Субсидії по-новому: у волинян шукатимуть зайві гроші
Актуально

Субсидії по-новому: у волинян шукатимуть зайві гроші

15 травня 2021, 10:58
0
6
Сподобалось?
6

Одразу після пасхальних свят українці буквально почали брати в облогу приміщення органів соціального захисту населення. Такий ажіотаж спричинило те, що з 1 травня вступили у дію нові правила призначення житлової субсидії. Усім, хто претендує на її отримання, потрібно подати новий пакет документів. Для прикладу, у Луцьку буквально за тиждень документи на переоформлення субсидії принесла чверть родин від загальної кількості тих, що претендують на підтримку держави в оплаті комунальних послуг. У тонкощах нових правил нарахування субсидій та більш жорстких вимог до претендентів на допомогу ми розбиралися разом із першою заступницею директора Департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяною Корецькою.

Тетяна КОРЕЦЬКА

Як і де можна подати документи

– У першу чергу хочу заспокоїти громадян – не слід так хвилюватися. Часу для подачі документів ще чимало – з травня по вересень. Натомість субсидія, у будь-якому випадку, нараховуватиметься з травня, відповідно кошти не втратяться, їх вам виплатять, – наголошує Тетяна Костянтинівна.

За її словами, документи можна подати у головному офісі Департаменту соціальної політики у Луцьку на проспекті Волі, 4а, а також у першій філії на проспекті Соборності, 18 та у другій філії на вулиці Бенделіані, 7. Також звернення за субсидією приймаються у Центрі надання адміністративних послуг Луцької міської ради на вулиці Лесі Українки, 35.

– Враховуючи те, що людей дуже багато, ми розширили кількість пунктів прийому. Зокрема вони функціонують ще й у муніципальному сервісному центрі у приміщенні «Дерикторії» на вулиці Винниченка на цокольному поверсі та на вулиці Соборності, 25 в офісі компанії ЕВОДА, також відповідна точка розміщена у територіальному центрі соціального обслуговування на Данила Галицького, 18. Там багато пенсіонерів обслуговуються, ходять на обіди, тож ми зробили там робоче місце для нашого спеціаліста, який приймає документи. Для громадян, які не можуть себе самостійно обслуговувати, помічниками в оформленні документів на отримання субсидії стануть соціальні працівники. Вони допоможуть правильно оформити документи та передадуть до Департаменту. Для цього соціальні працівники пройшли спеціальне навчання, – додає Тетяна Корецька.

Окрім того, створені віддалені робочі місця для обслуговування населення у сільській місцевості Луцької територіальної громади – у Прилуцькому, Жидичині, Заборолі, Боголюбах і Княгининку. Тут представники Департаменту соціальної політики працюють за графіком. Але у сільській місцевості ажіотаж щодо субсидій є переважно лише в опалювальний період, тому великого напливу людей у цих пунктах не спостерігається.

Якщо немає можливості чи часу подати декларацію особисто, це можна зробити, надіславши документи поштою на адресу Департаменту соціальної політики (пр. Волі,4а). Для тих, хто дружить з інтернеттехнологіями, передбачена можливість електронної подачі декларації через спеціальних сервіс на сайті Мінсоцполітики (для цього слід мати свій електронний підпис, який, насправді, досить легко отримати).

Субсидія буде надаватиметься тільки у готівковій формі. Тож громадянам, які не мають рахунка у банку його обов’язково доведеться відкрити.

Для призначення субсидій також обов’язково мають бути персональні ідентифікаційні коди у всіх без виключення членів родини – навіть у новонароджених діток. Від 14 років обов’язкова наявність ID-картки.

Маєш 340 гривень боргу за комунпослуги – допомоги не отримаєш

Нові правила нарахування житлової субсидії покликані відсіяти тих, хто отримує її не зовсім справедливо. Отож майновий стан претендентів тепер перевірятимуть ще прискіпливіше.

Права на субсидію позбавляються родини, котрі мають велике житло – квартири більше 130 квадратних метрів або будинки більше 230 квадратних метрів. Сюди ж слід додати і категорію громадян, котрі мають два житла (другим житлом вважається й частка у володінні квартирою чи будинком).

Також сім’я  не зможе претендувати на субсидію, якщо  будь-хто із її членів не працює, не навчається і не має статусу безробітного.

Відповідно до нововведень, будуть перевірятимуть банківську історію претендентів на житлову субсидію. Якщо у когось із членів родини на рахунку на момент подачі документів була сума, яка перевищує еквівалент 25 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 56 760 гривень), такій родині відмовлять у нарахуванні допомоги. Тут слід зауважити, що мова йде не лише про депозити, а про будь-які банківські рахунки у тому числі карткові.

До числа тих, кому відмовлять у наданні субсидії: боржники за аліментами; ті, хто протягом року здійснив покупку вартістю від 50 тисяч гривень або придбав валюту чи банківські дорогоцінні метали на цю ж суму; люди, ті, хто не повернув переплату за житлову субсидію за попередній період та мають заборгованість за комунальні послуги понад 340 гривень.

Торкнулися зміни й власників авто. Отож, з претендентів на субсидію відсіються родини, котрі мають одну машину, з дати випуску якої пройшло менше п’яти років, або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років.

Як не потрапити у неприємну ситуацію і не заборгувати державі

Призначення наразі відбувається на неопалювальний сезон, тобто на пів року. Натомість Тетяна Костянтинівна закликає всіх уважно перечитувати та вивчати документи, адже підписуючи їх людина потім несе відповідальність. Зокрема в останньому абзаці заяви йдеться про те, що у разі будь-яких змін у складі родини, у доходах чи майновому стані отримувач субсидії зобов’язаний поінформувати про них органи соціального захисту протягом 30 діб.

– Коли виникають ситуації з поверненням субсидій люди виправдовуються: «А нам не казали». А ніхто вам і не скаже, бо ви мали прочитати про це у документах, які подаєте. Щомісяця йде перевірка, для нас усі бази відкриті. В окремих випадках перевірка до тої чи іншої особи може дістатися й через рік. І тоді суми до повернення можуть бути просто не підйомні. Одна справа, повернути місячну виплату, а трапляються випадки, що людям доводиться повертати по 10-15 тисяч. Отож потрібно ставитися відповідально, – наголошує Тетяна Корецька.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися