Феномен гуеведочес: у Домініканській Республіці до 12 років дівчатка природним шляхом перетворюються на хлопчиків. 18+
Світ

Феномен гуеведочес: у Домініканській Республіці до 12 років дівчатка природним шляхом перетворюються на хлопчиків. 18+

25 вересня 2015, 12:10
0
0
Сподобалось?
0
Навіть сьогодні, в епоху пластичної хірургії та генної інженерії, це може видатися фантастикою, та факт лишається фактом: в Домінікані проживає спільнота, де дівчатка у період статевого дозрівання перетворюються на юнаків без будь-якого хірургічного втручання, пише сайт «Культурологія»
 
В забутому богом селі Лас Салінас періодично відбувається дещо неймовірне — дівчатка у віці приблизно 12 років перетворюються на хлопчаків. Таких дітей тут називають 
«гуеведочес» (Guevedoces), що приблизно перекладається як «пеніс у дванадцять».
 
Журналіст Майкл Мозі розповів про один такий приклад — юнака на ім’я Джонні. Як й інших гуеведочес, Джонні виховували як дівчинку, тому що при народженні в нього не було первинних чоловічих статевих ознак. Але коли дівчинка вступила у період статевого дозрівання, у неї опустилися яєчка й з’явився пеніс. 

Джонні, котрого раніше звали Фелічіта, пам’ятає, як ходив до школи в червоній сукенці, хоча почувався при цьому дискомфортно. За його словами, він ніколи не любив одягатись, як дівчинка, і йому постійно кортіло поганяти у футбол із хлопчаками. Після того, як його тіло змінилося, Джонні зіштовхнувся з проблемами у школі — його почали цькувати однокласники.
 

Джонні, який був Фелічітою

Ще один приклад — дівчинка Карла, яка із семи років почала перевтілюватися в хлопчика Карлоса. Її матір розповіла, що ще в п’ятирічному віці доньку тягло гратися з хлопчиками. Зараз у Карли активно почала розвиватися мускулатура. 
 
Чому так відбувається і жінки перетворюються в чоловіків? Першою в цій загадці природи спробувала розібратися доктор Джуліанна Імперато-Макгінлі з Корнелльського медичного коледжу в Нью-Йорку. В 1970-х роках вона провела багато часу в цьому віддаленому сільці в Домініканській Республіці, на власні очі спостерігаючи, як дівчата стають хлопчиками. Чутки виявилися правдою. Джуліанна не один рік досліджувала гуеведочес, перш ніж розгадала таємницю того, що відбувається. 
 
Виявляється, стать дитини залежить від набору хромосом, які були у спермії, що запліднив яйцеклітину: якщо був набір ХХ-хромосом, то народжується дівчинка, а якщо набір XY-хромосом, то малюку судилося бути чоловіком. У перші тижні життя в утробі матері у дитини немає статевих ознак, а на місці майбутніх статевих органів у плода розміщена структура, яка називається просто «горбик». Але через вісім тижнів після зачаття, якщо у дитини домінують ХY-хромосоми, то формуються яєчка, тестостерон із яких надходить у горбик, де перетворюється в більш сильнодійний гормон дигідротестостерон. А він у свою чергу перетворює горбик у пеніс. Якщо дитя — майбутня жінка і дигідротестостерон не виділяється, то горбик стає клітором. 
 

 
Коли Макгінлі вивчала феномен гуеведочес, то виявила причину, чому вони не мають при народженні чоловічих геніталій. Виявилося, що у них ще в материнському лоні не вистачало ферменту 5-альфа-редуктази, який відповідає за перетворення тестостерону в дигідротестостерон. Цей недолік, найімовірніше, має генетичне походження, що досить часто трапляється в цій частині Домініканської Республіки, але вкрай рідкісне в будь-якому іншому місці. Таким чином, хлопчики, незважаючи на наявність хромосоми XY, з’являються на світ жінками. У період статевого дозрівання, як і у всіх інших хлопчиків, у них відбувається другий потужний викид тестостерону. Цього разу тіло реагує й утворюються м’язи й статеві органи. Більшість гуеведочес стає після цього чоловіками, хоча деякі наважуються на операцію і залишаються жінками.
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися