Нітроамофоска-М – формула успіху аграріїв*
Актуально

Нітроамофоска-М – формула успіху аграріїв*

10 лютого 2020, 16:32
0
0
Сподобалось?
0

Індустрія мінеральних добрив в Україні розвивається шаленими темпами. Сьогодні аграріям пропонують великий вибір комплексних мінеральних добрив іноземного виробництва. Проте вітчизняних комплексних добрив вкрай недостатньо. Актуальним залишається питання їх якості та агрономічної ефективності застосування для визначених агрокультур у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах.

З-поміж великої кількості мінеральних добрив, сьогодні одним з кращих на ринку представлене нове вітчизняне комплексне мінеральне добриво пролонгованої дії Нітроамофоска-М з мікроелементами, яке вже підтвердило свою ефективність у підвищенні врожайності, товарності, а найважливіше, якості рослинницької продукції. Крім того, таке добриво має екологічне значення у збереженні родючості ґрунту та балансу виносу мінеральних елементів живлення з врожаєм. Приємно відзначити й те, що доступність Нітроамофоски-М на внутрішньому ринку знижує собівартість вирощування, що є важливим фактором успішного виробництва.

Зазначимо, що крім основних елементів живлення (азоту, фосфору, калію, кальцію, магнію й сірки) рослинам для повноцінного їх росту і розвитку необхідно ще сімнадцять ессенціальних (життєво необхідних) мікроелементів, котрі мають величезне значення. Макро- й мезоелементи необхідні рослинам в найбільшій кількості, оскільки вони є складовими білків, хлорофілу, органічних кислот та важливі для таких фізіологічних процесів, як дихання, підтримка осмотичного тиску тощо. Проте комфортне живлення рослин та ефективне засвоєння ними макроелементів відбувається за достатньої кількості у ґрунті мікроелементів.

Мікроелементи входять у склад ферментів, які є каталізаторами біохімічних процесів, підвищуючи їх активність. Таким чином вони стимулюють ріст рослин і прискорюють їх розвиток, позитивно впливають на їх стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища (посухи, перепадів температури тощо), допомагають протистояти хворобам та шкідникам. Нестача мікроелементів зумовлює зниження урожаю, зменшення якісних показників продукції, виникнення стресових станів у рослин, які викликають ряд захворювань, а інколи і їх загибель.

Унікальність Нітроамофоски-М полягає також у тому, що наявність у її складі карбонатів кальцію та магнію «сторожів ґрунту» забезпечують меліоративний ефект, який проявляється у нейтралізації підвищеної кислотності, покращенні агрофізичних властивостей ґрунту, запобіганні вимиванню органічної речовини з ґрунту та створенні агрономічно-цінної його структури, а також покращенні вуглецевого живлення коренів та наземної частини рослини, що є надзвичайно важливим при недостатньому внесенні органічних добрив. Тому внесення Нітроамофоски-М є ефективним на кислих ґрунтах, які потребують вапнування. Крім того, кальцій має важливе екологічне значення, оскільки іони Ca2+ запобігають надходженню у рослини радіонуклідів, важких металів, а також залишків пестицидів. Отже, нове комплексне мінеральне добриво повноцінно живить рослини та підвищує родючість ґрунту.

Для підвищення ефективності Нітроамофоски-М при потребі застосовують азотні добрива. Добре проявляють свою дію мінеральні добрива у комплексі з органічними.

Хімічний склад Нітроамофоски-М: N ­– 9,0%, P2O5 – 18%, K2O – 22%, CaO – 20%, S – 1,2% та мікроелементами MgO – 0,5%, Fe – 0,1%, Zn – 97,8 мг/кг, Cu – 6,5 мг/кг, Mn – 310 мг/кг, В – 370 мг/кг. Виготовлене добриво на основі африканських фосфоритів з вмістом P2O5 різного ступеня засвоюваності (водорозчинна форма, форма засвоювана в мурашиній та лимонній кислоті), які також містять ще цілий ряд інших мікроелементів.

Така унікальна композиція хімічного складу Нітроамофоски-М створює синергію між елементами живлення, оскільки кожний елемент співпрацює з іншим. Так, магній погано засвоюється без сірки, а сірка слабо засвоюється без азоту та молібдену. Норми внесення Нітроамофоски-М залежать від біологічних особливостей рослин, а також від агрохімічних параметрів ґрунту, зокрема забезпеченості його поживним речовинами, макро- та мікроелементами.

Мінеральне добриво Нітроамофоска-М  у формі водорозчинних гранул внесено у державний реєстр пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Запис в державному реєстрі № 11594 від 23.10.2018, посвідчення про державну реєстрацію серія А № 06874. Виробник ТзОВ «Тетра-агро» м. Червоноград, Львівська область.

У Львівському національному аграрному університеті на дослідному полі кафедри садівництва та овочівництва на темно-сірих опідзолених ґрунтах продовжуються польові дослідження з вивчення агрономічної ефективності застосування нового вітчизняного комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М за вирощування овочевих культур, таких як столовий буряк, морква, цибуля-ріпка, капуста білоголова, картопля, часник, озима цибуля, капуста броколі, цвітна, пекінська, селера коренеплідна, петрушка коренева та пастернак. За результатами досліджень встановлено, що за внесення Нітроамофоски-М підвищується урожайність, товарність та якість овочевої продукції.

Станом на сьогодні є велика кількість матеріалу з дослідження агрономічної ефективності на різних культурах. Ці роботи неодноразово друкувались в різних виданнях. Зацікавлені споживачі можуть ознайомитися як з технологічною схемою вирощування так і з результатами досліджень загалом, в компанії ТзОВ «Тетра-Агро» або в Львівському аграрному університеті по наступних культурах: капуста, картопля, морква, столовий буряк, цибуля, часник, озима пшениця, озимий ріпак, соя (3-річні досліди).

Садівництво. Заслуговує на увагу той факт, що крім польових та овочевих культур Нітроамофоску-М успішно застосовують у садівництві. Особливо, це важливо при закладанні нових інтенсивних садів та ягідників. Такі добрива ефективні також на плодоносних насадженнях та розсадниках, а в цілому повноцінній системі живлення промислових садів та ягідників. Крім того, Нітроамофоску-М використовують при закладанні нових плантацій декоративних однорічних та багаторічних рослин. Норми внесення Нітроамофоски-М під плодові, ягідні та горіхоплідні культури коливаються в межах від 200 до 800 кг/га, залежно від способу внесення, біологічних потреб рослин та забезпечення ґрунту поживними речовинами.

Аналізуючи результати наукових досліджень, а також виробників сільськогосподарської продукції, в тому числі овочевої, можна відзначити, що нове вітчизняне мінеральне добриво Нітроамофоска-М показує високу агрономічну ефективність на різних типах ґрунту, а особливо на кислих.  Раціональне застосування таких добрив зменшує забруднення навколишнього середовища, знижує затрати на транспортування та їх внесення у різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

Добрі господарі знають, що майбутній урожай закладається вже сьогодні. Працюючи з Нітроамофоскою-М, ви обов’язково досягнете успіху та задоволення від своєї справи. Тому не гаючи часу на пошуки, пропонуємо вам нове універсальне вітчизняне комплексне мінеральне добриво Нітроамофоска-М з мікроелементами, яке буде гарантією високого та стабільного врожаю з доброю якістю продукції. Як говорить народна мудрість: «Свій до свого по своє».

Дидів І. В. к.с-г.н., доцент

Дидів О. Й. к.с-г.н., доцент

Дидів А. І. к.с.-г.н., асистент

Львівський національний аграрний університет


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися