У Сафатовій долині вшанують жертв кривавого спецзагону НКВС
Актуально

У Сафатовій долині вшанують жертв кривавого спецзагону НКВС

17 липня 2017, 05:22
1
0
Сподобалось?
0

У 1944-1946 роках на Демидівщині Рівненської області мало не щоночі розігрувалися трагедії. Радянська пропаганда наголошувала – людей катували й нищили бандити-бандерівці. Але з часом заговорили і рідні загиблих, і документи самих катів. Факти свідчать, що за злочинами псевдобандерівців стоять радянські спецслужби. Під личиною бандерівців енкаведисти катували і знищували невинне населення. Це були так звані «спєцотряди», створені для очорнення УПА й дискредитації національно-визвольного руху в Україні.
Такий «спєцотряд» нічних упирів був, зокрема, організований на терені Демидівського району Рівненщини. У ньому налічувалось більше п’ятдесяти чоловіків, добре озброєних, одягнених в обмундирування УПА із тризубами на шапках. Очолював його Сафат Панасюк.
Що ж це за «Долина смерті» і чому нічні упирі обрали це місце для захоронення своїх жертв?
Недалеко від смт Демидівка, під самим лісом, на межі хуторів Калинівки та Пащихи, проживали сім’ї польських колоністів. Вони й не гадали, що колись настануть жахливі часи, коли їхні садиби будуть спалені, вони разом з дітьми знищені, а їхні криниці з джерельною водою стануть братськими могилами, в яких нелюди ховатимуть сліди своїх мерзенних злочинів.
За часів незалежності України на місці загибелі сотень людей тут насипали курган-могилу.Щороку в останню неділю липня на трагічне місце приходять десятки небайдужих людей, щоб з молитвою вшанувати память про невинно убієнних.

30 липня 2017 року о 14 годині з ініціативи керівництва Демидівської районної ради біля кургану відбудеться поминальна панахида, освячення встановленого пам’ятного каменя та інші громадські заходи.
Від смт Демидівка до могили організовується доїзд. Усіх бажаючих запрошують віддати шану замордованим українцям. Телефон для довідки: (03637) 6-21-04.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • олександр
    олександр

    не брешіть, були ісвої "патріоти", які насправді були бандити

    17 липня 2017, 10:43
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися