Унікальна операція: в Ізраїлі дівчинці відрізали голову й… успішно пришили!
Світ

Унікальна операція: в Ізраїлі дівчинці відрізали голову й… успішно пришили!

18 жовтня 2017, 10:38
0
0
Сподобалось?
0

Ізраїльські лікарі з лікарень «Шнайдер» і «Бейлінсон» провели унікальну 12-годинну операцію, під час якої відрізали і пришили назад голову 9-річній дівчинці. За словами керівника операційної бригади, фахівця у галузі нейрохірургії хребта, професора Еяля Іцхаєка, ця операція була однією із найрідкісніших у світі.

Драматична історія в родині почалася два місяці тому, коли батько обійняв 9-річну Тару Аамар і виявив дивне утворення у її шиї. Звернулися до лікарів, виявилося, що це вкрай небезпечна пухлина, з дуже складним анатомічним розташуванням — на другому шийному хребці. Для проведення операції, в зв'язку з її безпрецедентною складністю (до сих пір у всьому світі проведено лише кілька подібних втручань) була зібрана велика команда лікарів: нейрохірургів, отоларингологів, пластичних і щелепно-лицевих хірургів та анестезіологів.

Основна складність полягала в тому, що пухлина займала весь 2-й шийний хребець (цей хребець, званий також axis, тобто вісь, дійсно є віссю, завдяки якій людина може повертати голову з боку в бік. — Ред.). Ця область багата судинами, що йдуть до спинного мозку і стовбура головного мозку. Тому під час операції спочатку довелося видалити з пухлини всі кровоносні судини, оголити спинний мозок і тимчасово від'єднати його від хребта на ділянці між першим і третім хребцями.

Таким чином, голова виявилася практично відокремленою від тіла. З'єднання здійснювалося лише за допомогою металевої пластини, прикріпленою болтами до хребта і основи черепа. Потім хірурги повністю видалили пухлину, що поширилася майже до основи черепа, і поставили на місце видаленої ділянки виготовлений в США методом тривимірного друку протез, який з'єднав хребет з черепом і прикрив спинний мозок. Протез закрили ділянкою м'язів з артерією і веною для відновлення кровообігу спинного мозку. На останньому етапі операції дівчинці наділи корсет, який з'єднує череп з іншим тілом. Робота зайняла довгих 12 годин.

Батьки юної пацієнтки дуже хвилювалися, бо знали, що операція дуже складна і небезпечна, але все завершилося успішно, за що вони безмежно вдячні лікарям. Дівчинка йде на поправку, її вже перевели з відділення інтенсивної терапії в хірургічне відділення дитячої лікарні «Шнайдер». Тарі ще чекає тривалий період реабілітації, але головна небезпека залишилася позаду.

Джерело: Високий замок online


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися