Директор однієї з волинських шкіл про освіту в Швеції
Світ

Директор однієї з волинських шкіл про освіту в Швеції

18 березня 2019, 19:10
0
0
Сподобалось?
0

Директор  Залізницького ліцею імені Івана Пасевича, що у Любешівському районі, Сергій Кутинець повернувся із інтеграційної поїздки до Швеції,  організованої за сприяння Волинської торгово-промислової палати.  Про освіту у цій країні він розповів  на своїй сторінці у Фейсбук, пише Любешівська газета «Нове життя».

«Одне із завдань шведської системи освіти - виключити конкуренцію між учнями. Тут не заохочуються найрозумніші, не засуджуються ті, хто «відстає». Тих, хто не встигає за шкільною програмою, не карають і не сварять, а намагаються підтягнути. 

Дитячий садок у Швеції - рай для малечі, тут вчать жити в колективі, закладають моральні цінності. За групою з 15-19 діток зазвичай наглядає три вихователі плюс іноді асистенти.
Навчальний рік у школах Швеції починається в кінці серпня. 

Життя шведів у молодших класах досить розслаблене. Одне домашнє завдання на тиждень по одному з предметів, ніяких важких рюкзаків (підручники і зошити зберігаються в школі), а недавно дітям почали видавати айпади на заняттях. До 5 класу включно учні не отримують оцінок. На другий рік дітей не залишають.

Вчаться шведи 12 класів, до 18 років. Після 9-го класу починається гімназія, і тут, нарешті, можна вибрати спеціалізацію - математика, мова або щось інше. Проте спеціалізовані гімназії в Швеції мало поширені.
Після закінчення 9 класу переважна більшість підлітків продовжує навчання в гімназіях. Необхідно успішно здати три випускні національні іспити: шведська мова, англійська мова, математика.
Шведські школярі отримують стипендію. У перекладі на американську валюту, вона становить 187 доларів на місяць. 
 Учні початкових класів безплатно отримують зошити, ручки, олівці, папір і багато іншого. Є безплатні щоденні обіди в шкільній їдальні. Походи та екскурсії для школярів - безплатні. Якщо школа знаходиться далеко від місця проживання учня, йому видають безплатний проїзний квиток. Нормальним вважається звернення до вчителя по імені. Навчання будується на принципах ставлення до дитини, як до рівного. Приватної освіти в Швеції немає: всі дитячі садки та школи фінансуються муніципалітетом. У місцевої влади 40% усіх витрат іде на освіту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися