13 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити
Україна

13 травня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

13 травня, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 13 травня, вшановують пам'ять мученика Олександра.

Що сьогодні за церковне свято

13 травня в церковному календарі – день пам’яті мученика Олександра. Він жив за часів імператора Максиміана у III столітті, був чудовим воїном. Чоловік сповідував християнство, хоча це і було заборонено. Якось язичники влаштували свято, але Олександр залишився вдома і не клав пожертви ідолам. Імператор не хотів, щоб його хоробрий воїн був християнином, а тому наказав тому відмовитися від віри. Олександр відмовився, після чого імператор наказав відтяти йому голову.

Що не можна робити 13 травня

Не можна розбивати посуд — це віщує нещастя.

Заборонено віддавати іншим свої речі.

Не варто купувати щось дороговартісне.

Народні прикмети і традиції на 13 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: багато ластівок і стрижів — вже буде тепла погода;
  • мало комарів — до кінця місяця дощів не буде;
  • комарів взагалі немає — чекайте на великий урожай вівса;
  • багато мошок до великого урожаю грибів восени.

Наші пращури намагалися не підходити близько до водойм і не купатися в них. Вірили, що це накличе нещастя на всю родину. Не працювали в городі, адже цей день вважався несприятливим для висаджування культур.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 травня

Які сьогодні іменини: Олександр, Василь, Гавриїл, Георгій, Юхим, Іван, Макар, Сергій, Тарас, Ірина.

Талісманом людини, народженої 13 травня є лазурит. Мінерал відомий людству з давніх часів. Колись вірили, що лазурит допомагає пом'якшити перебіг будь-якої хвороби.

Який сьогодні день в Україні і світі

13 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день кульбаби. Кульбаба універсальна рослина, яка широко використовується в медицині, адже володіє лікувальними властивостями. Зокрема, вона має сечогінні, жовчогінні, кровоочисні властивості. Також застосовується і в косметичній галузі. Вона допомагає боротися з вугрями, пігментними плямами.

Також 13 травня День народження застібки-липучки. Саме цього дня 1958 року швейцарський вчений Жорж де Местраль отримав патент на свій винахід. Створив він застібку-липучку випадково. Якось він гуляв в лісі зі своїм собакою і побачив, як до хутра тварини приліпилися лопухи.

А ще 13 травня святкують Міжнародний день хумусу. Подія була започаткована 2012 року за ініціативи Бена Ленга. Хумус виготовляється з нута, тахіні, оливкової олії, лимонного соку та різних спецій. Соус дуже популярний в країнах Ближнього Сходу. В Ізраїлі навіть вважається національною стравою.

13 травня Всесвітній день техніки для майбутнього. Подія була створена для привернення уваги до важливості технологічного розвитку. Також цього дня людство інформується про технології майбутнього, залучається до створення техніки, яка покращує життя.

Також 13 травня починається Міжнародний тиждень коучингу. Вперше його запропонував відсвяткувати сертифікований майстер-коуч з США Джері Удельсон. Головна мета цієї події полягає в тому, щоб донести його важливе значення для особистісного і професійного розвитку.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися