Ректор Анатолій ЦЬОСЬ
Актуально

«У нас створені найкращі умови для студентів і викладачів», - ректор СНУ імені Лесі Українки

9 серпня 2020, 18:32
0
1
Сподобалось?
1

Професор Анатолій Цьось став ректором Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки лише пів року тому. За цей час зроблено чимало. Наприклад, прийняли нову стратегію розвитку університету, зробили перший крок, аби у його назву повернути слово «волинський». Новому керівникові довелося пройти непросте випробування карантином, і зараз на черзі – вступна кампанія. У статусі ректора вона для Анатолія Цьося перша. Ми попросили його детальніше розповісти про її особливості.  

 – Особливість вступної кампанії цього року в тому, що у зв’язку з коронавірусом вона зміщена на місяць. Вимоги ж суттєво не змінилися, – зазначив Анатолій Васильович. – З 1 серпня випускники шкіл почали створювати свої електронні кабінети, з 13-го стартує офіційний прийом документів до нашого та інших університетів України. 5 вересня ми плануємо зробити перше зарахування на державну форму навчання, а вже до кінця першого осіннього місяця закінчити зарахування на платну форму навчання.

– Ви вже знаєте, яке буде державне замовлення цього року у вашому університеті?

– На державну денну форму навчання ми подали обґрунтоване замовлення на 898 місць. Порівняно з минулим роком це суттєво більше – аж на 300 осіб. Що стосується магістратури, то ми подали замовлення на 512 державних місць. Сподіваємося, що ці обсяги будуть затверджені.

– У березні Кабінет Міністрів прийняв постанову щодо мінімальної вартості навчання. Людей турбує, чи зростуть ціни для платників.

– Уряд прийняв постанову у зв’язку з тим, що у багатьох закладах освіти на «модні» спеціальності занижували ціну навчання, і вона не відповідала затратам на підготовку спеціалістів. У нас такої проблеми немає. Тому середньозважена вартість платного навчання залишилася на рівні минулого року, а на деякі спеціальності навіть знизилася.   

– Багато питань щодо вступу представників з окупованих частин Донецької та Луганської областей без ЗНО. Як це має відбуватися?

–  Замість ЗНО діти з тих територій складатимуть вступні іспити на місцях і з їхніми результатами братимуть участь у загальному конкурсі. У нас є бази тестів з усіх навчальних дисциплін, з яких проводиться вступ. Так що без проблем організуємо вступну кампанію для цієї категорії абітурієнтів.

– Чи плануєте цього року відкривати нові спеціальності?

– Так. Вперше оголосили набір на спеціальність «медицина». Після закінчення середньої школи учні вступатимуть на перший курс, а після медичних коледжів – на другий. Думаю, що це дасть потужний поштовх розвитку не тільки медицини, а й університету загалом. Факультет буде об’єднаний з фізичною терапією. Ця спеціальність дуже популярна, тут ми маємо і магістратуру, і аспірантуру. Крім того, ми отримали ліцензію у сфері післядипломної освіти на проведення підвищення кваліфікації  педагогів і лікарів.

– Чому серед сотень вищих навчальних закладів України випускники шкіл мають вибрати саме ваш університет?  

– Тому що ми найкращі, і це не просто слова. Перше. У нашому Університеті потужний науково-педагогічний склад викладачів. Навчальний процес забезпечує більше109 професорів і докторів наук, понад 500 кандидатів наук, доцентів. Наші працівники мають прекрасні знання!

Друге. Ми надаємо найкращі серед вишів нашого регіону можливості щодо академічної мобільності студентів. Зокрема, за програмою «Подвійний диплом» наразі у нас навчається понад 100 студентів. Тобто здобувають освіту і отримують дипломи і в нашому університеті, і за кордоном. Поки тільки у польських та литовських вузах за такими спеціальностями: «Екологія», «Біотехнологія», «Біологія», «Фізичне виховання», «Фізіотерапія», «Фізика», «Інформатика в управлінні» та «Інформатика та економетрія», «Інформатика та математика», «Культура в засобах масової інформації та комунікація»,«Соціальна робота», «Туризм та рекреація», «Економіка підприємства».

Йдуть перемовини і з німецькими та угорськими університетами.  

Третє. Університет найкращий в Україні за темпами розвитку. За рік в рейтингу «Топ-200 Україна» ми піднялись на 17 позицій, а згідно з рейтингом «Webometrics», зі 124 позиції цьогоріч нам вдалося обійняти 32 позицію. Це великий прогрес, адже кожен з цих рейтингів має надскладну методику розрахунку, на яку мають вплив лише якісні індикатори та показники навчальної, наукової та міжнародної діяльності професорсько-викладацького та адміністративного складу, студентства. Як на мене, це ще далеко не весь наш потенціал. Тому попереду нас чекає злагоджена плідна робота.

Четверте. Ми надаємо можливість для саморозвитку студентів. Кожен уже з вересня може самостійно обрати свою освітню траєкторію. Є перелік обов’язкових предметів і тих, які він бажає вивчати. Залежно від уподобань студентів, ми даємо можливість розвиватися. Хто хоче у науковій роботі себе спробувати – можуть брати участь у наукових конференціях, студентських гуртках, олімпіадах. Кому подобається організаційна робота, той працює у студентській раді, займається волонтерством тощо.  В університеті створено належні умови для занять спортом.

П’яте. Лише університет імені Лесі Українки надає додаткові стипендії у межах спільної з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» програми «Таланти розвиваємо на Волині». Програма передбачає виділення 50 стипендій у розмірі 1500 гривень для абітурієнтів, які будуть вступати до нашого університету та хоча б з одного предмета за результатами ЗНО отримали 200 балів, а також тим, які згідно з консолідованим рейтингом вступників перебуватимуть серед першої 50-ки найкращих. Вони протягом першого семестру отримуватимуть 1500 гривень щомісячно. Основна мета програми – підтримати та мотивувати талановитих дітей залишатись працювати та розвивати Волинь.

Шосте. Ми маємо одну з найкращих матеріальних баз. За півроку її оновили, зробили ремонти і закупили багато сучасного обладнання.

У нас є шість гуртожитків. Нещодавно провели тендер на понад мільйон гривень на ремонт одного з них. Так що наші студенти матимуть можливість навчатися і проживати в комфортних умовах.

Сьоме. Університет найкращий за розвитком дуальної освіти. Також ми започатковуємо програму створення спільних лабораторій університету і кращих фірм та установ нашого регіону, які займаються бізнесом. Уже досягнута домовленість для створення такої лабораторії з фірмою «InternetDevels» на математичному факультеті. Вирішуються питання з іншими потенційними партнерами. Заснування таких лабораторій  наближує навчання до потреб практики. Фірми ж мають можливість вибрати для себе кращих працівників.

Отже, шановні абітурієнти, якщо ви бажаєте максимально розвинути свої здібності, проявити себе, бути активними, а головне, отримати якісну освіту, вступайте до Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися