Полякам дозволили встановлювати на їх розсуд зарплату заробітчанам
Світ

Полякам дозволили встановлювати на їх розсуд зарплату заробітчанам

16 травня 2018, 14:00
0
0
Сподобалось?
0

16 травня у Польщі вступає в силу новий закон про надання допомоги в зборі врожаю, яким вводиться новий тип трудового договору "Про допомогу в зборі врожаю .

Торкнеться він в основному  тільки польових робіт: збирання, сортування, чищення і заготівля фруктів, ягід і овочів. Реєструвати документ в повітовому управлінні праці буде сам працедавець за 30 злотих, - повідомляє Конкурент з посиланням на  ubr.ua.

Оформлення договору буде безплатним для кожної зі сторін. Працювати за ним сезонні помічники зможуть не більше 180 днів на рік. При цьому дозволи на роботу, як і раніше, будуть обов'язковими для роботи.

Новий вид угоди між фермером і найманими робітниками має  як ряд позитивних норм, як-от медична страховка і страхування від нещасних випадків на виробництві, так і досить ризиків для заробітчан , – кажуть експерти.

Наприклад, при укладенні такого договору працедавець зможе на свій розсуд встановлювати своїм найманим помічникам заробітну плату. Ризик полягає в тому, що такий документ дозволяє платити працівникам нижче встановленого законом мінімуму. На сьогодні мінімальний оклад в Польщі 13,70 злотих / брутто на годину або 2 100 злотих / брутто в місяць.

Новий договір робить найманого працівника більш захищеним. Якщо фермер не виконає своїх зобов'язань, то помічник має право подати скаргу в Держінспекцію праці. Не варто забувати і про обов'язкове страхування найманого працівника, яке дасть право отримати грошову компенсацію в разі нещасного випадку, а також право на безкоштовну медичну допомогу", – зауважують експерти.

За кожного найманого сезонного працівника, за договором про надання допомоги в зборі врожаю, фермер зобов'язаний буде щомісяця платити 184 злотих страхових внесків.Страхові внески сплачує за помічника працедавець

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися