Наступний тиждень – поминальний
Україна

Наступний тиждень – поминальний

4 травня, 11:00
0
0
Сподобалось?
0

Другий тиждень після Великодня називають поминальним. У цей час ми поминаємо наших предків та рідних, які померли, зустрічаємося сім’ями, відві­дуємо могили. Проводи, Гробки, Дарна неділя, Радуниця – так називають Поминальну чи Провідну неділі в різних куточках України.

Традиції у поминальні дні

Кажуть, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Впродовж тижня після Пасхи заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб втамувати їхній голод. А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися.

Що потрібно робити у поминальний тиждень

Церква закликає вірян приходити на цвинтар з живими квітами та молитвами, а не влаштовувати обіди на могилах. У день проводів потрібно вітатися з могилками й казати: «Дай нам, Боже, щастя, здоров’я, всякого добра, а померлим дай, Боже, лежати та цю землю тримати». Заведено запалювати на могилі свічку з чорною стрічкою. Священники кажуть, якщо у вас з якихось причин не виходить поїхати на могили рідних, не варто робити з цього проблеми. Краще згадайте померлих, помоліться. Адже головне – не відвідини, а молитва.

У цей день жінки обмивали ікони свяченою джерельною водою, щоб у родині усі були здорові й покращився матеріальний стан. Потім цією ж водою вмивались усі члени сім’ї – вірили, що вода з ікони зміцнить здоров’я та принесе достаток.

Що не можна робити у Провідну неділю

Не варто побиватися за спочилими рідними, адже вони завжди незримо знаходяться з нами. Краще щиро молитися за упокій їхніх душ. Не можна приносити та розпивати спиртні напої на цвинтарі. Не треба залишати на могилах їжу. Краще віддати її нужденним. Не слід приносити на цвинтар штучні квіти. Прикрасьте могилу справжніми живими квітами, які символізуватимуть живу пам’ять про спочилих родичів.

Не дозволяється погано говорити про померлих, згадувати про їхні недоліки та погані звички.

У Провідну неділю молодим неодруженим людям, у яких не було пари, не дозволялось брати участь у поминальному обіді. Це робилося, щоб не відвернулася удача і вони могли створити сім’ю цього року.

Прикмети Провідної неділі

●Якщо на Провідну неділю дощить – значить, плаче одна з душ, яку Господь не відпустив до рідних через земні гріхи.

●Якщо приснився покійний родич – це до зцілення від хвороби.

●Погода в цей день відображає погоду влітку.

●Вранці туман – згодом чекайте дощів.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися