Світ

Обласна рада не погодила надання надр у користування

25 жовтня 2016, 11:10
0
0
Сподобалось?
0

Не підтримувати питання про погодження видобутку газу, торфу та бурштину низкою підприємств на Волині вирішили депутати Волиньради. Так, на восьмій сесії обранці громади розглянули питання про погодження надання надр у користування ПАТ «Укргазвидобування». Йдеться про розробку родовищ газу на Вічинсько-Доросинській, Літинсько-Озерянській, Семеринській площах. Причиною відмови стало те, що підприємство «Укргазвидобування» зареєстроване у Львівській, а не у Волинській області. Тож Волинь не отримуватиме 10% податку на прибуток до обласного бюджету. Зауважимо, що газові родовища знаходяться поблизу села Марковичі Локачинського району. Видобування газу негативно впливає на навколишнє середовище, проте держава не надає ніяких компенсацій для місцевих мешканців, які не мають навіть пільг на газові тарифи. «Сонячне каміння» на Волині хотіли видобувати ТОВ «Громада села Лісове» і ТОВ «Асоціація міжнародної комерції «Агро+». «Громада села Лісове» виборювала ділянку площею 35 кілометрів квадратних. В свою чергу «Асоціація міжнародної комерції «Агро+» планувала копати бурштин на 286 гектарах волинського лісу. Однак депутати не надали їм такого права. Також без погодження депутатів лишилося надання в користування ділянок з торфом для ТОВ «Терра Еколенд С», ТОВ «УКРАГРОАУКЦІОН» і ТОВ «Волинські торфи».
Нагадаємо, Волиньрада створила КП «Волиньприродресурс», якому доручила опікуватися волинськими надрами та наповнювати місцеві бюджети. «Повірте, я все роблю для того, щоб підприємство отримало ліцензії, а гроші за надра йшли в обласний, районні, сільські бюджети – всім волинянам, а не тим, хто це кришує. Сподіваюся, скоро буде результат і я все розкажу. Ми дуже сильно працюємо, і мені хочеться, щоб ми ділили не 150 мільйонів обласного бюджету, а мільярд-два», – повідомив про можливості області голова облради Ігор Палиця в ефірі програми «Актуально» вже після сесії.
Зазначимо також, що депутати Волиньради прийняли звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо надходження частини рентної плати за видобуті корисні копалини до місцевих бюджетів. Вони закликали народних обранців підтримати законопроект щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами. Якби цей закон запрацював, то, скажімо, після легалізації видобутку «сонячного каміння», не лише прибуток, а й частина рентної плати від його видобутку залишалася б на Волині.

Відновлять
діяльність
«Волиньоблагролісу»

Не менш жваве обговорення у сесійній залі влаштували навколо питання щодо відновлення комунального підприємства «Волинь­облагроліс», яке було ліквідоване ще у 2011 році. Як зауважив депутат від партії «УКРОП» В’ячеслав Рубльов, вкрай важливо повернути у комунальну власність колгоспні ліси та майно. Людмила Кирда нагадала, що рішення про ліквідацію підприємства приймалося зі скандалом. – Але рішення було прийнято і колгоспні ліси передані в державну власність. Майно продане. На території, де господарювали ці підприємства, надалі працюють інші суб’єкти господарювання. Тому є сумніви щодо доцільності прийняття такого рішення, – висловила свою позицію Кирда.На що Ігор Палиця відповів, що закону ніхто порушувати не буде, але відновити справедливість щодо «Волиньагролісу» потрібно спробувати. Мовляв, за таких умов, можна буде повернути більше 60 гектарів лісу, які вкрадені ще при Януковичу. У підсумку більшість депутатів проголосувало за те, щоб скасувати рішення облради 2011 року і відновити діяльність «Волиньагролісу».

Змінили карту об’єднаних громад

Обранцям Волині було запропоновано створити та уточнити межі ряду громад. Так, волинські депутати проголосували за створення в Іваничівському районі Павлівської сільської об’єднаної територіальної громади, вилучивши з неї Милятинську, Колонську, Луковичівську, Радовичівську територіальні громади; у Ківерцівському районі створили Жидичинську сільську об’єднану територіальну громаду, вилучивши Жидичинську територіальну громаду, що не увійшла в склад Княгининівської (колишньої Маяківської) сільської об’єднаної територіальної громади, та Озерцівську територіальну громаду з Ківерцівської міської об’єднаної територіальної; у Ковельському районі створили нову Колодяжненську сільську об’єднану територіальну громаду, вилучивши Колодяжненську територіальну громаду з Любитівської об’єднаної територіальної громади та Кричевичівську, Уховецьку, Скулинську територіальні громади з Білинської сільської об’єднаної територіальної громади; у Луцькому районі – Підгаєцьку сільську об’єднану територіальну громаду шляхом вилучення з неї Романівської територіальної громади та долучення Липинської територіальної громади, вилучивши її з Липинської сільської об’єднаної територіальної громади; у Любомльському районі – нову Вишнівську сільську об’єднану територіальну громаду шляхом вилучення Вишнівської, Ладинської, Олеської, Радехівської, Штунської територіальних громад з Любомльської міської об’єднаної територіальної громади та Римачівської територіальної громади з Гущанської сільської об’єднаної територіальної громади. Також депутати проголосували за утворення у Ратнівському районі Заболоттівської селищної об’єднаної територіальної громади, вилучивши з неї Здомишельську територіальну громаду. До того ж обранці проголосували за нову Забродівську сільську об’єднану територіальну громаду шляхом вилучення Забродівської, Видраницької, Поступельської територіальних громад з Ратнівської селищної об’єднаної територіальної громади та Щедрогірської, Річицької територіальних громад із Самарівської сільської об’єднаної територіальної громади; Самарівську сільську об’єднану територіальну громаду, вилучивши з неї Височенську, Кортеліську, Млинівську, Річицьку, Щедрогірську територіальні громади. А ось питання появи у Локачинському районі Локачинської селищної об’єднаної територіальної громади, долучивши до неї Привітненську сільську об’єднану територіальну громаду (у повному складі) депутати вирішили відкласти та обговорити на чергових сесіях Волиньради. Громади, які сформувалися у відповідності до перспективного плану, згідно з бюджетним кодексом отримають прямі бюджетні стосунки із державною казною та необхідні субвенції для розвитку. Але разом з тим, закон не забороняє утворюватися громадам поза межами перспективного плану, щоправда, таким громадам доведеться мудрувати, звідки черпати фінансовий ресурс. У результаті тривалих обговорень депутати Волиньради ствердно проголосували в цілому за чергові зміни до перспективного плану.
Катерина ЛОЗИЦЬКА, 
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися