Світ

Уряд оголосив полювання на липових пільговиків

18 лютого 2016, 19:26
0
0
Сподобалось?
0

У Мінфіні збираються заощадити до п’яти мільярдів гривень на соціальних виплатах, перевіривши усіх, хто отримує допомогу від держави. Про це пише «Високий Замок».

Торік уряд продемонстрував неабияку щедрість: систему оформлення житлових субсидій максимально спростили, бланки на субсидії розсилали усім і кожному, навіть реклама на телебаченні була. Як наслідок, за минулий рік житлові субсидії отримала рекордна кількість сімей – понад п’ять мільйонів. Більшість — справді бідні сім’ї, що ледве зводять кінці з кінцями, але є значна частина і тих, хто живе цілком заможно, от тільки зарплату отримує у конверті або має неофіційний бізнес. І от тепер серед тих, хто торік прибіднявся, заповнюючи заяви на субсидії, почалась паніка. Уряд анонсував масштабну верифікацію усіх, хто отримує пільги, субсидії чи будь-яку іншу допомогу від держави. І якщо виявиться, що сім’я не така бідна, як прикидається, то її не лише позбавлять субсидії, а й змусять повернути уже отримане.

На тотальній перевірці пільговиків наполягає Міністерство фінансів, адже верифікація передбачена законом про бюджет на цей рік. «Міністерство фінансів буде проводити перевірку права на отримання соціальної допомоги  — для виявлення «мертвих душ» та невідповідності критеріям отримання такої допомоги. Усунення виявлених зловживань дозволить нормалізувати систему соціального захисту населення і водночас зменшити витрати з держбюджету на 5 млрд. грн.», — зазначила міністр фінансів Наталія Яресько. Щоправда,  вона  визнає, що наразі   розпочати масштабні перевірки не вийде, адже уряд досі не прийняв усіх документів, аби почали аудит соціальних виплат. Однак міністр фінансів переконана, що процедура розпочнеться найближчим часом.

Найбільше галасу — довкола можливості перевірки банківських рахунків тих, хто отримуєбудь-які виплати з державного бюджету. Фактично, на таких осіб банківська таємниця не діятиме. При цьому інформацію з банків Мінфін отримуватиме цілком законно — наприкінці грудня прийняли відповідні зміни до законодавства, і президент Петро Порошенко підписав цей закон.

“Закон передбачає, що банки зобов’язані надавати інформацію Мінфіну про відкриті рахунки (поточні, кредитні, депозитні тощо), про операції та залишки по цих рахунках, за письмовим запитом під час бюджетного процесу. Дані використовуватимуть для проведення перевірки достовірності інформації, наданої фізичними особами для нарахування і отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітних плат та інших виплат, які здійснюються за рахунок конштів державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування”, – пояснює старший юрист департаменту судової ЮК “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Олександр Ткачук.  Отриману від банків інформацію у Мінфіні аналізуватимуть, і на її основі заявника можуть не лише позбавити пільг чи субсидій, а й звернутись у правоохоронні органи — за фактом можливого шахрайства. Звичайно, людям, які мають рахунки лише для отримання зарплат чи пенсій або невеликі суми на депозиті, хвилюватись не варто. Але якщо людина останні кілька років ніде офіційно не працювала, але на картку їй регулярно надходить кругленька сума, або нещодавно поклала значну суму на депозит, зрозуміло, що у Мінфіну виникнуть питання.

“Не думаю, що це вплине на статус банківських установ, оскільки на сьогодні подібну інформацію банки уже надають органам фінансового моніторингу та виконавчої служби. Тобто фактично новий закон лише збільшив перелік організацій, які можуть отримувати доступ до банківської таємниці для конкретних цілей, – каже Олександр Ткачук. – У цьому законі більше позитивного, ніж негативного. Фактично, це дасть можливість відсіяти від допомоги держави тих осіб, які за законом не мають на це права, що цілком справедливо”.

В органах соціального захисту також виступають за проведення верифікації осіб, які претендують на соціальну допомогу, однак наразі  можливості цих органів обмежені.

Ще одна категорія отримувачів соціальної допомоги, яку у Мінсоцполітики планують скоротити на третину — одинокі батьки. За оцінкою міністра Павла Розенка, після верифікації доходів допомогу отримуватимуть приблизно 400 тисяч одиноких матерів (батьків), замість 600 тисяч, як було до цього. “Справа в тому, що цього року набули чинності зміни до закону. Якщо раніше мати-одиначка отримувала фіксовану суму на кожну дитину, залежно від віку дитини, то тепер враховуватимуть матеріальне становище сім’ї, – каже Оксана Яковець. – Звичайно, багато мам ображені, адже якщо жінка працює і отримує високу зарплату, то розмір допомоги зменшується або  виплата взагалі  зупиняється”.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися