Лікування гострого лімфобластного лейкозу
Актуально

Лікування гострого лімфобластного лейкозу

23 лютого 2021, 17:15
0
0
Сподобалось?
0

Гострий лімфобластний лейкоз є найпоширенішим раком у дітей. На нього припадає 25% всіх онкопатологій і 65% гемоблаcтозів. Найчастіше страждають діти у віці 2–5 років, але хвороба може розвинутися в будь-якому іншому віці і виникає у дорослих пацієнтів. За кордоном для лікування хвороби використовується хіміотерапія. При необхідності застосовується таргетна терапія, променева терапія, трансплантація стовбурових клітин. У кращих клініках світу більшість дітей і більше половини дорослих повністю вилікувалися від гострого лімфобластного лейкозу.

Принципи лікування

Лікування гострого лімфобластного лейкозу проходить в 3 етапи:

1. Індукція.

2. Консолідація.

3. Підтримка.

На стадії індукції необхідно домогтися ремісії захворювання. Це найінтенсивніший етап лікування. Пацієнти отримують кілька препаратів хіміотерапії у високих дозах, які пригнічують ріст злоякісних клітин. Схеми різні, в залежності від типу гострого лімфобластного лейкозу і наявності певних прогностичних факторів.

Тривалість першого етапу становить кілька тижнів, зазвичай близько 1 місяця. Більшу частину цього часу пацієнт проводить у лікарні. У результаті хіміотерапії часто розвивається дефіцит клітин крові, й у таких випадках лікарі вводять пацієнту тромбоцитну і еритроцитну масу.

Після індукції зазвичай досягається повна ремісія: у зразках кісткового мозку більше не виявляють злоякісних клітин, а аналізи крові стають нормальними. У дорослих повна ремісія може бути досягнута у 80% випадків, але повністю захворювання виліковується лише у половини пацієнтів, а у решти через деякий час розвивається рецидив. Чим старше хворий, тим нижче ймовірність вилікувати хворобу. У дітей повна ремісія досягається у 95% випадків після 1 місяця терапії.

На етапі консолідації зазвичай використовуються ті ж препарати, але в менших дозах. Лікування триває ще кілька місяців. Його мета – закріпити ремісію.

Підтримуюча терапія триває близько 2 років. Невелика кількість препаратів застосовується у низьких дозах.

Поширення на ЦНС

Лейкоз часто поширюється на центральну нервову систему. Ракові клітини можна знайти у лікворі (спинномозковій рідині), але навіть якщо їх немає, для запобігання поширенню лейкозу на центральну нервову систему потрібна інтратекальна хіміотерапія. Препарати вводять у ліквор за допомогою поперекового проколу.

При діагностиці ураження ЦНС може виникнути необхідність у тривалій хіміотерапії. При цьому часто проводиться невелика операція з встановлення резервувара Оммайя у шлуночку головного мозку. Після нього препарати можна вводити в ліквор без поперекового проколу.

Деяким пацієнтам проводять опромінення центральної нервової системи. За кордоном для опромінення є можливість використовувати протонну терапію – і хоча це дорожче, у дітей після такого лікування рідше розвиваються вторинні пухлини, рідше порушується розвиток через променеве ураження мозку.

Трансплантація стовбурових клітин

На стадії консолідації у важких випадках можлива хіміотерапія високими дозами, іноді при повному опромінюванні організму, а потім проводиться трансплантація стовбурових клітин. Більш ефективна трансплантація клітин від донора. Вона дозволяє активувати реакцію «трансплантат проти раку», щоб допомогти імунній системі впоратися з хворобою.

Донором може бути родич або незнайомець, сумісний з системою HLA. Що краще сумісність, тим більша ймовірність того, що клітини успішно приживуться у кістковому мозку і почнуть виробляти власні клітини крові.

Куди піти

Для діагностики та лікування гострого лімфобластного лейкозу за кордоном використовуйте Booking Health. Ми знайдемо для Вас відповідну клініку, лікарі якої спеціалізуються на онкологічних захворюваннях і досягають найкращих результатів в їх лікуванні.

Вартість лікування для вас буде нижче – ціни знижуються через відсутність коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися