3 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

3 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

3 травня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 3 травня, вшановують пам'ять мучеників Тимофія і Маври

Що сьогодні за церковне свято

3 травня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Тимофія і Маври. Відомі також як Фіваїдські мученики. Їхнє життя та мучеництво відбулося у 3-му столітті, під час гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана.

Тимофій був читцем у церкві і відомий своєю відданістю християнській вірі. Він був заарештований за відмову віддати священні книги язичникам. Мавра, його дружина, була щойно одружена з Тимофієм і підтримала його рішення не відректися від віри, навіть під загрозою смерті.

За переказами, Тимофія піддали жорстоким тортурам, включно з видаленням очей, але він залишався непохитним у своїй вірі. Мавра, яка була спробувала переконати його відмовитися від християнства за наказом ігемона, замість цього приєдналася до свого чоловіка у стражданнях. Вони обоє були розіп’яті на хрестах.

Що не можна робити 3 травня

Не можна плакати, навіть від щастя.

Забороняється носити темний одяг — притягує журбу.

Не варто розливати молоко.

Народні прикмети і традиції на 3 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: листя на ясені ще не розправилися, а на дубі вже з'явилися — до сухого літа;
  • рясна роса на траві — буде багато огірків;
  • на світанку багато трави — день буде погожим;
  • черемха зацвіла — до різкого похолодання.

Цей день здавна вважався сприятливим для висаджування капусти. Її обов'язково обприскували святою водою, щоб захистити від шкідників.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 травня

Які сьогодні іменини: Микола, Павло, Петро, Тимофій, Уляна, Юліана.

Талісманом людини, народженої 3 травня, є соколине око. Належить до природних дорогоцінних каменів. Здавна вірили, що соколине око допомагає посилити внутрішнє чуття людини.

Який сьогодні день в Україні і світі

3 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день Сонця. Це свято було започатковане Міжнародним товариством сонячної енергії 1994 року і має на меті нагадати людству про нескінченні ресурси, які дає нам Сонце. Основна ідея свята полягає в тому, щоб підкреслити важливість сонячної енергії та її переваги перед традиційними видами палива, такими як спалювання вуглеводнів.

Також 3 травня День кондитера. Це особливе свято має велике значення для всіх, хто любить солодощі, а також для тих, хто присвятив себе кондитерському мистецтву. Цей день є визнанням майстерності та творчості кондитерів, які створюють неймовірні солодкі шедеври з мастики, крему та тіста.

А ще 3 травня Всесвітній день свободи преси. Цей день був започаткований 1993 року Генеральною Асамблеєю ООН, після того як представники незалежної преси країн Африки прийняли "Віндхукську декларацію" 1991 року. Декларація закликала уряди держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. Вона підкреслювала, що вільна, плюралістична й незалежна преса є найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства.

3 травня святкують Міжнародний день дикої коали. Присвячений підвищенню обізнаності про збереження коал та їхнього природного середовища проживання. Це важливий день для привернення уваги до проблем, із якими стикаються коали, таких як втрата середовища існування, зміна клімату та хвороби.

Також 3 травня Міжнародний день туби. Цей день був заснований 1979 року Всесвітньою асоціацією братства тубістів (TUBA) і має на меті вшанувати тубу та її важливість у різних музичних жанрах.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися