Тваринні ферми в майбутньому замінять лабораторії?
Світ

Тваринні ферми в майбутньому замінять лабораторії?

22 березня 2018, 09:12
0
0
Сподобалось?
0

Уже кілька років вчені Європи та США працюють на виробництвом так званого естетичного або чистого м’яса. Його вирощують з пробірки у лабораторіях, використовуючи стовбурові клітини тварин.

Перший гамбургер зі штучного м'яса був приготований і з'їдений на прес-конференції в Лондоні в 2013 році. Біолог Марк Пост з університету Маастрихту, який розробив технологію вирощування м'язової тканини зі стовбурових клітин корови, тоді зазначав, що собівартість бургера з котлетою з естетичного м'яса становила понад $300 000

Однак уже у 2017 Марк Пост досяг значного прогресу у своїх дослідженнях, здешевивши процес. Собівартість кілограма штучного м'яса становить тепер всього $80, а гамбургер – $11. Кілограм яловичини коштує в США близько 8 доларів.

Марк Пост прогнозує, що його компанія Mosa Meat буде продавати вирощену в лабораторії яловичину вже через 1-3 роки. Уже навіть є домовленість з кількома десятків ресторанів в США та Азії.

Ідеєю м’яса з пробірки зацікавився серйозний бізнес. Фірма SuperMeat з Ізраїлю займається вирощуванням курячої печінки, а Memphis Meats з Каліфорнії культивує клітини корів і свиней.

У процесі виробництв естетичного м'яса пробірці до м'язових клітин тварин додають білок, який дозволяє клітинам виростати у великі шматки м'яса. Отриманий продукт ще називають чистим, адже виробництво у лабораторії виключає інфікування тканин збудниками хвороб. А ще «пробіркове» м'ясо вважають… екологічнішим за натуральне, адже тваринницькі ферми є джерелом 19 відсотків викидів парникових газів в атмосферу.

До речі, соціологічні дослідження показують, що близько половини вегетаріанців буде їсти м'ясо, якщо воно з'явилося в лабораторії, а не в результаті вбивства тварини.

Отож можна сміливо стверджувати, що, як тільки вченим вдасться здешевити виробництво у пробірках настільки, аби воно стало доступним для усіх, лабораторії потіснять з ринку тваринницькі ферми. А диковинкою вважатимуть натуральне м'ясо, а не вирощене зі стовбурових клітин.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися