Справа легендарного лікаря з Волині жива
Актуально

Справа легендарного лікаря з Волині жива

7 грудня 2020, 18:00
0
5
Сподобалось?
5

Без сумніву, найкраща  реклама будь-якого медичного закладу – це слова подяки задоволених пацієнтів. Лікаря Миколу Цюха добре знали не лише волиняни, а й мешканці інших областей країни. День, коли перестало битися його серце, направду став шоком для усіх його пацієнтів, увесь Фейсбук ряснів словами скорботи і подяками від врятованих ним людей. Неймовірно, але стаж роботи Миколи Цюха на медичній ниві сягає пів століття! За роки праці лікарем акушер-гінекологом він допоміг з’явитися на світ тисячам нових життів. Він допомагав тим, кому відмовляли в лікуванні інші медики, і знаходив вихід із ситуацій, які інші називали безнадійними. Нині Микола Федорович продовжує жити у своїй справі, яку очолила донька цього справді легендарного лікаря – Іванна Цюх. Вона є головним лікарем та ідейним натхненником  «Медичного центру лікаря Цюха», який уже 29 років проводить свою діяльність на теренах Волині (раніше він називався «Діагностичний центр» або «Діагноз», – авт.).

«Хоч він і фізично не з нами, але допомагає нам до цих пір»

Микола Цюх розпочав свій шлях з лікаря-анестезіолога в районній лікарні та став засновником і головним лікарем першого приватного медичного закладу на Волині, який починався з одного відділення (у приміщенні дитячої поліклініки №1, що у Луцьку на проспекті Волі, за ЦУМом)  і переріс у потужний багатопрофільний центр з кількома філіями. Микола Федорович – один з перших лікарів на Волині, які освоїли УЗД і впровадили його в клінічну медицину. Пропрацювавши 20 років у пологовому будинку Луцька акушером-гінекологом, першим  кинув виклик тогочасній системі та перейшов працювати з престижної посади у пологовому на незвідану на той час ниву – приватну медицину. Паралельно він був засновником та головою асоціації підприємців у галузі фармації і медицини Волині. Він – вчитель і наставник багатьох лікарів нашого краю. Чимало  з них нині працюють у його медцентрі. Відома того часу на Волині лікарка Мирослава Федорівна Шевченко, яка також була вчителькою для багатьох нинішніх успішних медиків, підтримала його у цій ініціативі та працювала з ним пліч-о-пліч дуже багато років.

Нині справу усього життя легендарного лікаря продовжує його донька  та учениця – Іванна Цюх. Вона – лікар-гінеколог та лікар УЗД  із 16-річним стажем роботи, головний лікар «Медичного центру лікаря Цюха».

Іванна Цюх

- Знаєте, тато помер 18 лютого цього року, а люди досі приходять і кажуть: «Як шкода, що Миколи Федоровича вже немає». Його пацієнти дуже любили, він багатьох врятував, багатьом допоміг і підтримав . Одна з його вдячних пацієнток навіть у своїй книзі  згадала добрі справи тата . Коли він захворів, ми не мали коштів на добудову центру, бо все йшло на його порятунок, то нам допомагали зовсім чужі люди просто із вдячності, бо їм або їхнім рідним тато вчасно виявив хворобу і таким чином врятував життя. Так разом ми робимо все, аби справа мого батька жила, і далі рятувалися людські життя. Знаєте, хоч тато і фізично не з нами, але допомагає нам до цих пір, і я завжди це відчуваю, – розповідає Іванна Цюх.

- Іванно Миколаївно, що спонукало вашого батька перейти у приватну медицину?

- Він завжди казав: «Людина повинна мати право вибору». Мала бути здорова конкуренція державним  та комунальним медзакладам. Це на сьогодні вибір дуже великий, а колись його не було. У мене до цих пір трапляються пацієнтки, особливо це стосується старших жінок, які приходять до мене на прийом, а в очах переляк. І кажуть мені: «Ой, тільки не сваріть, бо я давно не була в гінеколога». Для мене це дуже дивно чути. Чому я маю сварити людину? Разом з тим розумію, що це пережитки пострадянщини, коли медпрацівники могли дозволити вичитувати пацієнтку. І часто в жінок огляди у гінеколога асоціюювалися з якимись тортурами. Нинішні реформи в державній медицині, коли людина може вибрати собі сімейного лікаря сама, насправді дуже позитивні, ми рідше можемо чути про випадки хамства. А у приватній медицині ці речі взагалі є неприпустимими. Сучасні люди  досить вимогливі, їм потрібно не просто, щоб їх не вичитували і щоб їм було не боляче, їм ще й потрібні гарні умови, і щоб лікар 24 години на добу був онлайн, і відписував одразу, інакше пацієнт може образитися.

    У когось «накрутка» 50 відсотків, у когось – 20

    Основний принцип роботи лікаря Цюха – послуги медзакладу мають бути доступними для кожного пацієнта.  Лікар для всіх – саме так позиціонував себе Микола Цюх. І саме тому в нього завжди було багато пацієнтів. Цей принцип доступності й орієнтованості на кожного пацієнта незмінно діє в медзакладі і дотепер.

    -  В нас дійсно більшість цін на послуги нижчі, ніж в інших установах, і це легко можна перевірити. Щоб ви розуміли, собівартість послуг всюди практично однакова, просто хтось робить «накрутку»  на 50 відсотків, а хтось – на 20 і т.д. Досить часто у людей виникає асоціація, якщо дешевше, то гірше. В нас дешевше аж ніяк не за рахунок якості, а за рахунок меншої націнки. Це наша політика, яку запровадив ще мій тато. Саме тому його дуже любили прості люди. І проти його принципів ми йти не будемо. Хай у нас і не буде надприбутків. Але здоровими мають бути усі, – говорить Іванна Цюх.

    - Часто пацієнт, прийшовши  у приватний медзаклад і маючи на руках попередні обстеження та результати аналізів, стикається з тим, що  його заново заставляють робити всі обстеження саме у цій установі, мовляв, лише в них аналізи якісні, і вони не довіряють результатам інших клінік, своєрідне викачування грошей з пацієнта. Яка ваша політика щодо цього?

    - Коли ми встановлюємо діагноз і призначаємо лікування, то враховуємо результати аналізів і обстеження з інших клінік. А не кажемо: «Це ви кров не в нас здавали, ідіть здавайте в нас». Більше того, ми ніколи не переманюємо людину, як це мають за звичку багато приватних медустанов. Якщо пацієнта до нас скерували з іншого лікувального закладу на певне дообстеження, ми не крадемо його, попри те, що в стінах нашого закладу є увесь спектр медичних послуг. Обстеження зробили – і людина йде далі до свого лікаря. Ми завжди пропонуємо людині обирати і вдячні їй вже за те, що вона до нас хоч раз прийшла.

      80 відсотків пацієнтів «Медичного центру лікаря Цюха» – постійні. Тут лікуються цілими сім’ями

      Приватна медицина все впевненіше займає свою нішу у сфері медичних послуг. Лабораторії, медичні центри, їхнє різноманіття настільки велике, що люди часто губляться і не знають, куди ж їм іти. Більше того – піти туди часто не дозволяє гаманець. «Дешевше померти,  ніж лікуватися», – саркастичний вислів, який насправді показує усю нинішню реальність. Але це – геть не про «Медичний центр лікаря Цюха». Сюди їдуть лікуватися з Луцького району, сусідніх районів та сусідніх областей. Особливо багато пацієнтів з Рівненщини, Львівщини. Багато так званих закордонних українців. Чому? Знову ж таки – ціни, які не злякають навіть пенсіонерів. Ціна, якість і доступність – тому люди і звертаються саме сюди.

      Чим ще цей медзаклад відрізняється від інших приватних закладів, розповідає  лікар і директор «Медичного центру лікаря Цюха» Кощановський Андрій Юрійович.

      - Низька і доступна ціна на послуги, десятиріччями напрацьована репутація, комплексний підхід до діагностики – ми не зациклюємося на одному органі, а розглядаємо весь організм – як єдине ціле. Чого, правду кажучи, немає в державних клініках і багатьох приватних. Також – психологічний підхід до пацієнта, висока кваліфікація лікарів і персоналу, сучасні умови. В нас більш 80 відсотків наших пацієнтів – постійні. Вони ходять до нас сім’ями. Плюс: ми не приманюємо людей неправдивою рекламою, де анонсують одну ціну,  а коли пацієнт приходить і обстежується, йому пред’являють втричі більший рахунок. Такі центри орієнтовані на одноразове відвідування, ошуканий пацієнт повторно туди більш не прийде. Плюс: у нас дуже потужний принцип раціональної медицини, який заснував ще Микола Федорович Цюх. Суть цього принципу – у всебічному обстеженні пацієнта не на стадії хвороби, а щоб оцінити всі фактори ризику, вчасно діагностувати і запобігти розвитку запущених стадій хвороб. І це не лише банальна профілактика.

        Іванна Цюх та Андрій Кощановський

        Увесь спектр діагностичних послуг та лікування – під одним дахом

        Якщо раніше «Медичний центр лікаря Цюха» був зорієнтований головним чином на гінекологію, УЗ-діагностику та лабораторні обстеження, то нині тут працюють над тим, аби пацієнт міг отримати увесь спектр діагностичних послуг і бути пролікованим під одним дахом, так би мовити. Для цього у медзакладі працює багато нових вузьких спеціалістів, відповідно – розширився спектр лікувальних послуг. Тепер тут є хірургія одного дня, міні-інвазивні втручання у сфері гінекології, отоларингології, дерматології, судинної хірургії, травматології та ортопедії, денний стаціонар. У закладі – єдиний на всю Західну Україну апарат німецького виробництва для лазерного оперативного лікування варикозного розширення вен – «Леонардо».

        Відповідно, збільшилися і можливості лабораторії та сам спектр діагностичних маніпуляцій:

        • - потужна ЛОР-діагностика з можливістю виведення зображення на екран;
        • - дерматоскопія;
        • - ендоскопія;
        • - фіброгастроскопія і колоноскопія.

        Що стосується ультразвукової діагностики, то в «Медичному центрі лікаря Цюха» - апаратура світових лідерів-виробників Toshiba, яка дозволяє проводити УЗД експертного класу:

        • - УЗД молочних залоз;
        • - УЗД суглобів;
        • - УЗД щитовидної залози;
        • - УЗД в урології;
        • - УЗД  вагітності;
        • - УЗД в гінекології;
        • - УЗД органів черевної порожнини;
        • - УЗД вен;
        • - УЗД артерій;
        • - УЗД серця;
        • - УЗД лімфатичних вузлів та ін.

        «Медичний центр лікаря Цюха» має потужну базу профільних лікарів. Лише лікарів-гінекологів тут – семеро. Найменший стаж роботи яких – 16 років. Отже, лікарі:

        • - кардіолог, який дуже добре володіє холтерами та усіма методами функціональної діагностики захворювань серця, такими як холтерівський моніторинг тиску, холтерівський моніторинг ритму, навантаження, стрес-тест та кардіолог-діагност у сфері УЗ-діагностики серця;
        • - дерматолог;
        • - судинний хірург, який на експертному рівні обстежує судини голови і шиї;
        • - судинний хірург, який виконує УЗД вен нижніх кінцівок та проводить оперативні втручання на лазері Леонардо та склеротерапію судин.
        • - педіатр
        • - педіатр-нефролог, який займається діагностикою і лікуванням захворювань сечовидільної системи у дітей;
        • - гематолог, який займається захворюваннями крові і лімфатичної системи;
        • - невролог, який займається лікуванням захворювань центральної та периферичної нервової системи (остеохондроз, тазові невралгії, головні болі,  мігрені), а також потужною медикаментозною та мануальною терапією;
        • - гастроентеролог;
        • - оториноларинголог дитячий і дорослий;
        • - маммолог;
        • - уролог, який займається захворюваннями сечостатевої та репродуктивної систем у чоловіків. Тобто, якщо пара хоче завагітніти, для цього потрібна спільна робота гінеколога, уролога і андролога;
        • - травматолог-артролог, який займається кістками і суглобами та проблемами опорно-рухового апарату;
        • - сексолог та Кегель-тренер.

        І звісно ж – не може бути точно встановлений діагноз без якісно зроблених аналізів. У «Медичному центр лікаря Цюха» – їх цілий спектр:

        - розгорнутий аналіз крові;

        • - загальний аналіз сечі;
        • - аналіз рівня глюкози крові;
        • - аналіз крові на печінкові та ниркові проби, ліпідограма, ревмопроби;
        • - аналіз на згортання крові (коагулограма);
        • - онкомаркери;
        • - гормони репродукції та щитовидної залози;
        • - інфекції;
        • - ІФА-тест на коронавірус. До речі, вартість цього аналізу у  «Медичному центрі лікаря Цюха» – 250 гривень.

        Текст - Ірина Бура


        Центри працюють за адресами:
        м. Луцьк, вул. Ковельська, 16 (за розважальним комплексом MOJO)

        м. Луцьк, вул. Романюка, 9

        Контакти для запису:

        (0332) 72-50-10

        095 529 84 82

        099 193 48 42

        068 059 52 69

        Чекаємо на Вас! І будьте здорові!!!



        Центр на Ковельській,16




        Центр на Романюка, 9


        Хочете дізнаватися про головні події першими?
        Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

        Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

        Ваш коментар

        Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
        Реєстрація Вхід
        Забули пароль?
        Реєстрація Вхід
        На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
        Реєстрація Вхід
        Зареєструватися