Як підібрати гайку для надійного з’єднання
Актуально

Як підібрати гайку для надійного з’єднання

16 вересня 2021, 17:15
0
0
Сподобалось?
0

Складно уявити велику металеву конструкцію або технічний пристрій без болтів та гайок. Останні виступають у якості допоміжного кріпильного виробу для створення роз’ємного з’єднання, і їхнє значення важко переоцінити. Існує велика кількість різновидів гайок. І це може стати реальною проблемою, якщо ви не знаєте точно, який виріб обрати для конкретних умов використання. Гайки відрізняються не лише діаметром, а й формою, наявністю додаткових елементів, матеріалами виготовлення та покриттям. Усе це напряму впливає на їхню надійність та відповідність задачам, для яких вони застосовуються.

Популярні різновиди гайок, особливості їхнього застосування

Щоб забезпечити якісне з’єднання, треба правильно обрати кріпильний виріб. Найбільш популярними видами гайок є:

  • шестигранні;
  • з’єднувальні (подовжені);
  • зі стопорним кільцем;
  • фланцеві;
  • барашкові;
  • рим-гайки.

До числа класичних кріплень, які успішно використовують у побуті та промисловості, належать шестигранні гайки (ГОСТ 5919, 5927, DIN 934). Вони мають просту конструкцію та відрізняють за класом міцності. Зазвичай виготовляються зі сталі та мають антикорозийне покриття. Такі кріплення є оптимальним вибором для машино- та приборобудівництва. Подовжені гайки (DIN 6334) відрізняються від звичайних шестигранних висотою, яка у 3 рази більша за діаметр. З обох боків у них закручують болти або шпильки.

Гайки зі стопорним кільцем відрізняються наявністю спеціального елемента всередині, який не дозволяє їм викручуватися та забезпечує герметичність з’єднання. Якщо ви плануєте ремонтувати автомобіль, вам може знадобитися подібний елемент. Гайки DIN 985 з нейлоновим кільцем затребувані у машинобудівній галузі. Вони мають низький профіль і стійкість до агресивного середовища.

Фланцевий тип з’єднання рекомендований для технічних пристроїв, які знаходяться під впливом сильних вібрацій. Відповідні гайки виготовляють згідно DIN 6923, 6331. Вони складаються з двох частин — шестигранного елементу та фланцю. Така форма дозволяє обійтися без шайби. А наявність насічок запобігає викручуванню через сильні вібрації.

Серед найбільш затребуваних кріпильних виробів присутні також барашкові (ГОСТ 3032, DIN 314, 315) та рим-гайки (DIN 582). Перші ідеальні для ситуацій, коли доводиться працювати без інструмента. Їхня особлива форма дозволяє закручувати виріб руками. Рим-гайки належать взагалі до іншої групи — вони не просто утворюють з’єднання, а виступають елементом, за який чіпляють різні предмети. Для цього вони мають кільце або гачок на зворотній стороні.

Для чого потрібно знати стандарти DIN, ISO та ГОСТ

Якщо ви звернете увагу на опис будь-якої гайки, то помітите там вказівку на певний стандарт — ГОСТ, DIN або ISO. Ця інформація дуже допомагає під час вибору кріпильного виробу. Кожен стандарт містить перелік вимог, яким має відповідати гайка: матеріал виготовлення, допустимий діапазон розмірів, форма, покриття тощо. Там навіть вказується галузь, у якій подібне кріплення рекомендовано використовувати. Наприклад, DIN 508 — це Т-пазові гайки, які створені для промислових верстатів і приладів. Вони виготовляються зі сталі або латуні, можуть мати розмір від М5 до М48. А стандарт ISO 7038 описує корончаті прорізні гайки, що характеризуються стійкістю до циклічних навантажень і вібрацій. Вони успішно використовуються у виробничих механізмах.

Обираючи гайки, враховуйте технічні параметри, а також умови, в яких плануєте їх застосовувати. Віддавайте перевагу стандартизованим виробам як кріпленням, що відповідають певним вимогам і не підведуть.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися