Мірін ДАЖО
Світ

Дозволяв шпагою пронизувати серце, легені та нирки – і навіть свідомості не втрачав

25 липня 2018, 10:03
0
0
Сподобалось?
0

Цей чоловік своїми унікальними здібностями підкорив світ. На шоу з його участю сходилися знатні вельможі, з розкритими ротами дивилися «трюки» медики. Бо те, що демонстрував Мірін Дажо, виходило за межі реальності. Адже чоловік дозволяв пронизувати собі серце, а тоді спокійнісінько виймав шпагу і… йшов.

Малював у сні

Народився Арнольд Герріт Хенске (який пізніше взяв собі псевдонім Мірін Дажо) у Роттердамі в Голландії. Він був досить непоганим дизайнером і цікавим художником. Але славу чоловік отримав не завдяки цим  талантам. Річ у тім, що писати картини на замовлення Арнольд не міг, адже усі роботи творив… у сні. Прокидаючись, чоловік завжди з острахом дивився на свої руки. Коли вони були у фарбі, біг до кімнати, де лежали полотна. І знаходив там картину. Було зрозуміло, що малював він. Але коли, як саме? Цього художник не пам’ятав.

Якось Арнольд намалював портрет померлої тітки. Коли рідні побачили художній образ родички, здивувалися, настільки він був точний. Причому бачити цю свою тітку чоловік не міг, адже та жила у Південній Африці. А її фото вдома не зберігали.

Ходив по барах і за гроші пропонував себе зарізати

Кардинальні зміни у житті Арнольда відбулися у 1945 році. Чоловікові тоді було тридцять три, і він побачив, що його тіло не боїться сторонніх впливів. Він міг різати себе, притулятися до гарячого чи холодного – й не отримував травм. Хенске зрозумів, що є фізично невразливим. І вирішив це продемонструвати усім. Він кинув роботу і переїхав в Амстердам, де ходив по кафе і пропонував відвідувачам зарізати себе. Невдовзі усе місто знало його в обличчя.

Диво-чоловіка вирішили обстежити. Одне з найґрунтовніших досліджень зробили медики Цюріхського госпіталю. Арнольд роздягнувся до пояса й підкликав асистента. Той… пробив йому рапірою серце, легені та нирки! А чоловік не те що свідомості – краплі крові не втратив. Його питали, чи завдає це йому болю чи бодай якогось дискомфорту? Однак той заперечив, бо не мав жодних неприємних відчуттів.

Смертельні трюки показував навіть у церквах

Щоб перевірити, чи дійсно асистент зачепив життєво важливі органи, медики запросили чоловіка пройти рентген. І в кабінет той спокійнісінько зайшов своїми ногами з клинками у тілі. Знімок лікарів ошелешив, адже на плівці було чітко видно, як рапіра протикає кожен орган. Це розвінчало усі сумніви.

Ще один стрес медики пережили, коли виймали з тіла Арнольда клинки. Оскільки існувала загроза смертельної внутрішньої кровотечі. Однак нічого подібного не сталося. І навіть слід від проколів здавався майже непомітним.

Відчувши смак від своєї унікальності, чоловік вирішив на ній заробляти гроші. Найперше взяв собі псевдонім Мірін Дажо, що у перекладі з есперанто (найпоширеніша штучно створена мова) означає «диво». Тоді знайшов агента, який погодився організовувати шоу, і отримав ліцензію на виступи. Його з оваціями зустрічали у клубах, театрах і навіть… церквах. Бо й там він показував смертельні трюки. Бувало, за день його тіло проколювали п’ятдесят, а то й сотню разів. І щоразу від таких маніпуляцій не залишалося й сліду.

Через трубки, просунуті крізь живіт, дозволяв лити воду

Щоб додати гостроти виступам, чоловік дозволяв спиці та рапіри, які проходили крізь один, а часом і через кілька його органів одночасно, посипати отрутою. Зумисне підбирали і добре заіржавілі гострі предмети. Цим Мірін Дажо підкреслював: не метал проходить крізь нього, а він проходить крізь метал.

Якось в Цюріху (Швейцарія), щоб довести публіці, що це не обман і не ілюзія, крізь Дажо просунули 8-міліметрові трубки. У них глядачам дозволили лити воду. Усі були шоковані, спостерігаючи, як ллється рідина.

«Невразливий король» був щасливий. Його не «брали» ні рапіри, ні спиці, ні кинджали. А люди під час шоу... непритомніли від скреготу металевих предметів по ребрах. В однієї пані навіть стався серцевий напад!

Вдалі експерименти підказували ангели?

Він палив себе паяльною лампою, обливав окропом – а на шкірі не лишалося й сліду. Міг їсти скло і леза – організм і цьому не противився. Асистенти свідчили, що інколи Мірін розчинявся у повітрі – ставав невидимим. А матеріалізувався лише тоді, коли хтось порушував його емоційну рівновагу. Стверджували, що двічі крізь голову чоловіка проходили кулі. Однак медичних підтверджень не надавали.

Усі свої здібності Дажо пояснював тим, що має кількох ангелів-хранителів, які підказують йому, до яких експериментів він може вдаватися, а до яких ні. Та один з трюків для нього таки виявився фатальним. Мірін Дажо привселюдно ковтнув голку і попросив хірургів дістати її під час операції без наркозу. Ніхто на такий ризик йти не захотів. Чоловікові дали анестезію, голку успішно дістали. Однак через кілька днів після того пацієнт… помер. Під час розтину виявили розрив аорти.

Наталія КРАВЧУК

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися