Як позбутися личинок хруща: ефективні методи
Україна

Як позбутися личинок хруща: ефективні методи

3 травня, 13:13
0
0
Сподобалось?
0

Личинки хруща можуть завдавати шкоди не лише овочам, полуниці, а й садово-декоративним рослинам, деревам, різноманітним сільськогосподарським насадженням. Вони підгризають корені, після чого рослина гине.

На вигляд личинки хруща – це білі черв'ячки з рудими ніжками та головою. Спочатку вони живляться відмерлими рештками рослин, а потім переходять на живі корені. Чого лише не їдять личинки травневого жука – плодові дерева, ягідні кущі, злаки, акацію і навіть цибулю. Найшвидше хрущі розвиваються і ростуть на коренях буряків, моркви та кульбаби.

Дорослі особини травневого жука з задоволенням їдять зелень дуба, тополі, верби, клена, винограду, аґрусу, інших дерев і чагарників, люблять квіти, плодові культури, хвою. Попри це, личинки хрущів – личинки-борозняки – більш ненажерливі, ніж дорослі особини, і завдають найбільшої шкоди, – зазначає експертка Оксана Бондаренко.

Хімічні засоби боротьби з борозняком

З неорганічних добре зарекомендував себе розчин амонію. Якщо обробити ним ґрунт, він стає азотовмісним, що згубно впливає на розвиток личинок, і вони гинуть. Личинки-борозняки не переносять надлишку азоту та лужної реакції. Тому перше, що потрібно спробувати, – це застосувати азотні добрива, наприклад, аміачну селітру чи засоби для розкислення ґрунту, якщо це підходить для його складу та не протипоказано рослинам.

Як варіант, за ознак появи хрущів і для їх профілактики можна посіяти сидерати, що активно збагачують ґрунт азотом, наприклад, люпин і білу конюшину. Сидерати принесуть й іншу користь – відновлять, захистять, збагатять землю, скоротять догляд, стримають зростання бур’янів.

Найшвидший, найдієвіший та найагресивніший, а також найпростіший спосіб боротьби з личинками хруща – це застосування хімічних інсектицидів. Але це ще й найшкідливіший для довкілля і для людини засіб. Для боротьби з личинками хруща краще обрати вузькоспеціалізовані препарати, розроблені спеціально для боротьби з борозняком: "Антихрущ", "Stop Хрущ", "Rembek", "Валлар", "Фас". Достатньо ефективні "Актелік" або "Актара", "Дестрой", "Белем", "Альтекс", "Агростак Біо", "Ініціатор".

Біологічні засоби боротьби з личинками хруща

Найбезпечнішими для здоров'я людини, за словами Оксани Бондаренко, а також для інших комах і хробаків є біологічні засоби. Патогенні грибки, ентомофаги та нематоди змішують з піском і вносять під час садіння рослин. Сумішшю також можна підсипати дерева. Ці грибки діють саме на личинок – на тих, які мають м'яке тіло, на дорослу комаху вони не впливатимуть. Біологічні методи можна використовувати двічі на рік.

Найпростіший варіант – придбати готовий біоінсектицид. Серед ефективних препаратів – "Ентоцид" (метаризин) від ґрунтових шкідників, "Метавайт", "Лепідоцид", "Бітоксибацилін" та "Актоверм".

Профілактичні методи

Хрущі для розмноження обирають голі ділянки ґрунту, тому найкращий захист –  це активне використання мульчі, відсутність неприкритих ділянок.

Деякі городники та садівники намагаються відловлювати жуків, перш ніж вони встигнуть непомітно заглибитися в землю. Для цього вони рано-вранці струшують жуків з дерев після холодної ночі, роблять клейові пастки, приманки з гною чи компосту на відкритих місцях, виготовляють світлові пастки, пастки на деревах з пластикових пляшок тощо.

Природні помічники в боротьбі з хрущами та їхнім потомством – це птахи: шпаки, горобці, свійська птиця, а також їжачки. Таким чином годівнички для птахів та ощадливе ставлення до їжаків значно полегшать боротьбу з хрущами та їхніми личинками.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися