У Луцьку за кошти Євросоюзу капітально відремонтували 80% світлофорів
Актуально

У Луцьку за кошти Євросоюзу капітально відремонтували 80% світлофорів

11 грудня 2020, 19:21
0
0
Сподобалось?
0

Перший світлофор був встановлений у Лондоні ще у 1868 році, задовго до появи автомобілів. Минуло понад 150 років, але потреба у цих засобах регулювання дорожнього руху не лише не зникла, а й ще більше зросла. Зумовлено це, в першу чергу, збільшенням кількості та різноманіття транспортних засобів на наших дорогах, ускладненням елементів дорожньої інфраструктури. Без світлофорного регулювання автомобілі або довго стоятимуть на другорядній дорозі, або порушуватимуть правила на головній. Світлофор дає змогу по черзі рухатись машинам та пішоходам, що робить рух безпечнішим.

Одним з найважливіших заходів проєкту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька», який впроваджується у рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014–2020» виконавчим комітетом Луцької міської ради спільно з адміністрацією польського міста Хелм, є розробка та встановлення автоматизованої системи управлінням дорожнім рухом у Луцьку. Зокрема передбачений капітальний ремонт 40 світлофорних об’єктів у місті, або понад 80% наявних. Світлофорний об’єкт – це цілісна мережа обладнання, яка складається з головних та дублюючих транспортних світлофорів, світлофорів для пішоходів, пристроїв звукового супроводу та для виклику (кнопки виклику), а також пристрою-контролера, який забезпечує автоматичну і скоординовану роботу усіх пристроїв. Зважаючи на різний технічний стан світлофорних об’єктів у Луцьку, обсяг робіт з капітального ремонту також різнився. Так, на деяких об’єктах додавались лише звукові пристрої, десь замінювались лише контролер та пішохідні світлофори, а на деяких об’єктах здійснювалась заміна усіх елементів, включно зі встановленням нових опор та стійок та додаванням нових світлофорів. Загалом місця ремонту світлофорних об’єктів у місті охоплювали такі перехрестя та вулиці: Ковельська – Б. Хмельницького, Ковельська – Шевченка, Ковельська – Глінки, Ковельська – Набережна, Львівська (ЗОШ № 2), Львівська – Даньшина, Львівська  (ЛНТУ), Окружна – ЛПЗ, Станіславського (ЗОШ № 24), Глушець – Сенаторки Левчанівської, Архітектора Метельницького – Дубнівська, Рівненська – Авторемонтна, Рівненська – Задворецька, Рівненська – Електроапаратна – Відродження, Відродження (ЗОШ № 18), Відродження (міська клінічна лікарня), Відродження – Писаревського – Ветеранів, Соборності – Молоді, Соборності (ТЦ «Салют»), Соборності – Воїнів-Афганців, Соборності (будинок 33), Соборності – Карпенка-Карого, Перемоги – Клима Савура, Грушевського (обласна лікарня), Винниченка (ВНУ), Ківерцівська (Авіазавод), Ківерцівська – Карпенка-Карого, Київський майдан, Чернишевського (ЗОШ № 13), Володимирська (МКБ), Дубнівська – Карпенка-Карого, Гнідавська – Потебні, Гордіюк – Кравчука, Набережна – Яровиця, Соборності (ТЦ «Там-Там»), Чорновола – Соборності, Конякіна (ТЦ «Варшавський»), Відродження – Загородня, Відродження – Січова, Перемоги – Грибоєдова.

Виконавцем робіт з капітального ремонту світлофорного об’єкта, за результатами відкритого тендеру, було обрано КП «Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло». Загальна вартість робіт становила 11,89 млн грн, капітальний ремонт тривав із серпня 2019 по грудень 2020 року.  Загалом у рамках проєкту 287 транспортних та 193 пішохідних світлофорів було замінено на сучасні світлодіодні, які мають значно кращу видимість для водіїв та пішоходів. Крім того, встановлено 104 пристрої звукового оповіщення та 18 визивних пішохідних пристроїв. Також замінено на більш ефективні 37 дорожніх контролерів.

Нові світлофорні об’єкти мають значно кращу видимість, можуть регулюватись зі створеного міського центру управління дорожнім рухом, є адаптованими для людей з обмеженими можливостями. Все це значно покращить безпеку дорожнього руху у Луцьку.

Нагадаємо, що  проєкт «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька» був підготовлений виконавчим комітетом Луцької міської ради та адміністрацією міста Хелм під час першого конкурсного відбору заявок у рамках тематичної цілі «Доступність» «Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014–2020». Всього установи з Польщі, України та Білорусі підготували 125 проєктних заявок, з яких грантодавець відібрав для фінансування 17 проєктів із загальним бюджетом у 31 млн євро.

Цей матеріал опублікований за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020». За неї відповідальним є виконавчий комітет Луцької міської ради. Зміст статті, за будь-яких обставин, не відображає позицію Європейського Союзу, Органа управління або Спільного технічного секретаріату «Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися