Факультет міжнародних відносин: ПЕРЕХОДЬ ВИЩЕ!
Актуально

Факультет міжнародних відносин: ПЕРЕХОДЬ ВИЩЕ!

10 липня 2020, 14:01
0
0
Сподобалось?
0

NEXT LEVEL, наступний рівень. Таку назву має щотижнева дружня зустріч студентів і викладачів факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Кожного четверга онлайн обговорюються різні теми студентського життя і події у світі. А ще – даються відповіді на навіть найнесподіваніші запитання, відверто розмірковують про актуальні тенденції у світовій політиці, діляться досвідом і враженнями й просто відпочивають в атмосфері дружнього спілкування.

Таким є академічний дух спільноти факультету, який ось уже понад чверть віку згуртовує тих, хто зацікавлений максимально реалізувати свій потенціал, хто сміливо вирушає назустріч пригодам та успіху у вирі міжнародного життя.

Про факультет міжнародних відносин

Утворення факультету пов’язане з інтенсивним розвитком транскордонного співробітництва України в західному регіоні. Через прикордонне положення території населення краю включене в систему культурних, господарських, соціальних контактів з іноземними державами. Перший набір студентів було здійснено у 1993 році. Сьогодні тут навчається близько 400 студентів, ведеться підготовка докторів філософії. Молодь здобуває ґрунтовні знання з країнознавства, зовнішньої політики, дипломатичної служби, міжнародного права, міжнародних економічних відносин, глибоко вивчає декілька іноземних мов, набуває навички наукового пошуку в галузі міжнародних відносин і практичної роботи у сфері зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних відносин.

Юрій Карпук, керівник консульського підрозділу Посольства України в Королівстві Нідерланди, випускник факультету міжнародних відносин: «Знання, вміння та навички, здобуті за період навчання на рідному факультеті, у стінах рідного вузу, завдяки нашій спільній роботі вдалося випустити у життя волинську ластівку – факультет міжнародних відносин, яка продовжує творити добро, кувати професійні кадри у сфері міжнародних відносин!».

У складі факультету міжнародних відносин функціонують три випускові кафедри, викладачі яких формують у студентів ґрунтовне розуміння економічних, політичних і культурних міжнародних реалій, а також кафедра, яка забезпечує вивчення іноземних мов та підготовку фахових перекладачів. Діє мовний центр «Світ», який дозволяє поглиблено вивчати англійську, німецьку, французьку, іспанську, польську, китайську, японську та інші мови. Центр забезпечує підсумкову сертифікацію відповідно до рівня B2.

З ініціативи Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща О. Моцика у 2008 році засновано Інститут Польщі, який згуртовує науковців і студентів, що вивчають польську мову, цікавляться українсько-польським співробітництвом, виконують у цьому напрямку наукові дослідження.

Також на факультеті діє університетський Центр дослідження стратегічних комунікацій, у сфері наукових інтересів якого – широкий спектр проблем міжнародних відносин в Європі та інших регіонах світу. Інформаційно-консультаційні послуги надає факультетський центр «Консул» – а це поради, як започаткувати і вести бізнес в ЄС, розвивати інноваційну діяльність, туризм тощо.

А ще тут функціонує щорічна зимова й весняна школа міжнародних відносин для школярів Луцька – майбутніх політиків і дипломатів.

Навчання

На факультеті здійснюється підготовка бакалаврів за спеціальностями 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (освітні програми «Міжнародні відносини», «Міжнародна інформація та суспільні комунікації») та 292 «Міжнародні економічні відносини» (освітні програми «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародний бізнес») та магістрів: спеціальність 073 «Менеджмент» (освітня програма «Управління проектами»), 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (освітні програми «Міжнародні відносини», «Регіональні студії», «Міжнародна інформація та суспільні комунікації»), 292 «Міжнародні економічні відносини» (освітня програма «Міжнародні економічні відносини»). Діють програми підготовки докторів філософії за спеціальностями «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Економіка».

Студенти отримують ґрунтовні компетенції у галузі міжнародних відносин, кваліфікації політологів, економістів та інформаційних аналітиків-міжнародників, перекладачів з іноземних мов.

Особливістю факультету є групи, для яких усі дисципліни викладаються англійською мовою. З першого курсу й до випуску студенти перебувають в англомовному середовищі, спілкуються з іноземцями: як з науковцями, так і студентами, а вони сьогодні репрезентують більше десяти країн світу.

Руслан Бабій, випускник факультету 2010 р.: «Моя теперішня професія тісно пов’язана з тим, чого нас навчали на факультеті. Перш за все англійська мова, добре, що було багато лекцій. Зараз в мене робоче спілкування виключно англійською з людьми та паперова робота. Постійно подорожую, відвідав багато країн Європи, Азії, Південної Америки та Африки».

У рамках освітньо-професійних програм діють спеціалізації: Міжнародні відносини країн і регіонів; Європейські студії; Міжнародний туризм; Міжнародні медіа-комунікації та безпека; Зв’язки з громадськістю; Міжнародна інформаційна аналітика; Економіка європейської інтеграції, Кон’юнктура світових ринків; Менеджмент міжнародного бізнесу; Міжнародний маркетинг; Управління міжнародними проєктами та програмами; Управління проєктами розвитку регіонів і територіальних громад; Управління бізнес-проєктами.

На факультеті реалізовано сертифікатні програми, які дають змогу оволодіти додатковими вміннями та навичками. Це мовні курси в мовному центрі «Світ», «Теорія та практика ведення бізнесу в ЄС (на прикладі Польщі)», «Школа інновацій та соціального підприємництва», «Business Leadership».

Ігор Іус, секретар з консульських питань у Генеральному консульстві України у Любліні (Республіка Польща), координатор бізнес-клієнтів у корпорації ІКЕА (Люблін, Республіка Польща): «Іноземні мови – це козир нашого факультету. Впродовж навчання на факультеті міжнародних відносин я досить суттєво підняв свій рівень англійської, німецької та польської. Суттєво – це рівень упевненого володіння».

Для тих, хто зацікавлений у практичній підготовці до роботи на європейських ринках, пропонуються курси у рамках факультетського проєкту «Студії ЄС у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки» (Кафедра Жана Моне).

Уже багато років ведеться тісна співпраця з підприємствами й організаціями щодо практичного спрямування освітніх програм. Студенти беруть участь у міжнародних бізнес-проєктах найбільших підприємств регіону, отримуючи навички, досвід виконання виробничих завдань і, звісно ж, рекомендації для кар’єрного старту. Тож серед випускників факультету – менеджери підприємств, орієнтованих на зовнішній ринок і співпрацю з іноземними партнерами, працівники міжнародних корпорацій.

Особливістю факультету є багаторічний досвід електронного навчання на базі сучасних «хмарних» інформаційно-комунікаційних технологій. До послуг студентів численні електронні курси й добірки електронних освітніх ресурсів. Реалізовано модель гібридного навчання для максимального використання можливостей мережевої комунікації.

Студентське життя

Від заснування на факультеті діє принцип: «Головним на факультеті є студент». Це означає пріоритет запитів студентів як здобувачів освітньої послуги. Результатом співпраці студентського активу й працівників факультету стали освітньо-наукові й культурно-освітні проєкти. Так, англомовний студентський театр-студія «Modern Globe» здійснює адаптовані постановки п’єс Шекспіра, а також за власними сценаріями. Студенти формують ілюстрований науково-популярний журнал «КОМА, кореспонденція міжнародної аналітики», опрацьовуючи й висвітлюючи актуальні питання міжнародного життя у повнокольоровому друкованому виданні та в середовищі Інтернет.

Особливою подією в студентському житті є щорічна Ювеналія – молодіжний тиждень наукових і культурних заходів, розваг, живого спілкування, який традиційно проходить у середині травня. Це і фестиваль науки, й тематичні вечірки, й оздоровчі заходи. Інтелектуалів об’єднують факультетський клуб «Що? Де? Коли?», тематичні дебати. Навколо викладачів іноземних мов гуртуються зацікавлені в поглибленому вивченні культури народів світу. Організовуються туристичні поїздки до Польщі, Німеччини, Франції, Іспанії та інших країн Європи.

Аревік Саргсян, випускниця факультету 2015 року: «Крім навчання, дуже подобалося грати в театрі на факультеті міжнародних відносин. До речі, наші вистави можна знайти на Youtube-каналі «Modern Globe»... Найцікавіше, що з нами у театрі грали навіть викладачі, і це було круто. Щотижня на факультеті відбувалося безліч заходів. З усмішкою та теплотою згадую тематичні вечірки, які студентська рада факультету організовувала в різних закладах Луцька. Це була чудова нагода весело провести час разом».

На факультеті сформувалася справжня студентська республіка, яка об’єднує сотні студентів з різних регіонів України, країн Азії та Африки. Тисячі випускників в Україні та за кордоном успішно реалізують професійну кар’єру у сферах зовнішньої політики, державного управління, бізнесу, туризму, журналістики, вищої освіти та ін.

Перспективи

Головним пріоритетом є найвища якість підготовки. Студент-міжнародник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки отримує можливості, прирівнювані до найбільш рейтингових університетів, здобуваючи всі необхідні для успішної кар’єри компетенції. Навчаючись, можна опанувати декілька іноземних мов на рівні, достатньому для ефективної комунікації в бізнесі чи політиці. Є можливість спробувати себе у якості дослідника, журналіста чи навіть актора, а під час виробничої практики в МЗС або у представництвах України за кордоном – навіть дипломата!

Олександр Новак, аспірант, стажер у Європейському парламенті: «Найголовніше – велике бажання. Я дуже довго йшов до участі в цьому стажуванні, оскільки були певні робочі моменти, які заважали. Поїхав до Брюсселя, бо дуже цього прагнув».

Звісно ж, мотивований студент знайде час і на захоплюючі поїздки країнами світу в рамках студентських обмінів та різноманітних освітніх турів, наукових конференцій тощо.

Соломія Сорокопуд, студентка факультету, учасниця програми студентського обміну Еразмус+ в Університеті міста Фехта у Німеччині: «Перед початком обміну хвилювалась, чи зможу поєднувати навчання у двох університетах водночас, особливо після розповідей знайомих з інших факультетів, які також брали участь у програмі. Але все було значно простіше. Мені пощастило, що викладачі нашого факультету дуже лояльні та ставляться до всього з розумінням... Я звернула увагу, що досить часто у житті та навчанні використовую знання й інформацію, отримані на своїй спеціальності. Наприклад, з легкістю можу підтримати більшість тем у розмові, оперувати різними термінами, проводити аналіз ситуації тощо».

А щодо працевлаштування, то це справа свободи вибору та бажання, адже випускнику, який вільно володіє щонайменше двома іноземними мовами й уміє вести справи в глобальному світі, чи то в Україні, чи за кордоном, доступна будь-яка посада. Тому серед тисяч міжнародників з дипломом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – і кар’єрні дипломати, і керівники великих підприємств, і успішні бізнесмени, і державні службовці.

Світ давно вже глобалізований. Наш девіз – «Why not improve the World?!» / «Чому б не покращити світ?!». Отож справді, чи варто шукати вищу освіту деінде, прислуховуючись до чуток та дилетантських суджень тих, хто живе стереотипами? Адже якісна університетська освіта абсолютно доступна вже тут, у твоїй країні, в твоєму місті. Головне – не де навчатися, а в кого! А справді якісна вища освіта сьогодні доступна, вона поруч.

Не втрачай свій шанс. Переходь на рівень вище!

Якщо виникатимуть питання, телефонуйте заступнику декана міжнародних відносин – Вознюк Євгенії Василівні: +380958654410; Voznyuk.Yevhenija@eenu.edu.uax


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися