Варикоз – хвороба, небайдужа до прекрасної статі
Актуально

Варикоз – хвороба, небайдужа до прекрасної статі

5 березня 2020, 18:03
0
0
Сподобалось?
0

Від розширенням вен жінки страждають втричі частіше, аніж чоловіки

Помилково вважати варикоз болячкою, яка не варта уваги. Насправді це доволі підступна хвороба. І вона не лише спотворює ноги, а й суттєво псує життя людині. Про це говоримо з досвідченим  лікарем-флебологом Клініки флебології Артема Чеховського Андрієм Романчуком.

– Чому «вилазять» вени?

– У венах є клапани, які контролюють потік крові. Вони, немов дверцята: відкриваються, коли треба кров пропустити, і закриваються, коли не цього потрібно. Якщо клапани погано функціонують і, грубо кажучи, «ламаються», кров накопичується у венах – і вони збільшуються у розмірах. Це і є варикозне розширення. Захворювання проявляється при сукупності кількох чинників. Насамперед, спадковість, а вже потім додаються тривала сидяча та стояча робота, важкі фізичні навантаження, зайва вага.

– Варикоз – жіноча хвороба?

– Так, на жаль, у переважній більшості від нього страждають саме жінки. Вагітність дає чи не найбільший поштовх для розвитку хвороби. Особливо, якщо багатоплідна, є багатоводдя, та й самі пологи аж ніяк не додають здоров’я жіночим венам. Вторинний фактор – тривале носіння високих підборів. Саме тому хвороба молодшає і починає «псувати» ніжки вже навіть 20-річних.

– Як проходить операція?

– Клініка флебології Артема Чеховського використовує новітню лазерну методику, яка суттєво відрізняється від класичної, де хвору вену фактично «видирають» з тіла живцем. Знеболення використовуємо місцеве, коли пацієнт усе бачить, спілкується і відчуває лише легеньке пощипування. За допомогою УЗД-апарату у магістральну вену через маленький прокол вставляється тоненький провідник. Ми прицільно знаходимо за допомогою ультразвуку усі «поламані» вени, обколюємо їх знеболюючим і за допомогою лазера «випалюємо». Ані рубців, ані швів не залишається. Після операції людина одразу ж йде додому, а вже наступного дня повертається до свого звичного життя. Є кілька обмежень: тиждень не піднімати вагу понад 12 кілограмів і місяць не засмагати.

– Як часто після лазера вени «вилізають» знову?

– Це найпоширеніший міф, з яким до мене масово звертаються пацієнти. Люди настільки переконані у цьому, що готові роками мучитися, але не йти до флебологів. Не правда і те, що «… лазером забирати вени, які повилазили, вже пізно». На відміну від класичного оперативного втручання, де справді є кілька «неоперабельних» стадій варикозу, лазером усувати цю проблему ніколи не пізно! Після нього практично немає рецидивів. Ми надаємо річну гарантію на свою роботу: протягом цього часу пацієнт буде перебувати на обліку під постійним наглядом. За рік «запаяні» вени розсмоктуються, їхню роботу на себе перебирають здорові, і процес налагоджується.

– Чи справляєтеся зі всіма стадіями варикозу?

– Так, усі шість стадій нам під силу. При перших стадіях варикозу, коли на ногах з’являються судинні «зірочки» та «синячки», ми використовуємо лише «косметику». Адже на самопочуття дрібні розсипи вен не впливають, а стовбурові і магістральні в порядку – отже, лазер тут не потрібен. Усуваємо проблему за допомогою склеротерапії: маленькі уколи з пінкою, які запаюють ці підшкірні судинки. Найважча, звісно ж, остання, шоста стадія. Класична хірургія вже не береться оперувати її. Чому? На шкірі з трофічними виразками жоден хірургічний розріз практично не загоюється, а тому хворий, як правило, чує, що допомогти йому нічим не можна. У нас же, навпаки, операція проходить без жодних розрізів, тому пацієнт позбавляється своїх хворих вен та виразок на шкірі буквально за місяць.

– Чим відрізняється ваша клініка від інших, які рекламуються?

– Прийнятною вартістю. Лише у нас є річний післяопераційний контроль за пацієнтами. У своїй практиці ми не використовуємо навіть мініфлебоктомію. Під яким би «соусом» її не пропонували, це таки скальпель і нехай міліметрові, але розрізи тіла. І вени не запаюються, а «видираються» як при класичній операції. У нас – лише прокол і лазер.

На замітку:

* Вагітних жінок у клініці не оперують, але вони можуть отримати професійну консультацію, щоб варикозна хвороба не розвивалася настільки швидко і важко. Протипоказань після пологів немає. Достатньо лише відлучити дитя від грудей на 24 години.

* Пацієнти, які готуються на планові оперативні втручання з приводу гінекології, черевної порожнини чи, скажімо, заміни суглоба, мають насамперед позбутися варикозу. При ньому, як відомо, погано заживають рани і є ризик утворення тромбофлебіту. Через тиждень-два після лазера пацієнт може лягати на планову операцію. 

* Вік для лазерного видалення вен не важливий. Найстарша пацієнтка клініки – 86-річна жінка. «Зробити мамі ноги» побажали люблячі діти, внуки і правнуки. Жінка залишилася дуже задоволеною.

* Клініка флебології Артема Чеховського відома ще й тим, що перша на Західній Україні почала використовувати новітню методику для лікування варикозу – біоклей VenaBlok. Суть її полягає у заклеюванні хворих вен зсередини спеціальним клеєм. У ній безліч плюсів, але є й мінуси: це дороговартісна процедура, яка використовується лише для не покручених і не вузлуватих вен товщиною до 12 міліметрів.

Мирослава КОСЬМІНА

Клініка флебології Артема Чеховського розташована у місті Луцьку на вул. Сенатора, 5 (на базі клініки «Ваш лікар»). Телефони для консультацій: +38(066)087-86-84, +38(096)253-48-58

Раді повідомити, що 4 березня відкрилася клініка у місті Нововолинську на вул. Нововолинській, 52 (на базі клініки «Dr.Fits»). Телефон для консультацій: +38(097)172-77-07


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися