Вулички на Мальті вузькі і ошатні
Світ

Мальта – країна, де лунає гімн України

5 серпня 2019, 19:28
0
0
Сподобалось?
0

Країну Мальту для мене відкрило… Євробачення. Тоді, років десять тому, я вперше заглянула в Інтернет, аби дізнатися про неї більше. Нинішнього літа мені випала нагода переконатися у всій величі цієї острівної держави на власні очі. Адже на Мальту я потрапила у складі особливої делегації. Незабутню подорож організували Мальтійське бюро туризму та Український журфонд при сприянні Travel Professional Group.

Немає ні жебраків, ні крадіжок

Менше трьох годин льоту – й ми опинилися майже у самісінькому серці Середземного моря. Острів Мальта... Відразу погляд впав на дивовижної краси будиночки, що створюють незабутню архітектуру країни. Вона потопає у ніжно-жовтих відтінках каменю вапняку, з якого тут збудоване майже усе. Лише кольорові балкончики вкраплюють у фасади барви. Вони відображають настрої господарів дому, що тут живуть.

Вулички вузенькі, на багатьох навіть немає дорожньої розмітки. Тут автолюбителі не гасають на шаленій швидкості. Навпаки, часто рух обмежується до 30 кілометрів на годину. При цьому немає заторів, й усі учасники дорожнього руху усміхнені. Водії люб’язно уступають дорогу пішоходам, а ті, як у кіно, мало не вклоняються автолюбителям з проханням проїхати першими. А ще тут високий рівень медицини. Більшість лікарів мають міжнародну кваліфікацію й володіють кількома мовами, адже сьогодні на Мальту набирає обертів медичний туризм. Послуги для іноземців платні, а для місцевих жителів та усіх, хто працює в країні офіційно, – цілком безкоштовні!

А ще тут немає жебрацтва. Взагалі. Це навіть заборонено законом. Адже держава повністю взяла на себе соціальний захист найбідовіших верств населення. Скажімо, для одиноких мам з дітками в столиці надаються окремі квартири. Також на Мальті майже відсутня злочинність. Наша гід Іоланна зізналася, що взагалі не чула про угони автомобілів, а якщо коли й трапляються крадіжки, то злодіїв знаходять моментально, й ними, як правило, виявляються заїжджі гастролери.

Скелясті береги  і кришталево чисте море

А які дивовижні на Мальті пляжі! Навколо скелясті береги, а під ногами чисте-чистюсіньке море. Здається, до дна метрів два-три. Та пірнаєш й вражаєшся – глибина не менше десяти. Каміння під водою у сонячних променях грає барвами, й створюється враження, що все навколо вистелене самоцвітами.

О, тепер я розумію любителів підводного плавання, чому вони неодмінно хочуть побувати на Мальті, – для них там справжній рай! Хоча є й пляжі піщані з пологим входом у море. Вони більш людні, адже тут люблять відпочивати сімейні пари з дітьми. Для найвибагливіших туристів пісок сюди завозили аж з Африки. Він золотом підсвічує водну блакить. А довкола море грає різнобарв’ям: синню, бірюзою, смарагдовими відтінками. Таку красу мало де побачиш.

Голлівудське селище Попая
Голлівудське селище Попая

Одним з найбільш вражаючих місць відпочинку є курорт «Попая». Це унікальна родзинка Мальти, так зване «голлівудське» село. Його окраса – невеличкі химерні будиночки, спеціально збудовані на час зйомок популярного у 80-х роках минулого сторіччя фільму «Моряк Попай». Місцина швидко стала популярною серед туристів, тож її вирішили залишити у кіношному вигляді.

До речі, світові режисери давно облюбували Мальту. Тут знімалися такі популярні фільми сучасності як «Гладіатор», «Код да Вінчі», «Гра престолів» та інші.

Храми у вигляді  жіночого лона

Мальта – острів, де тисячі років тому поклонялися жінці-матері, берегині, від якої все починається на Землі. Перші жителі будували храми у вигляді жіночого лона. Вони служили астрономічними обсерваторіями, де спостерігали за небесними світилами. До сьогодні знайдено й збережено кілька таких комплексів. Ці храми складені з 20-тонних кам’яних брил! Як їх доставляли на пагорби люди 6-7 тисяч років тому, лишається загадкою. На острові знайдено чимало стародавніх фігурок, що зображають жінку вагітною чи під час пологів, а також з пишними формами. Саме такі вважалися богинями плодючості, еталонами краси. Сьогодні до цих мегалітичних храмів здійснюють паломництво жінки, що мають проблеми зі здоров’ям чи в особистому житті.

Наречені гуляють на кладовищі

Основною релігією на Мальті є католицизм. До речі, дата, коли на острів прийшло християнство, закарбована у Святому письмі. Це 60-й рік нашої ери. Тоді поблизу Мальти в корабельну аварію потрапив апостол Павло. Він пробув тут довго як в’язень. Жив у катакомбах, які пізніше перетворили у християнське кладовище.

Сьогодні це місце популярне для відвідування. Навпроти цих катакомб працює ресторан. Тож часто гості закладу, навіть запрошені на дитячі дні народження чи весілля, мають за традицію прийти на екскурсію на кладовище. Часто тут можна побачити навіть наречених!

На маленькій Мальті – 365 церков

Між туристами існує легенда: проживши на Мальті рік, можна стати… святим. Річ у тім, що тут збудовано 365 церков – по одній на кожен день року. Тож якщо усі їх відвідати, вірять, на паломників зійде особлива Божа благодать.

Найбільші святині – собор святого Павла у місті Мдіна та собор Святого Іоана у столиці Валетті, в якому є картини видатного італійського митця Кавараджо. На сусідньому острові Гозо є також святиня, до якої з’їжджаються віруючі з усього світу. Це базиліка Та Піну. Її між собою люди називають «Храмом Щастя». Збудована ця церква менше ста літ тому, проте капличка на її місці, присвячена Успінню Богородиці, була від початку 17 століття. У ній зберігався чудотворний вівтарний образ. За переказами, влітку 1883 року на цьому місці одна селянка чула голос Богородиці. Й відтоді багато людей стало зцілюватися від різних недуг. Саме Діві Марії вдячні  жителі острова Гозо за порятунок від чуми.

Храм щастя

У новозбудованому храмі архітектори використали всю красу місцевого каменю. З вапняку зробили навіть мозаїку! Храм Та Піну неймовірно гарний. Та не лише аби побачити його красу, їдуть сюди паломники. А щоб схилити голову в молитві до великої святині – коронованої Папою Римським ікони Богородиці. Для паломників видрукувані спеціальні конверти, де кожен може вписати своє сокровенне прохання до Діви Марії. А ще поряд відведено цілу кімнату «свідчень чудес», що сталися після щирих молитов у Та Піну. Тут недужі лишали милиці та корсети, хто не міг вийти заміж – шлюбні атрибути, безплідні жінки, яким офіційна медицина вже не давала надії, – успішні результати УЗД та фото з немовлятами.

Серед вулиці почула… Гімн України

Мальта – казкова країна. Ми сповна насолодилися особливостями національної кухні, яка багата на ситні страви та неймовірно смачне вино. Побували в гостях у палаці справжнього лицаря, де екскурсії веде його дружина, маркіза Де Піро. Це неймовірно приємна, проста у спілкуванні жінка, яка радо розкаже вам цікаві історії з життя лицарів та своєї родової династії. Також відкриттям для багатьох став «акулятор» – лабораторія з вирощення акул! Виявляється, ці хижаки потрібні для очищення океану, тож саме мальтійці займаються їх вирощенням у штучних умовах, а потім відпускають у відкрите море.

Основна галузь економіки цієї острівної країни – туризм. Потік гостей з різник куточків світу сюди великий. Українці лише кілька років тому змогли відкрити для себе це диво. До речі, мені пощастило почути на Мальті не просто українську мову, а… Гімн України. Виявляється, Мальта є одним з найбільших світових центрів вивчення англійської мови, куди приїздять студенти з усього світу. І переді мною стояли юнаки з Києва, які прибули на острів з цією метою. Це вони, гуляючи вулицями, голосно співали «Ще не вмерла України…» Аж мурашки побігли по тілу.

Наталія КРАВЧУК

Фото автора



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися