У Грузії відреставрують будинок-музей Лесі Українки
Світ

У Грузії відреставрують будинок-музей Лесі Українки

27 січня 2019, 19:55
0
0
Сподобалось?
0

У курортному селищі Сурамі у Грузії відреставрують музей-бібліотеку української поетеси і письменниці Лесі Українки.  Про це пише Район Ковель з посиланням на сайт «Новости-Грузия».

Музей Лесі Українки функціонує в будинку відомого етнографа Ніколоза Абазадзе, побудованому в XIX столітті. У його фондах зберігаються матеріали, пов'язані з життям і творчістю української поетеси: збірники, рукописи, різні документи, твори образотворчого мистецтва, нумізматика, фото і етнографічні матеріали. Музей був відкритий в 1952 році за ініціативою письменника Георгія Леонідзе.

Проект реабілітації музею буде здійснено за фінансування Фонду муніципального розвитку, у співпраці з владою Хашурського муніципалітету. Ініціатива належить надзвичайному і повноважному послу України в Грузії Ігорю Долгову. Український дипломат також буде активно залучений до процесу реставрації.

Проект передбачає як конструктивне зміцнення будинку-музею, так і внутрішнє облаштування. Крім того, обладнають інфраструктуру у дворі меморіального будинку, відновлять паркан. Підготовчий етап реабілітаційного процесу забезпечить влада муніципалітету. Найближчим часом вони повинні будуть перенести музейні експонати в безпечне місце і обладнати будмайданчик.

Агентство охорони культурної спадщини завершить підготовку проектної документації до весни. Роботи з відновлення будинку-музею почнуться влітку. Очікується, що завершать проект до кінця 2020 року.

Життєва і творча біографія Лесі Українки тісно пов'язані з Грузією. Тут вона провела останні десять років свого життя. Українська поетеса, яка страждала туберкульозом, вирушила на гірничо-кліматичний курорт Сурамі за рекомендаціями лікарів. У будинку Абазадзе вона жила і працювала до самої смерті в 1913 році.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися