Чи потрібен волинським озерам промисловий вилов риби?
Актуально

Чи потрібен волинським озерам промисловий вилов риби?

30 листопада 2019, 13:16
0
0
Сподобалось?
0

Коли у Любешівському районі запитали, хто найкращий рибалка, одразу сказали: Григорій Фесик із села Рудка. Він єдиний в районі, хто може сьогодні невода пошити. Давнє поліське ремесло тепер помирає. Були роки, коли пан Григорій ловив у місцевих водоймах сомів по 23 кілограми та щук по 11–12 кіло. Але все це в минулому. Бо нині займатися промисловим рибальством в районі заборонено – чверть його території входить до Національного парку «Прип’ять-Стохід».

Григорій Фесик – потомствений рибалка. У його родині є перекази, коли прадід Філат після Першої світової війни за сушену рибу, яку продавав у Варшаву, купив дві корови і вола. І це за одне літо!

Сам Григорій з дитинства і в загонку ходив з мисливцями, і рибу неводом ловив. Каже, що з Полісся кожен справжній чоловік є мисливцем і рибалкою. Тут люди споконвіку з цього жили. Свого часу Григорій Фесик купував ліцензію на промисловий вилов риби в озері Люб’язь.

– З вудочкою можна сидіти на берегах Стохода, Прип’яті, на маленьких озерах, – каже чоловік. – А на таких великих водоймах як Люб’язь і Біле озеро треба промисловий вилов. При Союзі було створено міжгосподарське підприємство з виробництва риби. Дуже розумно. 40% улову йшло на зарплату, решта – підприємству. Коли воно розпалося, я і неводи, і баркаси повикуповував, старався продовжувати справу. У людей була робота, зар­плата, район мав рибу. А як створили Національний парк «Прип’ять-Стохід», промислове рибальство занепало. А у Любешові риба продається з Одеських і Херсонських лиманів. Соромно дивитися! А ціна яка на неї!

Григорій Фесик переконаний, що рибу в Любешівських водоймах треба виловлювати. Це буде дуже корисно і для самих озер.

– Коли невід в озері ходить, мул ворушить, риба росте. А коли нічого не робити, то її стає менше, адже розводиться великий хижак, щука, сом, судак, який витісняє решту екземплярів. Цього року ще й додалася проблема обміління. Я не пам’ятаю, щоб у Люб’язі, Прип’яті і Стоході було так мало води. Трохи підморозить, випаде снігу – і риба задихнеться. Але Національний парк дозволів на промисловий вилов не дає. Хоча у їхньому статуті є пункт, де прописано, що мають проводити меліоративний вилов риби. Взагалі, коли створювали Національний парк, то озера Люб’язь і Біле віднесли до господарської зони, і обмежень на вилов риби не було. Тепер же на підставі нових нормативних документів промислове рибальство заборонено. Ліміти на нього може видавати тільки Мінекології. Тобто сидить чоловік у Києві і вказує, як я тут, на Поліссі, маю рибу ловити.

У Національному парку «Прип’ять-Стохід» з такою позицією не згідні. Його директор Олександр Сащук сподівається, що погода зміниться, рівень води у водоймах підніметься – і задухи ніякої не буде. Тому потреби у додаткових лімітах на вилов риби тут не бачать.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися