з капустою».
Та жарти жартами, а ціни на наші овочі досі рекордно високі. Минулого року в Європі був неврожай, і Україна експортувала туди цибулю. Тепер же для себе закуповує її в Азії, зокрема, з Казахстану та Узбекистану. Відтак і вартість зросла. Експерти пояснили, що відіграло ключову роль у стрімкому підвищенні цін. Кажуть, основна причина здорожчання вітчизняної городини, яку вирощує переважно населення та дрібні фермери, полягає в тому, що держава втратила функцію прогнозування та планування врожаю. Адже Мінагрополітики не може знати, скільки точно планують виростити тих чи інших овочів, а також скільки їх потім надійде на внутрішній ринок. Крім того, городина делікатна у зберіганні, й до весни є втрата врожаю. А ще ж вивезли чимало цибулі за кордон. От і маємо результат.
Коли подешевшає цибуля? Це питання на вустах у багатьох. Але однозначної відповіді на нього нема. Думки експертів розділилися: хтось каже, нібито до кінця травня, а хтось – до кінця… літа. Одні аргументують тим, що на наш ринок зайде товар з Єгипту й ціну зіб’є, інші переконують – завезений імпорт лише трішки відкоригує вартість. А проблема в іншому. Нині посадковий матеріал дорогий, тож на дешеву вітчизняну цибулю і з наступного врожаю особливо розраховувати не доведеться. Бо якщо торік сіянку селяни брали по 65–75 гривень за кілограм, то нині дають за неї понад 200! Рахувати страшно, але за аналогією виходить: якщо торік восени ріпчасту цибулю продавали по 8–10 гривень за кілограм, то у нинішньому році навіть у сезон можуть просити по 25–30…
Наталія КРАВЧУК
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!