Чи прийде восени тепло в оселі волинян?
Актуально

Чи прийде восени тепло в оселі волинян?

19 серпня 2020, 15:20
0
0
Сподобалось?
0

Осінь на носі, а отже, саме час поцікавитися, чи прийде тепло у наші домівки? Проте новини, на жаль, невтішні. Нещодавно Перша Енергетична Асоціація України відзвітувала, що заборгованість по газовому ринку досягла критичної межі у 114 мільярдів гривень! І найбільша частка боргів припадає на державні та комунальні підприємства енергетики. Якщо тепловики залишаться через свій борговий тягар без газу, то споживачі – без тепла в оселях.

Заборгованість комунальних теплопостачальних підприємств (ТКЕ) Вінниччини перед НАК «Нафтогаз України» на початок серпня перевищила 194 мільйони гривень. Серед тепловиків Прикарпаття за кількістю боргів лідирує «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та «Станіславська теплоенергетична компанія»: 274 та 150 мільйонів гривень відповідно. І так майже у кожній області – суми коливаються від кількох мільйонів до сотень тисяч. Чому накопичилися такі борги, з чим це пов’язано? Називають декілька причин. По-перше, встановлені тарифи не покривали витрат підприємств. Велику вагу мали вади та помилки державного регулювання ринку газу. Компанія-монополіст «Нафтогаз України» відпускає блакитне паливо за умовами, які призводять тільки до збитків тепловиків. Приблизно 75% вартості тепла становить саме плата за газ, а за таких умов підприємства не мають змоги проводити модернізацію. Крім того, тут ще й полюбляють нараховувати немаленьку пеню за несвоєчасну оплату, тож подекуди третина або й половина всього боргу – це відсотки штрафних санкцій.

На даний час проблема розрахунків підприємствами ТКЕ за спожитий ним природний газ для забезпечення потреб населення зайшла в глухий кут. Тарифи на теплову енергію не переглядаються, борги накопичуються, а газопостачальні організації не готові надавати газ тепловикам через несвоєчасні розрахунки. У кінцевому підсумку страждає населення, яке ризикує залишитися без тепла. Адже оздоровити газовий ринок за рахунок різкого підняття цін та тарифів (а це, як мінімум, в 2,5 разу) неприпустимо. Саме на фоні таких хвилювань і з’явилася ідея реструктуризувати та списати борги, які не дають тепловикам «розгорнути крила». Відповідний законопроєкт 3800-1 щодо забезпечення стабільності на ринку природного газу був зареєстрований у Верховній Раді 17 липня поточного року. Він передбачає  списання боргів за газ по всьому ланцюжку постачання газу. Це далеко не ноу-хау у цій ситуації. Адже подібне рішення вже прийняте парламентом і підписане президентом заради збереження цін на електрику – таким чином було списано борги на суму 30 мільярдів гривень.

Загалом на Волинських ТКЕ висить борг у 258 мільйонів гривень. «Луцьктепло» – найбільший в області боржник серед підприємств теплокомуненергетики. Станом на минулий тиждень заборгованість  у підприємства перед «Нафтогазом» становила 197,6 мільйона. Щоправда, як уточнив директор «Луцьктепла» Іван Скорупський – ця заборгованість тягнеться з минулих років і включно до 2019 року, коли вони все сплатили.

– Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і законопроєкт про стабільність на ринку природного газу таки приймуть, – каже Іван Анатолійович. – Особливо у тій частині, де йдеться про списання всіх пені-штрафів та обнулення боргу перед «Нафтогазом». Це б дало можливість всім підприємствам на ринку почати все з чистого аркуша. Але навіть за негативного прогнозу, хочу сказати лучанам, що до зими ми готуємося і опалювальний сезон плануємо розпочати своєчасно.

Поспілкувалися ми й з директором ще одного потужного на Волині підприємства теплових мереж «Ковельтепло» Володимиром Бойком. Він теж повідомив, що до опалювального періоду вони, попри усе, готові повністю. А оскільки обслуговують їхні 22 котельні усе місто, ковельчани не будуть мерзнути.

– Ми крок за кроком ще з 2006 року йшли до сьогоднішніх хороших показників і відсутності боргів перед «Нафтогазом». Впроваджували альтернативні види пального, позакривали усі старі котельні, а інші реконструювали. Тим самим ми добилися суттєвого зменшення використання природного газу. Тож коли я почув про законопроєкт 3800-1 про списання боргів, у мене виникли двоякі відчуття. З одного боку, тим комунальним підприємствам теплоенергетики, у кого величезні борги і під загрозою опалювальний сезон, – прийняття закону неабияк допоможе. А з іншого – це несправедливо щодо тих, хто постійно сплачував і не допускав накопичення боргів, як цьогоріч добилися ми.

Як би там не було, а списання заборгованості підприємствам ТКЕ завдяки прийнятому законопроєкту 3800-1 дозволить їм підготуватися та пройти зиму, споживачам розслабитися і не боятися різкого підйому цін за «комуналку». Крім того, цей закон прописаний так, що не вимагає додаткових витрат з бюджету, на відміну від ухваленого Радою рішення щодо списання боргів учасникам ринку електроенергетики.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися