Побачив у труні загиблого тата-бійця і заплакав: «Мамо, а коли він проснеться?»
Актуально

Побачив у труні загиблого тата-бійця і заплакав: «Мамо, а коли він проснеться?»

11 жовтня 2019, 13:01
0
0
Сподобалось?
0

Волинські журналісти зібрали вражаючі спогади про земляків-атовців, які з передової повернулися в труні

Пʼять років триває війна на Сході України. Пʼять років батьки хоронять дітей, які загинули від рук окупанта. А сумним лідером за кількістю загиблих на душу населення стала Волинь.

Аби увіковічнити памʼять про загиблих волинських героїв, заслужений журналіст України, шеф-редактор газети «Вісник + К» Євген Хотимчук видав книгу «Волинський небесний батальйон».

До цієї роботи Євген Якович  залучив 30 журналістів із усіх регіонів області, звернувся до всіх 167 волинських родин, які утратили на передовій дорогу їм людину, аби рідні поділилися в листах спогадами про бійця.

Аби зібрати всі розповіді, відтворити, систематизувати, знадобилося аж три роки. Однак, тепер в усіх обласних, районних, міських та селищних бібліотеках на чільному місці стоятиме «Волинський небесний батальйон».

Під час презентації видання, що 10 жовтня відбулося в Луцьку, і ветерани АТО, і матері та вдови погоджувалися: це надзвичайно важливий проект. Адже минуть роки, відійдуть у вічність батьки загиблих героїв, струться в людській памʼяті спогади про загиблих і саме «Волинський небесний батальйон» збереже для історії та для нащадків «живі» свідчення про те, ким були захисники України ХХІ століття, яким став їхній бойовий шлях і хто винен у їхніх смертях.

Упорядник книги, журналіст Наталка Слюсар, розповідаючи про творення «Волинського небесного батальйону», зізналася: видання про 167 загиблих написане сльозами сотень людей. Хто б не розповідав про бійця – матір чи батько, дружина, донька, брат чи сестра – ніхто не міг стримати сліз.

А потім, викладаючи почуте у друковані рядки, плакали журналісти. Бо вони так само переживали ті жахіття війни, що відкривалися перед очима бійців. Вони так само відчували біль рідних, які відмовлялися вірити в загибель сина, які втікали від комісарів, щоб не почути того страшного «Ваш син загинув». А як було не заплакати від спогадів, коли рідні тільки за фрагментом обгорілої руки мали опізнати свою дитину чи коли маленькі діти, побачивши тата у труні, плакали й питали: «Мамо, а коли він проснеться?»

Це були страшні картини. Це були болючі спогади. Нікого з читачів, упевнена, вони не залишать байдужим. І тепер кожен із нас може прочитати історію 167 героїв-земляків, які віддали своє життя за те, аби ми з вами могли безпечно ходити вулицями і спати в теплих домівках, спокійно працювати і тішитися дітьми, не лякатися вибухів за вікном і не ховатися по підвалах під час обстрілу.

Цінуймо це, шануймо загиблих і бережімо те, за що боролися наші герої.

Оксана Бубенщикова

Придбати «Волинський небесний батальйон» можна у приймальні редакції газети «Вісник + К» (Луцьк, Перемоги, 15, тел. (0332) 77-48-84. Мобільний - 0507732155).Тираж книги обмежений. Тож поспішіть!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися