Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла
Актуально

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського Михаїла

8 квітня 2018, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Христос Воскрес!

Дорогі брати і сестри!

Воскресіння Христове – найвеличніше торжество Церкви Христової, найбільше свідчення Божества Ісуса Христа. Воскресіння Христове – це свято радості. Всієї цієї радості неможливо збагнути і вмістити у своєму серці. Першим словом Воскреслого Христа було: «Радуйтеся!». У ці святкові дні Церква закликає всіх віруючих радіти і викликувати: «Цей день, його ж створив Господь, радіймо й веселімось в нім» (Пс. 117, 24).

Щороку, коли приходить Пасха, віруючі люди оживають, воскресають духом, безмежно торжествують, вітаючи один одного радісним «Христос воскрес!», а у відповідь – «Воістину воскрес!». Ці слова з’єднують небо і землю, людину з Богом, нас із ближніми. У цих словах – звістка перемоги й одкровення великої тайни, радість і любов, вічне блаженне життя. Уперше ці слова були промовлені учням Христовим, яких після великого смутку осінила безмежна радість. І з тієї пори протягом двадцяти століть ця благодатна вістка передається з роду в рід. Безліч душ і сердець вона підняла, потішила, воскресила для життя з Богом!

Воскресіння Христове відкрило нам шлях до всезагального воскресіння. Христос визволив нас не тільки від тілесної смерті, а й від смерті духовної, тобто від гріха. Гріх завдає людині не менше страждань, аніж тілесна смерть. Ми добре знаємо, як люди страждають від власних гріхів. Страждання від гріхів продовжується у потойбічному житті, у пеклі – місці перебування грішників.

Христос же Спаситель Своїми стражданнями на Голгофі переміг смерть і цим визволив нас від гріха. Тепер Він як Бог і Переможець смерті прощає гріхи людям, які каються. Ось чому апостол Павло разом із пророком Осією взиває: «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?» (1 Кор. 15, 55; Ос. 13, 14).

Найголовнішою проблемою теперішнього людства є проблема духовності. Без віри в істинного Бога і без Церкви Христової не може бути справжньої духовності. Без віри у воскресіння Христове і любові тяжко жити на землі. Саме тому сьогодні люди у своїй більшості довіряють Церкві, бо тільки в Ісусі Христі бачать своє спасіння.

Надія на Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне життя постійно супроводжує нас і дає нам благодатну силу долати всі земні випробування. Воскресіння Христове є запорукою передвіщеного Господом загального воскресіння мертвих. Тіла померлих людей знову з’єднаються з душами своїми, оживуть і будуть духовними, як Тіло Христове після воскресіння, і безсмертними. Усе це станеться всемогутньою силою Божою.

Загальне воскресіння – це майбутня дія Творця. Але після воскресіння Христа ті, що завершили своє земне життя у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, а чекають воскресіння мертвих і життя будучого віку.

Та однієї лише віри у преславне воскресіння чи благоговійних спогадів про страждання Христові недостатньо. Необхідно, щоб наше земне життя у всіх його проявах було в єднанні з Христом, бо, як навчає нас святий апостол Павло: «якщо ми з’єднані з Ним подобою смерті Його, то повинні бути з’єднані і подобою воскресіння, знаючи те, що давній наш чоловік був розп’ятий з Ним, щоб знищене було тіло гріховне, щоб нам не бути вже рабами гріха…» (Рим. 6, 5–6).

Воскресіння Христове дарувало людині повну радість у Бозі. Людині відкрився новий світ – святості, істини і блаженства. Людина сподобилася прийняти благодатні дари Святого Духа, дар усиновлення Богом і високе призначення – стати храмом Божим, оселею Духа.

Переважна більшість людей тут, на землі не думають про вічність. Вони присвячують себе тимчасовому, земному, забуваючи про своє вічне призначення. Але християни, які є такими не за назвою, а за життям, відчувають потребу вічного життя своєю природою і серцем, а розумом усвідомлюють силу воскресіння Христового. Серед мінливої земної суєти славне воскресіння Ісуса Христа дарує душі християнина велику втіху і надію на блаженство у вічності. Якщо Христос воскрес, це значить, що і ми маємо надію на життя вічне. Апостол Павло говорить: «Той, Хто воскресив Господа Ісуса, воскресить через Ісуса і нас» (2 Кор. 4, 14) для життя вічного.

Завдяки хресному подвигу Спасителя зруйнувалася прірва, яка відділяла людей від Бога. Людям Христос повернув усе, що вони втратили через падіння праотців, Своєю хресною смертю і Своїм воскресінням знову відчинив двері Раю.

У ці урочисті дні я закликаю на всіх вас Господнє благословення. Молімось до воскреслого Христа, щоб у нашій державі запанував мир, щоби Всевишній допоміг нам перемогти сили зла і неправду країни-агресора. Хай торжествує добро і християнська любов між усіма українцями!

Дорогі брати і сестри! Від глибини душі вітаю вас усіх із Воскресінням Христовим. Бажаю міцного здоров’я і щастя у ваших родинах. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації, голову обласної ради і весь депутатський корпус, секретаря Луцької міської ради, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних і сільських рад, об’єднаних територіальних громад, сільських старост зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості й Божої допомоги у відповідальному служінні своєму народові в цей складний для нашої держави час.

Нехай Христос, Який воскрес із мертвих, береже нас у єдності й любові, дарує великодню радість і мир нашій Вітчизні.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай перебувають завжди з усіма вами!

З ласки Божої 
+ Михаїл, митрополит Луцький i Волинський
Пасха Христова 2018 р.
м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися