Юрій КОВАЛЬКОВ
Світ

Половина Нобелівських лауреатів причетні до України

20 березня 2015, 11:56
0
0
Сподобалось?
0
У минулому економіст, а тепер пенсіонер Юрій Ковальков зацікавився філателією і став збирати марки, конверти, поштові штемпелі ще у студентські роки. Тоді ж у нього з’явилося ще одне захоплення – пошук детальної біографії усіх нобелівських лауреатів. Копнувши цю тему глибше, був шокований – виявилося, що майже кожен другий з них причетний до України! 
Приміром, Марія Склодовська-Кюрі (відзначена у 1911 році) і Генрик Сенкевич (1905 р.) свого часу відвідували Львів, стали почесними докторами Львівського університету. Саме Марія Кюрі подарувала Львову 80 г радію, завдяки чому в одній з львівських лікарень відкрився перший радіологічний відділ, який надавав допомогу хворим на рак. Дослідник Заполяр’я, лауреат Нобелівської премії миру (1922 рік) Фрітьоф Нансен у 1920-х роках врятував життя мільйонів українців, організувавши міжнародну допомогу селянам, які вмирали від голоду через громадянську війну. 
– Щодо Бориса Пастернака, Івана Буніна та Михайла Шолохова, то вони не раз говорили про свої зв’язки з Україною, – розповідає тернополянин. – Одну з перших премій з медицини та фізіології вручили у 1908 році громадянину Франції Іллі Мечникову. Але ж майбутній вчений народився в Іванівці тодішньої Харківської губернії. Після закінчення Харківського університету він очолював в Одесі бактеріологічну станцію, і лише у 42 роки переїхав у Францію. Інший лауреат Нобелівської премії, також у галузі медицини, Зельман Ваксман – уродженець міста Нова Прилука, що на Вінниччині. Ще юнаком він емігрував до Сполучених Штатів і через 40 років винайшов перші ліки від туберкульозу. А вчений-фізик, лауреат премії 1992 року Жорж Харпак народився у містечку Дубровиця Рівненської області, і тоді його звали Георгій Харпак. Якось я набрався сміливості, через знайомих дізнався адресу та написав у європейську організацію ядерних досліджень. І уявіть: незабаром отримав його фото з автографом! 
До речі, сам Юрій Ковальков прославився не тільки тим, що збирає марки та поштові штемпелі на нобелівську тематику, а й своїми листуваннями з лауреатами. Наприклад, вже 15 років переписується з Роалдом Гоффманом, який у 1981 року отримав премію за розробку теорії протікання хімічних реакцій. Американець пише йому власною рукою на спеціальному бланку про свої наукові досягнення описує лекції, які читає в університеті. Тернополянин же надсилає йому матеріали про довоєнне містечко Золочів, що на Львівщині, звідки родом Роалд Гоффман. 
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися