Громадські роботи від центру зайнятості Волині: працевлаштування, зменшення безробіття – для держави, добрі справи та економія – для місцевих рад
Актуально

Громадські роботи від центру зайнятості Волині: працевлаштування, зменшення безробіття – для держави, добрі справи та економія – для місцевих рад

31 липня 2017, 18:40
0
0
Сподобалось?
0

Трохи більше ніж півроку Волинський обласний центр зайнятості очолює молодий керівник – Роман Романюк. Минулого тижня він підвів перші серйозні підсумки своєї роботи. Зокрема, обласний центр зайнятості став на шлях реорганізації та мобілізації наявних інструментів для покращення ситуації на волинському ринку праці.

Працівники служби останнім часом більше уваги приділяють прямому спілкуванню з роботодавцями. Вихід «у поле» дав результат. За півроку база роботодавців, які співпрацюють з обласним центром зайнятості, збільшилася на 505 одиниць. Відповідно, поповнилася і база доступних вакансій – на 2200 місць. Також у роботі з працевлаштування все більше застосовуються IT-технології. У цьому плані ноу-хау Волинського обласного центру зайнятості є YouTube-канал, на якому розміщуються відеорезюме безробітних. Так роботодавець отримує не тільки сухі дані про кандидата на ту чи іншу посаду, а й спрацьовує емоційна оцінка. Окрім того, надаються майданчики для онлайн-співбесід з кандидатами на посади за допомогою Skype. Змінено підхід до профпереорієнтації безробітних. Раніше навчання відбувалося за стандартними напрямками. Тепер же фахову перепідготовку проводять виключно на замовлення роботодавців. Результат – 96 відсотків безробітних, які пройшли навчання, працевлаштовані.

Також у Волинському обласному центрі зайнятості активізували використання раніше наявних інструментів. Тут головним чином мова про громадські роботи. Це варіант тимчасового працевлаштування, коли людина отримує робоче місце на строк до 6 місяців, зберігаючи за собою допомогу по безробіттю та маючи додатково заробітну плату. При цьому сільські, селищні та міські ради отримують працівників за півціни, адже 50 відсотків заробітної плати оплачує обласний центр зайнятості за рахунок коштів Фонду страхування на випадок безробіття.

На нинішній рік Волинський обласний центр зайнятості передбачив близько двох мільйонів гривень на оплату громадських робіт і майже стільки ж – 1 мільйон 907 гривень – закладено у місцевих бюджетах. Це роботи різного плану: від прибирання та благоустрою територій до роз’яснення законодавства щодо призначення субсидій у містах (для цього безробітні проходять кількаденне навчання).

– Окремо хочеться виділити напрямок щодо впорядкування придорожніх смуг на трасах, – зазначив Роман Романюк. – Ми підписали договір зі Службою автомобільних доріг Волинської області про співпрацю. Суть угоди така. Якщо центр зайнятості фінансує 50 відсотків робіт з прибирання придорожніх смуг на певній ділянці й ще 50 відсотків виділяє місцева рада, точно таку ж саму суму – наш загальний бюджет у 100 відсотків – служба автомобільних доріг області дає на облаштування доріг, які проходять у межах цієї сільської ради. Зрозуміло, що це не такі вже великі суми, але мова може йти про невеличкий ямковий ремонт, встановлення знаків, нанесення розмітки, облаштування зупинок громадського транспорту.

Цього року вже укладено 126 договорів на організацію громадських робіт щодо впорядкування придорожніх смуг на умовах співфінансування. Залучено понад 280 безробітних.

Увесь минулий та початок нинішнього тижня на Волині активно готувалися до офіційної здачі в експлуатацію капітально відремонтованої автодороги Луцьк-Львів. Тож започаткований Волинським обласним центром зайнятості проект виявився надзвичайно актуальним. Одразу кілька сільських рад, територією яких проходить траса, залучили на громадські роботи працівників для прибирання узбіч. Роман Романюк разом з колегами з Луцького та Горохівського центрів зайнятості проінспектували ці роботи.

Сільський голова Гіркополонківської ради Луцького району Ніна Симонович розповіла, що колись і її життя змусило звертатися до служби зайнятості у пошуках вакансії. Погодилася на громадські роботи в архіві, що дало старт її кар’єрі на державній службі. Тепер же звертається до центру зайнятості, щоб взяти на громадські роботи працівників. Зізнається, що таким чином можна одним махом двох зайців убити. По-перше, головиха допомагає працевлаштуватися мешканцям сільради передпенсійного віку, котрим самотужки уже важко знайти роботу. По-друге, при незначних витратах на оплату праці ввірена їй територія підтримується у чистоті, оскільки тримати у штаті двірників сільський бюджет не дозволяє. Місцевий житель Степан Демків уже кілька років працює на громадських роботах, цьогоріч його проведуть на пенсію.

Пустомитівська сільська рада Горохівського району цього року вперше заклала у бюджет кошти на співфінансування громадських робіт – всього дві тисячі гривень.

– Це була пробна сума. Про співпрацю з центром зайнятості почув від колег, а нині вже переконався у її ефективності. Тому плануємо при внесенні змін у бюджет додати ще 5 тисяч гривень. Таким чином ми працевлаштували наших кочегарів із соціальних об’єктів, що мають сезонний характер роботи і стають тимчасово безробітними з весни до осені, – розповів Пустомитівський сільський голова Ярослав Зеленський.

Вздовж дороги у селі Терешківці Горохівського району висаджені чорнобривці. Це справа рук жінок, які працювали на громадських роботах. Нині на узбіччях трудиться чоловіча бригада. Роботи не бракує й на інших об’єктах. Адже у сільраді є стадіон і своя футбольна команда, кладовище та інші соціальні об’єкти. Тамара Войтович уже третій термін головує тут, і вже давно засвоїла вигідну арифметику запрошення працівників на громадські роботи через центр зайнятості. Адже, як жартує Тамара Анатоліївна, один з кожних двох залучених працівників для сільської ради виходить безкоштовним.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися