Як у Жмеринській громаді на Вінниччині облаштували укриття з душовими кабінками
Вінничина

Як у Жмеринській громаді на Вінниччині облаштували укриття з душовими кабінками

24 квітня, 14:10
0
2
Сподобалось?
2

Мінімум витрат – максимум комфорту

Жмеринський ліцей №1 – найменший ліцей міста за кількістю учнів. Нині тут навчається 575 дітей. Але укриття в цьому освітньому закладі – одне з найкращих. Його переробили зі старого радянського підвального приміщення і адаптували до сучасних умов.

Сама будівля ліцею зведена ще у 1909 році, про що свідчить викладений напис на фасаді. Тут колись була чоловіча гімназія. У період війни – шпиталь. А укриття на три входи збудували у 1956 році. Як розповідає директор цього навчального закладу Сергій Шмаль, в кабінеті досі зберігаються всі архітектурні креслення з тої пори.

– Звичайно, у мирний час укриття нікому не було потрібне, – зізнається Сергій Юрійович. – Воно пустувало і там збиралися різні підозрілі компанії, безхатченки ночували. Коли ж почалося повномасштабне вторгнення і постало питання безпеки освітнього процесу, то й згадали, що в нас є прекрасне укриття – лише треба його відновити. З міського бюджету на ремонт виділили один мільйон сімсот тисяч гривень. Насамперед прибрали сміття. Там жах, що робилося! Вивезли 65 камазів різного мотлоху. Навели порядок, встановили вентиляцію, туалети, електроопалення. Є їдальня, запас харчів на кілька днів, а також бойлер та душові кабіни. Встановлені сучасні телевізійні екрани та інтернет, кімната з тенісними столами, шахами. Додатково на купівлю різного устаткування, меблів пішло ще 475 тисяч гривень.

Начальниця управління освіти Жмеринської міської ради Аліна Твердохліб проводить екскурсію цим європейським укриттям для журналістів з різних регіонів України, які разом з Харківським пресклубом дізнаються, як долає воєнні виклики Вінниччина. Ми захоплено охкаємо, фотографуємо сучасні підземні кімнати. І десять разів перепитуємо: «Ну невже такої суми вистачило, щоб оце все зробити?»

– Бо у нас вже десятки мільйонів пішло на одне укриття, а толку нема, – ділиться колега з Київщини.

Схожі ситуації і в інших регіонах, а тут нам Жмеринка показує, як можна за невеликі кошти зробити комфортні умови для учнів та педагогів! І все встигнути за чотири місяці!

– Тому, що у нашої міської влади – освіта в пріоритеті, – наголошує Аліна Твердохліб. – 70 відсотків з бюджету йде на освітні процеси. Тому в навчальних закладах вже давно нема благодійних батьківських внесків. Ми докладаємо багато зусиль, щоб, не зважаючи на повітряні тривоги, наші учні здобували хороші знання, а педагоги могли у безпечних умовах проводити уроки.

А скільки ж укриттів в навчальних закладах на Волині? Як повідомили в Управлінні освіти, науки та молоді Волинської ОДА на території області їх є 60, якими користуються учасники освітнього процесу. Всі вони облаштовані згідно вимог. Однак, чи там все зроблено з таким європейським підходом, як у Жмеринці на Вінниччині, стверджувати не беруся, бо не бачила. Коли ж я запитала у наших чиновників, чи хоч одне має бойлер та душ, почула розгублену відповідь: ми не володіємо такою інформацією.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися